Close

Hamileliğin 29. Haftası – 29 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 29. Haftası - 29 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 29. Haftası - 29 Haftalık Gebelik

Hamileliğin Yirmi Dokuzuncu Haftası

Hamileliğin yirmi dokuzuncu haftası denildiğinde yirmi dokuzuncu haftalık bebek kaç aylıktır gibi sorular akla gelmektedir. Yirmi dokuz haftalık bir bebek yedi aylıktır. Bebeğin yedi aylık olması, gebeliğin sonuna doğru yaklaşıldığının habercisidir. Yirmi dokuz haftalık gebelik boyunca her haftanın hem bebek hem de anne için farklı olduğunu gözlemlemişsinizdir. Gebeliğiniz süresince her hafta hem bebek için hem sizin için farklı bir deneyim ve gelişimdir. Hamileliğin yirmi dokuzuncu haftasında bebek iyice büyümüş, gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Bu haftada da gelişimini tamamlamaya devam ettiğini söylemek gerekir. Bebeğinizin büyümesinin ve gelişmesinin annede de bazı etkileri bulunmaktadır. Yirmi dokuz haftalık bebek kalp atışı nasıldır, yirmi dokuz haftalık bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır, hamileliğin yirmi dokuz haftasında bebek gelişimi gibi merak edilen konuları bu yazıda sizler için derledik.

Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Gelişimi
Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Gelişimi

Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Gelişimi

Yirmi dokuz haftalık bebek gelişimi üst düzeydedir. Bebeğinizin fetüs görünümü artık eskide kalmıştır.. Yirmi dokuz haftalık bir bebek, minik bir bebek görünümünü almıştır. Yirmi dokuz haftalık bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır sorusunu tüm ebeveynler merak etmektedir. Bu haftalarda ultrasona giren anne, gerçek bir bebek görünümüne en yakın sonuçları gözlemleyebilecektir. Hamileliğin yirmi dokuzuncu haftasında bazı bebekler baş aşağı pozisyonunu bile almış olabilirler.

Bebeğiniz yirmi dokuzuncu haftada çok hareketlidir. Bebek birçok gelişimini tamamlamış ve gelişmeye devam etmektedir. Yirmi dokuz haftalık bir bebeğin kemikleri sertleşmiştir ancak esnekliğini de yitirmemiştir. Kemiklerdeki kırmızı kan hücreleri ve akciğerleri de gelişmeye devam etmektedir. Akciğerlerdeki nefes almayı sağlayan bronşlar oluşmakta ve hava kesecikleri artmaya devam etmektedir. Bebeğin popo ile baş arası uzunluğu 26 santime ulaşmıştır. Bebeğinizin başı ve vücudu bu haftada orantılı hâle gelmiştir. Yirmi dokuz haftalık bir bebek artık kendi vücut ısısını ayarlayabilmektedir. Bununla birlikte bağışıklık sistemi de gelişmeye bu hafta itibariyle başlayacaktır.

Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Kaç Gramdır?

Yirmi dokuz haftalık gebelik boyunca anneler bebeklerinin kilolarına ve kendi kilolarına dikkat etmek zorundalardır. Bebeğin boyu, kilosu, vitamin durumu, annenin kilosu ve vücut değerleri oldukça önemlidir. Bu nedenle yirmi dokuz haftalık bir bebek kaç gramdır gibi sorular sıklıkla merak edilmektedir. Yirmi dokuz haftalık bir bebek ortalama 1200 gramdır. Yirmi dokuz haftalık bebeğin boyu ise yaklaşık olarak 38-40 santimetredir. Bebeğinizin boyutunu hayal etmek istiyorsanız bir bal kabağı hayal edebilirsiniz! Bebeğiniz hamileliğinizin yirmi dokuzuncu haftasında yaklaşık olarak bir bal kabağı kadardır.

Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır
Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır

Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Gebelikte yirmi dokuzuncu hafta oldukça önemli gelişmelerin kat edildiği bir haftadır. Yirmi dokuz haftalık bir bebek, oldukça büyümüş olmakla birlikte ultrasonda baş aşağı görüntülenebilir. Yirmi dokuz haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir sorusu da ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bebeğin içinde geliştiği rahim, anne karnının neredeyse tamamını kaplamaktadır. Bebeğin duruşu, anne rahminin içinde ve baş aşağı olacak şekildedir. Bebeğin baş aşağı olması korkulacak bir durum değildir. Bebek, doğumdan 11-12 hafta önce bu pozisyonu almaktadır. Bu pozisyon yirmi dokuzuncu haftada doğum yapacağınızı göstermez, bebeğinizin yaklaşan doğuma kendini pozisyon olarak hazırladığını gösterir. Aynı zamanda yirmi dokuz haftalık bir bebek baş aşağı pozisyona geçmemiş de olabilir. Bu durumda da endişelenecek bir şey yoktur. İlerleyen günlerde bebeğiniz yavaş yavaş bu pozisyona geçecektir.

