Close

Hamileliğin 12. Haftası – 12 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 12. Haftası - 12 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 12. Haftası - 12 Haftalık Gebelik

On İki Haftalık Gebelik: Annedeki Değişimler

On iki haftalık bebek kaç aylıktır sorusu tüm annelere sorulmaktadır. Hamileliğin 12. Haftası düz mantıkla hamile olarak geçirilen 3 aya tekabül etmektedir. Her ayı dört hafta şeklinde hesaplayarak sonuca ulaşabilirsiniz. 12. Haftalık bir bebek erik boyutunda olmaktadır. Hamilelik süreci boyunca bebek de anne de birçok değişim geçirirler. Bu değişim hem fiziksel hem de psikolojik olabilir. On iki haftalık gebelik annedeki değişimleri sizler için açıklayıcı bir şekilde derlenen bu yazıda bulabilirsiniz.

Hamile bir kadın on ikinci haftaya kadar mide bulantısı, baş dönmesi ve benzeri şikayetlere sahip olabilir. Hamilelikte on ikinci haftanın getirdiği en güzel yenilik, bu gibi şikayetlerin azalmış olmasıdır. Bu şikayetlere sahip annelerin on ikinci  haftadan sonra bu şikayetlerinin azaldığı görülmüştür. On iki haftalık gebelikte mide bulantısı, baş dönmesi gibi sorunlar azalsa da yerini halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlar doldurabilir. Hamileliğin on ikinci haftasında anne, sırt ve bel ağrılarıyla karşılaşabilir. Hamileliğin on ikinci haftasında anne sürekli nefes nefese kalabilir. Bir iş yaptıktan ya da yürüyüş yaptıktan sonra nefesinizin yetmediğini hissedebilirsiniz. Bunun sebebi artık eskisinden daha fazla oksijene ihtiyaç duymanızdır. Bebeğiniz hem daha fazla yorulmanızı sağlar hem de oksijen ihtiyacınızı arttırır. Bu nedenle bu zamanlarda daha fazla dinlenmeye ve uyumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bebeğiniz karnınızda büyüdükçe sizin iki kişilik bir hayat yaşama oranınız artmaktadır. On iki haftalık gebelikte akıntı fazlalığı görülebilir. Akıntıda kırmızı, kahverengi renkler görülebilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Akıntının fazlalaşması, vajinanın kendisini koruduğunu gösteren doğal bir işarettir. Aynı zamanda akıntıyla beraber gelen kırmızı, kahverengi lekeler de vajinanın hassaslaşmasından kaynaklanır. Bu tarz lekeler genelde cinsel birleşme sonrası oluşur. Normaldir.

Hamileliğin on ikinci haftasında görülen bir diğer şikayet ise baş ağrılarıdır. Bu baş ağrıları stres, uykusuzluk, kan şekerinin düşmesi veya yorgunluk kaynaklı olabilir. On iki haftalık gebelikte en çok dikkat etmeniz gereken şey yeterli uyku ve dinlenmedir. İki kişilik yaşadığınızı unutmadan hayatınıza devam ederseniz şikayetleriniz en aza inecektir. Bunun yanı sıra annenin dış görünüşünde de değişimler meydana gelmektedir. On iki haftalık bir bebeğe sahip annenin karnında büyüme görülebilir. Annenin cildinde de farklılıklar olacaktır. Ciltteki farklılıklar anneden anneye değişmektedir. Bazı annelerin cildindeki yağ oranı artabilirken, bazı annelerin cildi parlak ve canlı bir görünüme sahip olmaktadır. Bu dönemde gerekli sağlıklı bakım ürünlerini kullanarak cildinizin yağ dengesini sağlayabilirsiniz. Cildinizde yağlanma varsa su tüketimini artırabilirsiniz.

