Close

Hamilelikte Ara Aylar

Hamilelikte Ara Aylar

Hamilelikte Ara Aylar

Hamileliğin ara ayları, hamileliğin üçüncü ve altıncı ay aralığı aynı zamanda ikinci trimester olarak adlandırılır. Üçüncü aydan itibaren artık anne adayında görülen belirtiler ilk aylara göre azalmaya başlamaktadır.  İkinci trimester döneminde artık anne fiziksel ve psikolojik etkilere daha duyarlı hale gelmeye başlamaktadır. Annedeki değişimlerin yanında bebeklerde de önemli değişimler bu ayda görülmeye başlanmaktadır. İkinci trimester dönemin sonunda bebekler tüm organ gelişimi tamamlamaya başlar. Dönemin sonunda bebeğin uzunluğu 28-35 santim olur. Ağırlıkları ise 700-900 gr olabilir. Ayrıca bebeğin cinsiyetine bu dönemde öğrenir.  Bebeğin cinsiyetin bu dönemlerde belli olmasıyla bebek hazırlıklarına yavaş yavaş başlanır. Hamileliğin ikinci trimester döneminde anne ve bebekte görülen değişimler bu yazıda sizlerle buluşuyor.

Hamileliğin Üçüncü Ayında Anne ve Bebekteki Değişiklikler Nelerdir
Hamileliğin Üçüncü Ayında Anne ve Bebekteki Değişiklikler Nelerdir

Hamileliğin Üçüncü Ayında Anne ve Bebekteki Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelik zor ve uzun bir süreç olduğu için kendine göre özellik ve zorlukları vardır. Bu süreçte bilgi almak kendinizi rahatlatmanıza yardımcı olur. Hamilelik ara aylarında kadın ve bebekte görülen değişimleri bilmek sizi daha bilinçli hale getirerek endişelerinizden kurtulmanıza yardımcı olur. Hamileliğin ara aylarında kadınların dış görünüşleri değişmeye ve psikolojik belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu ilk üç ay birinci trimester dönemidir.  Hamileliğin ara aylarında hamilelik daha belirgin bir hal almaya başlar.  Bebeğin hareketleri dördüncü ayda hissedilmeye başlanır. Hamileliğin üçüncü ayında bazı hormonlarda artışlar görülmektedir. Bu artışlar sonucu ortay çıkan belirtiler günlük hayatı zorlayacak boyuta ulaşmış ise mutlaka bir doktora başvurulması tavsiye edilir. gerekir. Hormon değişikliğinden dolayı kadınlarda kusma, baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, geceleri uykuların bölünmesi, uyku isteği, kabızlık, baş ağrıları, idrara daha sık gitmek, göğüslerde dolgunluk, yemeklerde aşerme ve iğrenme gibi belirtiler meydana gelir.  Bu ayda kan hacmi artması ile, cinsel organa kan gider bu yüzden bazı kadınlarda cinsel istek olabiliyorken bazılarında da tersi görülür.  Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin tüm organlarında gelişim oluşmaya başlanır bu nedenle annenin kullandığı tüm ilaçlar doktor bilgisinde alınmalıdır. 12-13 hafta bittiğinde artık hamileliğin 3 ayı da bittirmiş oluyorsunuz. Bebeğin gelişimi için bazı besinleri yerken daha dikkatli olmalıdır. Özellikle sigara ve alkol içilmemelidir. Hamileliğin sürecinde çocuğun ve annenin besin ihtiyacı karşılamak için daha çok yemek yenir. Bu nedenle anne adaylarında hızlı kilo alma sorunlarıyla karşılaşabilir. Anne adayların hamilelik sürecinde 11-14 kilo artışı yaşanması normal görülebilir. Gebeliğin ilk aylarında folik asit takviyesi alınması önerilir. Hamileliğin ilk üç ayında koku almada daha hassas   olması ve bulantının şiddetli olmasından dolayı kokusuz ve baharatsız yiyecekler tercih edilmelidir. Hamilelikte sağlıklı beslenme ile beraber düzenli spor yaparak hamilelik sürecini daha rahat geçirme ve doğumu daha kolay hale getirir. Hamileliğin üçüncü ayında vajinal kanamalar görülebilir. Lekelenme tarzında 1 -2 gün boyunca kanama görülür. Bu kanamalar çocuk ve hamileliği olumsuz etkilemez. Fakat uzun ve ya çok görülürse ciddi problemler olabilir. Bu haftalarda Östrojen cilt hücrelerini ve renk koyulaştırıcı pigmentleri üretmek için uyarılır

