Close

Hamileliğin 19. Haftası – 19 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 19. Haftası - 19 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 19. Haftası - 19 Haftalık Gebelik

Hamileliğin on dokuzuncu haftası içerisinde olan anne adayları hamileliklerinin neredeyse yarısına erişmiş olacaklardır. Anne adayları da belirgin olarak farklılıklar yaşamaya başlayacaktır. Hamilelik başlı başına zor ve aşamalı bir süreç olduğu için yaşanan fiziksel değişimler anne adayları içinde zor bir alışma süreci olacaktır. Bebekte yaşanan büyüme, anne adaylarının kilo almasına ve karın bölgesinde oluşan büyüme ise çatlaklara yol açacaktır. Fakat hiçbir değişim anne adayları için kalıcı olmayacaktır. Doğum sonrasında alınan kilolar ve yaşanan fiziksel değişimler zamanla normale dönecektir. Anne olmaya hazırlanmak yeterince stresli ve yorucu bir dönem olduğu için anne adayları yaşanan her değişimin bebeğin sağlığı açısından önemli olduğunu bilmelidir. Özellikle bu dönemde anne adayları beslenmelerine dikkat etmelidir. Her hamilelikte yaşanan semptomlar ve vücutta eksik olan besinler farklılık gösterebilir. Doktor kontrolü ile geçirilen gebelik,anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Kadın  doğum uzmanı ile irtibatta kalarak, bebeğinizi ve sağlığını rahatlıkla seyredebilirsiniz.

On Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
On Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

On Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

On dokuz haftalık gebelik anne adayları için fiziksel değişimlerin fark edilir hale geldiği bir sürece geçiş demektir. Bu dönem anne karnındaki bebek için birçok uzvun geliştiği bir zaman olduğu için anneler hızla kilo almaya başlayacaktır. Anne adayları açısından hamilelikte kilo alınması,  on dokuzuncu haftada bebek kaç gramdır ve hangi aralıkta seyretmelidir endişesi yaratabilir. Genel itibariyle anne karnındaki bebek, 200-250 gram arasında ve plasenta 350 gram ağırlığında olacaktır.  Anne adayları da 6-7 kilo aralığında kilo almaktadır. Ama tabiki her hamileliğin kendine özgü olduğu unutulmamalıdır. Alınan kilo daha az ya da daha çok olabilir. On dokuz haftalık gebelikte karın büyüklüğü gözle görülür hale gelmiştir. Alınan kilolar ve karın büyüklüğü için varsayılan rakamlar değişiklik gösterebilir. Doktor kontrolünde takip edilen hamileliklerde bunlar hakkında endişe etmeye gerek kalmayacaktır. Anne adayları ve aile üyeleri yaşanacak olan fiziksel ve ruhsal değişimlere hazırlıklı olarak süreci takip edebilirler. Hamilelik boyunca anne adaylarına ilgi ve sevgi gösterilmesi çok önemlidir. Duygusal olarak ani çıkışlar ve inişler yaşanabilir, dönem dönem uykusuzluk, ve halsizlik dolayısıyla duygu karmaşaları yaşanabilir. Bu nedenle anne adayına karşı çok daha ılımlı yaklaşmak önem arz etmektedir.. Annenin ruhsal olarak sağlıklı olması hem hamileliğin rahat şekilde geçmesine hem de kişinin kendini anne olmaya hazırlamasına yardımcı olacaktır. Bu, bebek doğduktan sonraki süreçte emzirme gibi anne bebek bağını sağlayan aşamada da önemli bir faktör olarak karşınıza çıkacaktır. Anne adaylarının vücudu, bebek anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sürece adapte olmaya başlayacaktır. Gebe kadınlar için on dokuzuncu haftaya girilmesi ile birlikte görülmesi yüksek semptomlar her gebelikte karşılaşılmamakla birlikte azalan yada artan bir periyot gösterebilir.