On İki Haftalık Bebek Gelişimi

On iki haftalık bebek gelişimini açıklarken hayati organlarının gelişimini tamamladığını söylemek mümkündür. Bebeğiniz eskisinden çok daha güçlü bir hale gelir. Hamileliğin on ikinci haftasında bebeğin gelişimi gözle görülür bir hal alır. Bebeğin iskeleti kıkırdak denilen sağlam bir dokudandandır. On iki haftalık bir bebeğin kemikleri henüz tam olarak sertleşmemiş ve kıkırdak halindedir. On iki haftadan sonra bebeğinizin kafatası ve uzun kemikleri başta olmak üzere kıkırdak dokusundaki kemikleri normal kemiğe dönüşmeye başlayacaktır. On iki haftalık bebeğiniz her gün daha da insan gibi görünmeye başlıyor. Bebeğinizin gözleri hala geniş ve kulakları başının yanlarında alçakta olmasına rağmen kulak memeleri şekilleniyor. Ayrıca doğduktan sonra ihtiyaç duyacağı bazı becerileri de kazanıyor. Önceki haftalarda parmaklarını oynatabilen bebeğiniz artık bu hareketleri geliştirmeye başladı. Birçok hareketi yapabilecek güce sahip. Hatta bazı bebeklerin parmaklarını emdikleri ultrasonda gözükmektedir. Bir erik büyüklüğüne gelmiş bebeğinizin dalağı ve karaciğeri çalışıyor. Refleksleri, pankreası ve triodi gelişmeye devam ediyor. Ses telleri oluşurken nefes alma egzersizleri yapıyor. Bu nedenle annenin aldığı oksijen eskisinden daha yetersiz hale geliyor. Nefes nefese kaldığınızda telaşlanmayın, bebeğiniz nefes almayı öğreniyor. On iki haftalık bebek kalp atışı dinlenebilir şekilde gelişimini sürdürmektedir. Doktorunuzdan rica ederek bebeğinizin kalp atışını dinleyebilirsiniz. On iki haftalık bebeğin kalp atışı dakikada 120-160 arasındadır.

On İki Haftalık Bebeğin Fiziksel Özellikleri

Hamileliğin on ikinci haftasında bebek, bir erik kadardır. Bebeğin uzunluğunu santimetre cinsinden söyleyecek olursak bu uzunluk beş ya da 6 santimetredir.  Bebeği fetüs veya cenin olarak adlandırabiliriz. Cenin ismi toplumda daha yaygındır. Bebeğin cenin olarak adlandırılmasının sebebi, bebeğin anne karnında durduğu cenin pozisyonudur. Hamileliğin on ikinci haftasında merak edilen bir diğer husus on iki haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu sorusudur. On iki haftalık bebek cinsiyeti tam olarak belli olmaz fakat cinsiyetinin tam olarak belli olmasına çok yaklaştınız. Muayene olduğunuz doktorunuz on iki haftalık gebelik sürecinde yeni yeni cinsiyet tahminleri yapıyor olabilir. Bebeğin cinsiyeti on altı veya on yedinci haftalardan sonra belli olmaktadır.

On İki Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır
On İki Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır

On İki Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

On iki haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır sorusu anne ve babalar tarafından merak edilip sorulmaktadır. Bu haftada bebeğinizin ortalama boyutu beş ya da altı santimetredir. Bebeğinizin kilosu ise ortalama on beş gramdır. On ikinci haftada bebeğin cinsiyetine bağlı olarak kilo ya da boy değişimi söz konusu değildir. Bu nedenle de doktorlar cinsiyeti tam olarak söyleyemezler. Hamileliğin on ikinci haftasında bebeğinizin ikiz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bebeğiniz ikiz mi, ikiz ise tek yumurta ikizi mi yoksa çift yumurta ikizi mi ultrason sayesinde doktorunuz size bildirecektir. Doktorunuzdan rica ederek bebeğinizin ultrason görüntülerini de alabilirsiniz.

On İki Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Annelerin heyecanlı olduğu ve merak ettiği bir diğer şey on iki haftalık bebek hareketleri hissedilir mi sorusudur. On iki haftalık bir bebek yeni yeni hareket etmeye, tutma refleksini geliştirmeye başlasa da anne karnındaki bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilmez. Bebek, on iki haftalıkken karnınızda hareket eder bu doğru fakat bu refleks hareketleridir. Yani nefes alıp verme ya da parmağını emme gibi hareketler yapsa da bu hareketleri anne hissedemez. İlerleyen haftalarda bebeğiniz bacak, kol ve gövde olmak üzere birçok uzvunu hareket ettirecek. O dönemlerde bebeğinizi daha iyi hissedeceksiniz. Daha da ilerleyen aylarda bebeğinizin tekmeleri göbeğinizin dışından bile belli olmakla beraber, çevrenizdeki yakınlarınız bu hareketleri hissedebilecek. Bebeğini hissedeceğiniz çok uzun bir zaman sizi bekliyor olacak.