Hamileliğin üçüncü ayında bebek gelişiminde fetüs evresinin başlamasıyla, bebeğin kol, bacak ve parmak gibi organlar gelişmeye başlanır.  3 ayın sonunda bebeğin boyu 7-8 santimdir. Ağırlığı ise 22-25 gramdır. Kafatasının şekli belirlenir. Omuz ve dirsek yapıları oluşurken, kıkırdak yapıları kemikleşmeye başlar. İç ve orta kulak oluşmuştur. Yapışık parmaklar bu ayda ayrışmaya başlar. Boynu belli olur, sırtı düzleşmiştir. Göbek kordonu ile anneden bebeğe aktarılan kan pompalamakla, bebeğe oksijen ve besin gider. 11- 14 haftalarda yapılan rutin testlerden olan ikili test yaptırılmalıdır. Bu testle çocuğun ense kalınlığı ölçülür. Ense kalınlığın artışına bakılarak çocukta Down sendorumlu hastalığı ve kalp anormallikleri ve aileden gelen genetik hastalığın olup olmadığı bu ayda tespit edilir. Hamileliğin ikinci trimester   de cinsellik doktor tarafından söylenmediği takdirde herhangi bir risk bulunmamaktadır. Hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi anne adayına önerildiği zaman yapılırsa bebek  zarar görmez. Genel itibariyle hamilelik sürecinde kadınlarda vajinal mantar olmasıyla,  sıklıkla kaşıntı görülebilir. Ayrıca hormon değişimi nedeniyle vajinada kuruluk görülebilir.

Hamileliğin dördüncü ayı anne ve bebeğe etkileri nasıldır
Hamileliğin dördüncü ayı anne ve bebeğe etkileri nasıldır

Hamileliğin dördüncü ayı anne ve bebeğe etkileri nasıldır?

Hamileliğin dördüncü ayında bulantı,  halsizlik ve düşük riski genel olarak ikinci trimester de azalmaya başlamaktadır. Bu aydan itibaren artık bebeğin hareketleri hissedilir. Hamileliğin dördüncü ayında sindirim zorluğu, mide ekşimesi,  iştah artması, diş eti kanamaları, ayak ve bileklerde bazen de el ve yüzde şişme, vajina akıntıları, kasık ağrıları gibi belirtiler görülür. Ayrıca, duygusal iniş çıkışların yanı sıra ani öfkelenme ve ağlama olabilir. Meyve kan şekerini düşürdüğü için yanında protein bazlı besin tüketilmesi önerilir. Hamileliğin dördüncü ayında kansızlığı önlemek için demir takviyesi alınabilir. Doktor tavsiyesiyle egzersizler yapılabilir. Hamileliğin 18-20 haftalarda hormonal değişimlere bağlı olarak kadınlarda saçlar kalınlaşabilir ve ya yüzde tüylenme olabilir. Hamileliğin üçüncü ayından sonra hormonlar düzene girmeye başlamasıyla daha rahat bir sürece girer. Gebeliğin dördüncü ayından itibaren günlük alınması gereken enerjinin 2200 seviyesine kadar çıkarılmalıdır. Hamileliğin 4 ayında üçlü yada dörtlü test taraması önerilir. Bu testlerde bebeklerde down sendromu ve kromozom gibi riskler varsa amniyosentez gibi ek test önerilir. Hamilelikte stresli olmamaya çalışın. Çünkü, stres erken doğuma ve düşük riski gibi olumsuz sonuçlar görülür.

