Close

En Hijyenik El Yıkama Teknikleri

Çocukluktan yetişkinliğe kadar tüm hayatınızı ellerinizi yıkamanız söylendi ancak son zamanlarda el hijyeni önlemeye çalıştığı enfeksiyonlar kadar hızlı yayılıyor gibi görünüyor. Yani el yıkamak yeni bir moda akımı haline geldi. Eller, yaygın bulaşıcı hastalıkların %80’inin yayılmasından sorumludur ve el yıkama, bakterilerin yayılmasını önlemenin en kolay ve en ucuz yollarından biridir. Bununla birlikte, araştırmalara göre her 5 kişiden 1’i ellerini yıkamıyor ve sadece %30’u sabun kullanıyor. Ellerimizi temiz tutmak hastalığı önlemek konusunda en önemli etmen olsa da oldukça fazla insan ellerini yıkamaktan kaçınıyor.

Hangi Teknik En Sağlıklı Sonucu Veriyor?

Birçok farklı el yıkama tekniği ve yönergeleri ile hangi el yıkama yönteminin daha etkili olduğunu tam olarak bilmek zor hale gelebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 6 aşamalı el yıkama tekniğinin bakterilerin çıkarılmasında, basit 20 saniye boyunca ellerinizi yıkama tekniğinden daha etkili olduğu son zamanlarda ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), aşağıdaki adımları izleyerek 15-20 saniye el yıkamanızı öneriyor:

Su elleri iyice ıslatın.

Tek atış sıvı sabun uygulayın.

Avuç içlerini ovalayın.

Her elin arka tarafını avuç içi ile ovun, parmaklar birbirine geçmeli.

Parmaklarınızı birbirine geçirerek avuç içini avuç içine sürün.

Parmakların arkaları ile birbirine kenetlenmiş avuç içlerini ovalayın.

Her el başparmağını karşılıklı elinizle döndürerek rotasyon hareketi yapın.

Dairesel hareketle parmakları ters avuç içinde hareket ettirin.

Her bileği diğer elinizle iyice ovalayın.

Elleri bol su ile durulayın.

Mutlaka iyice kurulayın, mikropların çoğu kuruma aşamasında yok oluyor.

Ellerin iyice temiz olmasını sağlamak için iyi bir el yıkama tekniği geliştirmek zorunludur. Sıklıkla gözden kaçırıldığından ellerin ve parmak uçlarının arkasına özellikle dikkat edilmelidir. 

Özellikle soğuk havalarda çatlama riskini önlemek için cilt her zaman uygun şekilde kurutulmalıdır. Temiz havlular her zaman lavabonuzun yanında mevcut olmalıdır. Kirli havlular cildin daha fazla kire ve enfeksiyon riskine maruz kalması anlamına gelir. İdeal olarak, “ortak” havluların kullanılması kontaminasyona neden olabileceğinden, tek kullanımlık kağıt havluları tercih edebilirsiniz.

Ellerini yıkayamıyorsanız;

Su bulunmadığında, genel bakterileri öldürmek için alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanabilirsiniz.

Ne Zaman El Yıkamalıyız?

Doğru el yıkama göz korkutucu görünebilir, ancak öğrendikten sonra el yıkama basit ve gereklidir. Ellerinizi nasıl düzgün yıkayacağınızı bilmek, işyerinde, evde veya okullarda enfeksiyonların yayılmasını önlemede önemli bir adımdır. Ayrıca, ellerinizi ne zaman yıkamanız gerektiğini bilmek de önemlidir. El yıkamanın yapılması gereken anahtar zamanlar:

Her iş / okul döneminin sonunda,

Her aradan önce,

Yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce,

Tuvalete gittikten sonra,

Eller kirlendiğinde veya uzun süre yıkanmadığında.

Sağlık çalışanları tarafından daha katı bir el yıkama işlemini takip edilebilir.

Bir hastaya dokunmadan önce,

Temiz / aseptik prosedürlerden önce,

Vücut sıvısı maruziyetinden / riskinden sonra,

Bir hastaya dokunduktan sonra ve

Hasta çevresine dokunduktan sonra.

Etkili bir el hijyeni programı uygulamaya çalışırken, çalışanları eğitmek ve poster veya diğer görselleri kullanmak çalışanlar, öğrenciler veya sağlık çalışanları için faydalı bir hatırlatmadır. Unutmayın, el yıkama sağlığımız ve çevremizdekiler için hayati öneme sahiptir, eğer hepimiz uygun el yıkama alışkanlığını kazanabilirsek, bulaşıcı hastalıklara karşı daha korunaklı hale gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top