Yirmi dokuz haftalık bir bebeğin nefes alıp verme alıştırmaları da ultrason görüntülerine yansıyabilmektedir. Bebek birçok gelişimini tamamlasa da ciğerleri hala gelişmektedir ve nefes alıp verme alıştırmaları bebeğin ciğerlerinin gelişmesine yardım etmektedir. Önceki haftalarda ultrasonda gördüğünüz parmaklarını hareket ettiren, parmağını emen bebeğiniz yirmi dokuzuncu haftada kordonunu kavramış bir şekilde veya suratını asıp, gülümserken görüntülenebilmektedir.

Yirmi dokuzuncu haftada bebeğin kemikleri sertleşmiştir ve sertleşen kemikler de ultrasonda görülecektir. Yirmi dokuz haftalık bebek kalp atışı da ultrasonla ilgili bir konudur. Hamileliğin ilk zamanlarından itibaren ultrason aracılığıyla bebeğinizin kalp atışını dinlemeniz mümkündür.

Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Yirmi dokuz haftayı geride bırakan bir gebelikte, doğuma çok yaklaştığınızı söylemek mümkündür. Gebeliğin her haftasının getirdiği değişimler, ihtiyaçlar ve gereksinimler farklıdır. Yirmi dokuz haftalık gebelikte annedeki değişimler gözle görülür değişimlerdir. Bu değişimler anneden anneye değişiklik gösterebilmektedir. Yirmi dokuz haftalık gebelikte annedeki değişimleri genel bir çerçeveyle şöyledir:

Hamileliğinizin yedinci ayında bebeğiniz iyice büyümüştür ve bu durum annenin kilo almasına sebep olabilmektedir. Bebeğin ağırlaşması annede nefes darlığına yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra annenin bacak, ayak, bel ve sırt ağrılarının arttığı da hamileliğin yirmi dokuzuncu haftasında gözlemlenebilmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe

vücudunuza yaptığı baskı da artar bu nedenle bu ağrılar anne tarafından hissedilebilir.

Vücutta ödem de karşılaşılan bir diğer şikayettir. Hamilelik sürecinde vücutta ödem fazlalığına en iyi gelecek şey bol bol su tüketmektir. Hem bebeğinizin sağlığı hem de sizin sağlığınız açısından su içmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra vajinal akıntılar da artabilir. Bu durumda korkulacak bir şey yoktur. Vajina, sağlığını korumak ve yenilenmek için akıntıyı artırmaktadır. Bunlara ek olarak uyku problemleri, göğüslerden süt sızıntısı, cinsel isteksizlik ve sık sık idrar yapma gibi şikayetler de görülebilmektedir.

Yirmi dokuz haftalık gebe bir annenin yürürken veya merdiven inip çıkarken dikkatli olması gerekir. Bu haftalarda anne, dengesini sağlamada zorlanabilir. Uzun süre ayakta kalmak yorgunluğa ve tansiyon düşmesine neden olabilir. Bu şikayetler genel olarak her annede olabileceği gibi doktorunuza danışarak size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Doktorunuzla paylaşmanız sağlığınızın takibi ve şikayetlerinize çözüm bulma bağlamında önemlidir. Aynı zamanda sizi yormayacak egzersizler ve yürüyüşler yapmanız da size iyi gelecektir. Bu tarz egzersizler doğumunuzu kolaylaştırabileceği gibi sağlığınızı da dinç tutar.

Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Beslenme

Gebeliğin başından beri anneler için beslenme konusu önemli olmuştur. Annenin vitaminleri, beslenmesi, bebeğin vitamin durumu ve egzersiz gibi konular hamileliğin temel gündemidir. Yirmi dokuz haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı gibi sorular anneler tarafından sıklıkla merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Yirmi dokuz haftalık hamile olan annenin gebeliğinin başlangıcından itibaren toplamda almış olduğu kilo sekiz ve on kilogram arasındadır. Ancak kilo alımının anneden anneye göre değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Her anne aynı kilo artışını yaşamamaktadır.