Hamileliğin dördüncü ayında bebek gelişiminde saçlar, kirpikleri, kaşları,  el ve ayak tırnakları, parmak izi şekillenmeye başlamaktadır. Bu ayda bebeğin kilosu 100-120 gram iken uzunluğu ise 10-12 cm ulaşmıştır. Bu ayda göz gelişimi oluşmuştur fakat göz kapakları açamaz. Hamileliğin dördüncü ayında bebek gelişiminde bebeklerde kollar, bacaklar, baş ve gövde birbiriyle orantılıdır. Kalp atışları beyin tarafından düzenlenmesiyle, daha sakın atmaya başlar. Böbrekler çalışmaya başlar. Sesleri duyabilir ve ışıkları hissedebilir. Kız bebeklerde yumurtalıklar oluşurken erkeklerde ise prostat gelişimi oluşmaya başlar.

Hamileliğin beşinci ayında anne ve bebekte görülen belirtiler nelerdir
Hamileliğin beşinci ayında anne ve bebekte görülen belirtiler nelerdir

Hamileliğin beşinci ayında anne ve bebekte görülen belirtiler nelerdir?

Hamileliğin beşinci ayında bebeğin büyüdüğü, iştahın arttığı dönemdir. Göğüs daha fazla büyüme ve göğüs ucu daha genişlemeye başlanır. Bebeğin büyümesiyle genişleyen rahim bağırsaklara baskı yapmasıyla kabızlığın olmasının yanı sıra akciğerde nefes darlığına sebep olabilmektedir. Vajinadan beyaz akıntının gelmesi, karnın alt kısımlarında ağrılar, bacak krampları, kalp atışlarında hızlanma,  saç ve tırnaklarda hızlı uzama gibi belirtiler gözlemlenebilir. Kramp oluşumunu engellemek için kuruyemiş, buğday ekmeği, baklagiler gibi besinler tüketebilirsiniz. Bu ayda kadınların kan dolaşımında bozukluklar olabilir bu yüzden sürekli oturarak ya da ayakta kalmamalı ve iş yapılmamalıdır. Tuz, yağ ve şekerli gıdalardan olabildiğiniz kadar uzak durmanız önerilir. Kabızlık oluşumunun yanı sıra idrar yollarının iltihaplanmasını engellemek için günde 2-3 litre su tüketilmelidir. Gebelik ayları ilerledikçe kadınlarda sıvı ihtiyacını karşılanması gerekir bu yüzden prebiyotik kaynaklı olan süt, ayran ve kefir tüketilmelidir.

Hamileliğin beşinci ayında bebek gelişiminde hareketleri daha çok hissedip güçlenmektedir. Kemik iliğide oluşumu hızlanıyor. Bebeğin boyu 28-29 santim ağırlığı 430-450 gramdır. El ve ayak parmakları, avuç içi ve ayak tabaklarının izleri gelişmiştir. Sinir hücreleri gelişmesiyle bebek vücudunu kontrol altına alır.  Bu adan itibaren bebeğin yutma fonksiyonları gelişmeye başlar. Amniyon sıvısını yutmaya başlar. Bu aydan itibaren hareketler daha belirgin olur. Amniyon sıvısını tatmasıyla; acı, tatlı, ekşi gibi tatları da gelişmektedir. Cinsel organları da gelişmiştir. 5 aylık bebeklerin cildinde lanugo adı verilen tüyler devreye girerek oluşmaya başlar. Fakat bu tüyler ileriki aylarda dökülmeye başlar. Kaşlar, saçlar, tırnaklar oluşmaya devam ediyor. Beşinci ayda bebeğin bağırsaklarında bulunan meconim denen siyah ve yapışkan madde oluşmaya başlar. Bu madde bebek doğduğunda ilk dışkısını yaptığında o dışkıyla beraber vücuttan atılmaya başlar. Bu ayda uyku süreci 20 dakika ya da 1 saat gibi değişiklikler görülebilir. Bebeklerin hareketleri bir gün hissedilip birkaç gün hissedilmeyebilir.

Hamileliğin altıncı ayında anne ve bebekte süreç nasıldır?

