Close

Gebelikte görülen komplikasyonlar nelerdir?

gebelik-komplikasyonlari

Gebelik, döllenme sonrası bir canlının oluşması anne adayının rahminde gelişip büyümesi doğumla sonlanan fizyolojik bir süreçtir. Maalesef ki bu süreci her anne adayı her gebelikte sağlıklı atlatamayabilir, gebelik komplikasyonları ile karşılaşabilir.

Komplikasyon nedir?

Bir hastalığa yakalanmayla birlikte ortaya çıkan ve mevcut hastalığı ağırlaştıran diğer rahatsızlıklardır.

Gebelikte görülen komplikasyonlar nelerdir?

  • Gebelikte Rh uyuşmazlığı
  • Rahim ağzı yetersizlikleri
  • Erken eylem
  • Mol gebelik
  • Preeklampsi
  • Amnion sıvısının azalması
  • Polihidroamnios
  • Maternal hipertansiyon
  • Fetal hipoksi
  • Ablatio plasenta

Komplikasyonların tanımları aşağıdaki gibidir.

Gebelikte Rh uyuşmazlığı: Annenin kan grubundaki Rh negatif, bebeğin kan grubundaki Rh pozitifse ortaya çıkar. Bebekte sarılık, kalp yetmezliği gibi hastalıklar oluşabilir ve tedavi edilmezse bebeğin kan hücreleri kendini parçalayarak ölümüne neden olur.

Rahim ağzı yetersizlikleri: Ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğu tespit edilir. Yetersizlik tespit edildiğinde cerrahi yöntemiyle tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse 22. gebelik haftasından sonra düşüklerin meydana gelmesine neden olabilir.

Erken eylem: Doğum süreci tamamlanmamışken, rahim ritmik olarak kasılmaya başlar, rahim tabakası incelir ve açılarak doğum zamanı gelmeden başlar.

Mol gebelik: Döllenme sırasında oluşan plasenta anomalisidir. Beslenmede rol alan hücrelerin, anormal büyümesiyle oluşur. Gebeliğin 16. gestasyon haftasına girmeden kendiliğinden düşmektedir.

Preeklampsi: Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinir. Fakat zehirlenme burada gerçek anlamını taşımamaktadır. Gebenin tansiyonunun yükselmesidir. İdrarda protein ve el, ayak, yüzde ödem, şişliğin meydana gelmesidir.

Amnion sıvısının azalması: Oligohidroamniyos olarakta bilinir. Gebelikte oluşan ve bebeğin gelişimini tamamladığı kesenin içindeki sıvının azalmasıdır. Fetüsün yaşamını tehdit eden bir durumdur.

Polihidroamnios: Bebeğin içinde bulunduğu amniyoz sıvının olması gerekenden fazla olmasıdır. Fazla sıvı karında gerginliğe neden olarak anne adayının solunumunu sıkıntıya sokabilir. Tedavi edilmesi gerekmektedir.

Maternal hipertansiyon: Anne adayının rahminin büyümesiyle birlikte organları sıkıştırır. Sırtüstü pozisyonda kalbin iş yükünün artması nedeniyle hipertansiyonun meydana gelmesidir. Sol lateral pozisyon tercih edilmelidir.

Fetal hipoksi: Anne adayının metabolizmayı yönetmesindeki yanlış tutumdan kaynakların ve embriyoda solunum sıkıntısı meydana gelir. Önlemek için gebelik süreci sağlıklı atlatılmalıdır.

Ablatio plasenta: Plasentanın erken ayrılması durumudur. Doğum gerçekleşmeden önce plasenta bebekten ayrılır. Yoğun vajinal kanamayla kendini gösterir. Acil hekime başvurulmalıdır. Bebekte, ritim bozukluğuna neden olur. Fetal stres ortaya çıkabilir.

Gebelikte görülen komplikasyonların tanımlarının bilinmesi, gereken tedavinin öğrenilmesi anne ve bebek sağlığı için önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top