Fakat bu süreçte sağlıklı kiloda kalma hususuna dikkat edilmelidir. Aşırı veya az kilo artışından kaçınmak gerekmektedir. Hamileliğin başlangıcından itibaren anne adayının dengeli bir şekilde kilo alması normaldir, belli bir haftadan sonra anne her hafta ortalama olarak yarım kilo alacaktır. Yirmi dokuzuncu haftasında olan bir anne de mevcut haftada ortalama yarım kilo alacaktır. Bu durum yine anneden anneye göre değişiklik gösterebilir. Yani anne yarım kilodan biraz daha az ya da biraz daha fazla alabilir. Makalenin başında da değinildiği gibi sağlıklı bir kiloyu korumak ve buna dikkat ederek beslenmek çok önemlidir. Peki, yirmi dokuz haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Anne, gebelik sürecinde ağır, yağlı, aşırı şekerli ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durmalıdır. Yirmi dokuz haftalık gebelikte beslenme, sağlıklı ve sık öğünler şeklinde olmalıdır. Anne dengeli olarak beslenmelidir. Öğünlerinde karbonhidrat, yağ ve protein dengesini sağlamalıdır. Bunun yanı sıra probiyotik, lif ve vitamin alımına da dikkat etmelidir. Ara öğünlerinde kuruyemiş, kuru meyve veya meyve yemesi iyi olacaktır. Kefir, yoğurt ve ayran gibi probiyotiklerden de sürekli faydalanmalıdır. Öğünlerde kalorisi yüksek gıdalar yerine daha besleyici gıdalar tüketilmelidir. Lif bakımından zengin gıda ve sıvılar, mevsim meyveleri, yeterince su ve sıvı tüketilmelidir. Öğünler sık sık olmakla birlikte aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Öğünlerin dengesinde tahıl, vitaminler, mineraller, protein, folik asit, demir, kalsiyum ve proteinler göz önünde bulundurmalıdır. Hamileliğin yirmi dokuzuncu haftasında beslenme doktor kontrolünde bir beslenme çizelgesi izlenerek sağlanabilir. Doktorunuzla birlikte eksik vitaminlerin ve besinlerin belirlenmesi ve buna göre beslenme düzeni oluşturmak, bebeğinizin gelişimi için etkili olacaktır. Bunun yanı sıra bol bol sıvı ve su tüketilmelidir. Alkol ve asit içeren yiyecek, içeceklerden uzak durulmalı ve sigara içilmemelidir. Hamileliğin yirmi dokuzuncu haftası, diğer haftalarda da olduğu gibi bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu sebeple anne adayları beslenmelerine dikkat etmelidir.

Yirmi Dokuz Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilebilir Mi?

Hamileliğin yedinci ayında bebek yeterince büyümüştür. Anne rahminin neredeyse tamamını dolduran bebeğin hareket alanı azalsa da hareket etmeye devam etmektedir. Peki, yirmi dokuz haftalık bebek hareketleri hissedilebilir mi? Yirmi dokuz haftalık bir bebeğin kemikleri sertleşmiş, gelişmiş ve büyümüştür. Güçlenen kas ve kemikleri de bebeğin gücünü arttırmıştır. Bebek, anne karnında eskisi kadar hareketli olamasa da eskisinden çok daha güçlüdür. Bebeğin hareketleri, tekmeleri anne tarafından hissedilebildiği gibi dışarıdan da görülebilir. Bebeğin annenin rahminden attığı tekmeler, annenin göbeğinin dış kısmında da gözükecektir.

Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Karın Büyüklüğü
Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Karın Büyüklüğü

Yirmi Dokuz Haftalık Gebelikte Karın Büyüklüğü

Yirmi dokuz haftalık gebelikte karın büyüklüğü, gözle görülür bir hal alır. Hamile annelerin karın büyüklüğü kişiden kişiye göre değişmektedir fakat yedinci ay ile birlikte dışarıdan bakan biri hamile olduğunuzu anlayacaktır. Bebeğin rahim içerisinde büyümesi sebebiyle, anne rahmi bütün karnı kaplamıştır. Bu durum annenin organlarının şeklinin değişmesine de yol açmaktadır.

Yirmi Dokuzuncu Haftada Doğum Gerçekleşebilir Mi?

Yirmi dokuz haftalık bir bebek, yedinci ayına girmiş bir bebektir. Çok sık olmamakla birlikte bu aylarda bebek doğumu gerçekleşebilir. Bu doğumlar genelde sezaryen doğum olmaktadır. Otuz yedi haftadan önceki haftalarda gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak kabul edilir. Prematüre, olgunlaşmamış demektir. Böyle denilmesinin sebebi bebeğin tam olarak gelişimini tamamlamadan dünyaya gelmesidir. Bebeğin erken doğumda yaşama ihtimali, hangi haftada doğduğuna ve organlarının gelişme durumuna bağlıdır. Yirmi dokuzuncu haftada doğan bir bebek yüksek ihtimalle yaşamını sürdürebilecek olgunluğa erişmiştir. Yirmi dokuz haftalık bir bebeğin akciğer ve organ gelişimi neredeyse tamamlandığı için tıbbi müdahale ile yaşama şansı yüksektir. Erken doğum halinde, doktorların müdahalesi ve tavsiyeleri en doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Yirmi dokuzuncu  haftada doğmuş bir bebek on bir hafta erken doğmuş demektir. Bu nedenle gelişiminin büyük bir kısmı tamamlanmış olsa da belli başlı konularda gelişmeye devam etmesi gerekmektedir. Erken doğumla karşı karşıya kalmamak için annelerin dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Gebelik boyunca annenin çok fazla yorulmaması, ağır eşyalar kaldırmaması, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, alkol ve sigaradan uzak durması ve moralini yüksek tutması gerekmektedir. Gebelik boyunca anne, karşılaştığı aksilikleri doktoruna bildirmeli ve tavsiye almalıdır. Doktorun erken müdahalesi ile erken doğum engellenebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top