Gebeliğin ilk aylarında aldığı beslenme alışkanlığı, bebeğinde hayatı boyunca alabileceği temel alışkanlığı oluşturur. Bu yüzden kadın besin ve vitamin takviyesi alması önemlidir. Hamileliğin ikinci trimester dönemin sonunda artık bebek daha minyatür görünümündedir. Hamileliğin altıncı ayında vücudun mineral ve vitamin takviyeleri artmaktadır. Hamilelik hormonları dişlerde şişme, kanama ve iltihaplanmaya sebep olabilmektedir. Karın, kalça ve göğüste gerilme ve soluk çizgiler,  hemoroit sorunu, tansiyonda yükselme, kol ve ellerde uyuşma, ayaklarda şişme gibi belirtiler yaşanabilir. Bebeğin daha detaylı muayenesi için ultrasonografik inceleme yapılması önerilir. Ayrıca 24-28 haftaları arasında yapılması gereken şeker yüklemesinde çoğu uzman doktorlar tarafından önerilmektedir. Bu aydan itibaren annenin daha yavaş hareket etmesi ve daha dikkatli olması gerekmektedir.  Bu aydan itibaren artık anne karnı daha büyümesi ve bel çevresinde genişleme olduğu için kadının rahat edebileceği giysiler giymelidir. İkinci trimester döneminin sonuna doğru olması annenin kendisi ve bebeği için sağlık beslenmesi gerekmektedir. 24-25 hafta bittiğinde artık 6 ayın sonları olarak bilinmektedir.  Bebeğin daha sağlıklı gelişmesi ve annenin sindirim sistemi sorununu daha rahat çalışabilmesi için lifli yiyecekler tüketilmeli önerilir. Hamileliğin bu döneminde bebek ve plasenta da artan kan ritmi sebebiyle demir takviyesine daha çok ihtiyaç duyar.  Demir takviyesi en çok et, yumurta, üzüm, dut, kuru baklagiller, fındık gibi yağlı besinlerde bulunur. Hamile kadınlarda B12 vitamini eksikliği olduğunda sinir sistemi bozukluğu, kansızlık gibi olumsuz etkiler görülür. B12 vitamini et, balık, süt, peynir gibi besinler sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda mevcuttur. Hamilelik sürecinde her besin grubundan tüketilmesi önerilir.  Rahmin büyümesiyle başka organlara baskı oluşmaktadır. Bu nedenle, kasık ve sırt ağrıları oluşmaya başlar. Ayrıca karın büyüdükçe vücut ağırlığı öne doğru oluşmaya başlar.  Bu da başka ağrıların oluşmasına sebebiyet verir. Üçüncü ayda bacak krampları şiddetli olabilir hatta gece uyandıracak kadar rahatsız edici olabilir. Bu ağrılardan kurtulmak için kalsiyum, magnezyum gibi takviye vitaminleri almaları yararlı olabilir. Gebelik egzersizi ve sıcak uygulamada yapılabilir.

Hamileliğin altıncı ayında bebek gelişiminde bütün organları tamamlamış duruma gelmektedir. Hamileliğin 6 ayın sonunda boyu 37-38 iken ağırlığı ise 900 gramdır. Bu ayda bebeğin tüylerle kaplı olabilir. Bu dönemden itibaren bebeklerin başları artık aşağıda olacak şekilde durur. 23 haftadan önce doğan bebekler akciğer gelişimini tamamlanmadığı için ölebilir. Yaşasalar da bebeklerde körlük, zekâ geriliği gibi sorunlar olabilir. Bu altıncı ayda anne karnındaki bebek gözlerini açıp kapatabilir, kaşlarını çatabilir, yana bakabilir ve seslere daha duyarlıdır.  Bebeklerde yaşamsal risk bu ayda azalmaya başlar. Bebek 24 haftadan itibaren artık bir birey olarak görülür. Bebeklerin kemiklerinde kırmızı kan oluşur. 25 haftalık bebeklerde kalp atışlarında düzenli atmaya başlanır. İlk haftalarda bebeklerde kalp atışları düzensiz ve hızlı atar. 25 haftalık bebeklerin kalp ritmi 140-150 dakikada atar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top