Close

Emziren Annelerde Beslenme

Mother breastfeeding her little baby girl in her arms.

 

Emzirme dönemi, annelerin beslenmelerine çok dikkat etmeleri gereken bir dönemdir. Hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de anne ile bebek arasındaki besin aktarımı devam eder. Önceleri göbek kordonuyla beslediğiniz bebeğinizi, doğum itibariyle sütünüz beslemeye başlarsınız. Vücudunuzda oluşan süt ise doğrudan sizin yiyip içtiklerinizin sonucudur. Kalitesiz gıda tüketimi yapıyorsanız sütünüzün de kalitesi düşer, besleyicilik oranı azalır. Yediklerinize dikkat ettiğiniz ölçüde ise sütün bebeği koruyuculuk oranı artar. Bebeğiniz 6 aylık olana dek tek besin kaynağı anne sütüdür. Beslenme şeklindeki bozukluklar sebebiyle, sütünüzle beslenen bebeğinizin sağlığı ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. Emzirme döneminde; kaçınmanız gereken gıdaların yanında, süt kalitenizi artıran ve diyetinize eklemeniz gereken gıdalar da bulunur. Doğru seçimleri yaparak çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Tüketilmesi Gerekenler Besinler

Genellikle 6. aya dek, bebekler yalnızca anne sütü tüketir. Koşullar elverdiği sürece, 2 yaşına kadar bebeğin ek gıdaların yanında anne sütüyle beslenmesi tavsiye edilir. Doktorunuz uygun görürse ve vücudunuz süt üretmeye devam ediyorsa bu süre uzatılabilir. Emzirme süreci boyunca tükettiğinizde, sütünüzün kalitesini arttıracak bazı gıdalar bulunur. Bu gıdaların doğru miktar ve zamanlarda alınması olumlu etkiyi artırır. Süreç boyunca yapılması gerekenler şöyledir:

  • Gün içerisinde 3 ana, 3 de ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün beslenilmeli.
  • Günde en az 2-3 litre sıvı tüketilmeli. Su, bu sıvıların başında gelen ve süt oluşumunu destekleyen en önemli içecektir.
  • Fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi baklagiller; içerdikleri yüksek protein miktarı ile süt yapısına katılırlar. Bu besinler, haftalık beslenme programınıza düzenli aralıklarla dahil edilmelidir.
  • Ispanak, kara lahana, dereotu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler; içerdikleri fitoöstrojenler sayesinde süt miktarını arttırır. Bu sebzeler çiğ ya da az pişmiş olarak tüketildiğinde; içerdikleri kalsiyum, demir, A vitamini gibi faydalı inorganikler, vücudunuzda etkisini gösterir.
  • Doğru miktarda yulaf tüketimi; kolesterolü düşürerek kan basıncını dengeler. Ayrıca, oksitosin hormonunun salınımını artırarak sütünüzün süt kanallarından ilerlemesini kolaylaştırır.
  • Süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı ve beyaz et tüketimi de kaliteli protein içerikleri ile süt oluşumunu destekler.

Emzirme Döneminde Uzak Durulması Gerekenler 

Anne sütü, bebekte bağışıklık sistemin oluşmasında büyük rol oynar. Bağışıklık sistemi güçlü olan bebeğiniz, hastalıklarla çok daha rahat başa çıkabilir. Yanlış beslendiğiniz zaman, sütünüze karışan zararlı besin yapı taşları sebebiyle bebeğinize zarar verebilirsiniz. Emzirme süreci boyunca uzak durmanız gerekenler şunlardır:

  • Rafine şeker tüketiminden kaçınmalısınız. Şerbetli tatlılar ve beyaz şeker içeren sütlü tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacınızı, doğal şeker içeren meyvelerden karşılayabilirsiniz. Küçük porsiyonlarda bal, hurma, bitter çikolata gibi besinleri tüketebilirsiniz.
  • Fazla karbonhidrat içeren gıdalar sağlığınız için zararlıdır. Bunlar arasında unlu mamüller, hamburger, pizza gibi hazır gıdalar bulunur. Evde yaptığınız pilav, makarna gibi yemekleri, porsiyonlarınıza azar azar ekleyebilirsiniz.
  •  Ekmek tüketiyorsanız; tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi sağlıklı çeşitleri tercih edebilirsiniz.
  • Margarin gibi doymuş yağları hayatınızdan çıkarmalısınız. Katı yağ olarak tereyağı, sıvı yağ olarak da zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ayrıca; trans yağ, koruyucu ve renklendirici madde gibi zararlı kimyasal içeren hazır abur cuburlardan uzak durmalısınız.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler hem bebek hem de anne için son derece zararlıdır. Sütünüze karışan bu maddeler, zehirli içerikleriyle bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyerek kalıcı hasar ve hastalıklara sebep olabilir.
  • Ağrı kesici, antibiyotik gibi ilaç tüketimlerini doktorunuzun gözetimi ve onayı olmadan yapmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top