On İki Haftalık Gebelikte Beslenme
On İki Haftalık Gebelikte Beslenme

On İki Haftalık Gebelikte Beslenme

On iki haftalık gebelik sürecinde mide bulantısı ve kusma gibi durumlar annenin iştahının kapanmasına yol açar. Bu durum anneden anneye değişmektedir fakat genel olarak böyledir. Anne, on iki haftalık gebelik sürecinde birçok şeyi yemeye karşı isteksizdir. Duyumsadığı kokular eskiden daha ağır ve mide bulandırıcı gelmektedir. Gebelikte on ikinci haftanın bu şikayetlerden uzak bir hafta olduğunu söylemiştik. Önceki haftalara göre iştahınız yerine gelecek ve daha iyi besin alabileceksiniz. Daha iyi besin alabilmeniz hem bebeğiniz hem sizin için oldukça önemli. Hamileliğin on ikinci haftasında bebeğin tırnak ve kemik gelişimi devam etmektedir. Bu nedenle gebeliğin on ikinci haftasında bol bol kalsiyum tüketmeniz gerekiyor. Bu tavsiyemiz elbette doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda size tesir etmeli. Hamileliğin on ikinci haftasında ihtiyacınız olan temel vitamin D vitaminidir. Peki neden ihtiyacınız var? D vitamini, kalsiyum emmeye yardımcı olur. Kalsiyum emme durumu ise bebeğin kemik ve tırnak gelişimine yardımcı olmaktadır. D vitaminin eksikliği bebeklerde birçok hastalığa yol açmaktadır. D vitamini eksikliği bebeklerde raşitizme ve kas hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği miktarda D vitamini almalısınız. Bunun için illa vitamin hapları kullanmanıza gerek yok. Güneş ışığında D vitamini bulunmaktadır. Güneşli günlerde yapacağınız yürüyüşler, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra yumurta sarısında, D vitaminli sütte, sardalya ve portakal suyu gibi besinlerde bolca D vitamini bulunmaktadır. Doktorunuza danışarak tüketebilirsiniz. On iki haftalık gebelikte beslenme yalnızca vitaminlerle halledilebilecek bir şey değildir. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken şeyler de var. Kusma, iştahsızlık ve mide bulantısı gibi şikayetler bu haftada son bulsa bile, yeni gelen iştahınızı dengelemelisiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Anneler, gebelik boyunca ortalama on veya on iki kilo almaktadırlar. Annenin kilo alımı yirminci haftadan sonra başlamaktadır. Kiloyu dengeli ve sağlıklı bir şekilde almak hem bebek hem de anne için önemlidir. Protein, karbonhidrat ve yağ dengesini sağlamak anne ve bebek için önemlidir. Vücudunuzun eskisinden daha fazla vitamine ihtiyacı vardır. Vücudunuzdaki eksik vitaminleri dokturunuz yardımıyla öğrenebilirsiniz. Vitamin testinin tahlilini aldıktan sonra eksik olan vitaminlere ağırlık vererek beslenme düzeninizi ayarlayabilirsiniz. Lif açısından zengin meyve, sebze ve besinlerle beslenebilirsiniz. Kuruyemiş, meyveler ve çavdar gibi besinler lif açısından zengin besinlerdir. Gebelik boyunca dikkat etmeniz bir diğer şey ise su tüketimidir. Hamileliğiniz boyunca bol bol su tüketmelisiniz. Hamilelikte on ikinci haftada da su tüketimini günde 1.5- 2 litre olacak şekilde sağlamalısınız. Hamileliğin ilk haftalarında almaya başladığınız folik asiti, doktorunuzun da tavsiyesiyle almaya devam edebilirsiniz.

Gebelikte İlk On İki Hafta Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelikte İlk On İki Hafta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte İlk On İki Hafta: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne karnındaki bebeğin organlarının gelişimi on iki haftalık gebelik sürecinde tamamlanır. Bu nedenle ilk üç ay hassas ve önemlidir. Annelerin bu ilk üç ay boyunca dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Bunları genel bir çerçeve çizmek üzere sizler için derledik. İki ve sekizinci haftalar arasında bebek, dış faktörlerden yüksek bir şekilde etkilenir. Bu nedenle dış faktörlere dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemde radyolojik işlemlerden kaçınmalısınız. Gebeliğin hiçbir döneminde ilaç içmemelisiniz. İlaç alacaksanız da kadın doğum uzmanına danışıp öyle tüketebilirsiniz. Gebeliğin herhangi bir döneminde almamanız gerektiği gibi ilk üç ay bebeğin oluşumu için hassas bir dönem olduğundan bu dönemde ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Antidepresan ve antibiyotik gibi ilaçlardan özellikle kaçınılmalıdır. Anne ve bebeğin sağlığı için gebelik boyunca kimyasal maddelerden kaçınılması gerekiyor. Gebelik boyunca ve özellikle gebeliğin ilk üç haftası, saç boyamaktan ve çamaşır suyu gibi temizlik malzemelerinin kullanımından kaçınmalısınız. Bunun yanı sıra katkı madde ve koruyucu içeren kapalı ürünleri tüketmekten de kaçınmalısınız. Alkol ve sigaradan hamile kaldığınız andan, bebeğiniz büyüyene kadar uzak durmalısınız. Alkol ve sigara tüketiminden hamilelik boyunca uzak durmakla birlikte doğum sonrası uzun bir süre tüketmemelisiniz. Hamileliğiniz boyunca sağlıklı ve doğal ürünlerden beslenmeniz hem bebeğiniz için hem anne için en iyisidir. Kullandığınız, tükettiğiniz tüm maddeleri bebeğinizin de tükettiğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top