Yaşanan hormonal değişimler anne adaylarının ciltlerinde de değişimlerin yaşanmasına yol açabilir. Anne adaylarının ciltlerinde en sık karşılaşılan problemler ciltte kuruluk, ciltte çatlak ve sivilcelenmedir. Bunu yanında tırnakta yaşanan değişimler, avuç içlerinde kızarıklık, saç dökülmesi, kaşıntı ve öbek şeklinde damar toplanmaları görülebilir. Her anne adayı cilt problemi yaşamasa da yaşayan kadınlar beden algılarının olumsuz yönde değiştiğini düşünmektedir. Ancak bu sürecin son derece normal olduğu ve kişinin her hali ile güzel ve değerli olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemde yaşanacak olan sancı ve kramplar anne adaylarını zorlayacaktır. Anne olmaya hazırlanan kadınlarda on dokuzuncu haftalık gebeliğe girilmesi ile birlikte en sık görülen semptomlar şu şekildedir:

  • Karın etrafında gerilme olacağından dolayı meydana gelecek ağrılar
  • Şişkinlik hissi
  • Sık sık kabızlık sorunu yaşama
  • Diş etlerinde kanama ve şişkinlik
  • Yaşanan su eksikliği ve şeker düşmesi sebebiyle baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Halsizlik hissetme
  • Ayak ve vücudun çeşitli yerlerinde ödem toplaması ve şişme
  • Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar
  • Bulantı, aşerme ve kusma

On dokuz haftalık gebelikte annedeki değişimler sebebiyle ağır iş yapmaktan, yük kaldırmaktan, uzun yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. Hamilelikte egzersiz yapılacaksa da hafif tempolu egzersizler önerilmektedir. Özellikle kasılmalar ve aralıklı sert sancılara karşın dikkatli olmak gerekmektedir. Anne adayları gebelikte girmiş oldukları 19. hafta ile birlikte daha çok dinlenmeye ve uyumaya önem vermelidir. Halsizlik ve uyku problemi yaşayan anne adayları için özellikle ara ara uyuklamak daha sağlıklı olacaktır.  Anne adayları aşırıya kaçan semptomlarda ya da hamilelik sürecini riske atan durumlarda doktorlarından tavsiye alabilirler.

19 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebelikte on dokuzuncu haftaya girilmiş olması ile birlikte bebeğin vücudu birçok açıdan büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. On dokuz haftalık bebek gelişimi anne adayları için bebeğin daha çok hissedilir hale geldiği bir evredir. Gebe kadınlar için bebeklerinin gelişimini takip edebilmek korku ve kaygılarından arınmalarına ve ruhsal olarak daha rahat bir hamilelik geçirmelerine yardımcı olacaktır. On dokuz haftalık bebeğin böbreklerinin gelişmeye başlaması bebeğin anne karnında idrar yapması ile sonuçlanacaktır. Bebeklerin yaptıkları idrar ile sıvı ihtiyaçlarını karşılaması korkuya kapılmaya neden olmamalıdır. Anne karnındaki bebeklerin olduğu kese oldukça steril bir ortamdır ve döngü; sıvı alımı, dışkılama ve tekrar aynı sıvının alımı şeklinde kendini tekrar edecektir. On dokuzuncu haftaya giriş ile birlikte bebeklerin kemiklerindeki kıkırdak oluşumları sertleştiği için anne karnında hareket etmeye de başlayacaklardır. Duyma yetileri gelişeceği için dışarıdaki sesleri çok kısık olsa dahi duymaya başlayacaklardır. Bu da anne ve bebeğin daha çok iletişime geçmesini sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar anne karnında bebeklerin duyduğu şeylere tepki verdiklerini göstermektedir. Bu yüzden anne için huzurlu bir ortam sağlanması önemlidir. Anne karnında ki bebeklerin ciltleri henüz buruşuktur fakat ten rengi pigmentleri de oluşmaya başlamıştır.  Anne karnındaki bebek parmak emmeye ve kordon bağını tumaya da başlayacaktır. Hamileliğin on dokuzuncu haftasındaki bebek gelişimi gözün, burnun ve kulağın yüzdeki yerlerini almaya başladığı haftaya da giriş niteliğindedir. Anne karnında büyümeye devam eden on dokuz haftalık bebeğin boyu 13-15  cm arasında olacaktır.

Anne adayları kilo almaya devam ederken on dokuz haftalık bebek kaç gramdır diye düşünebilirler. Anne karnında bebeğin ağırlığı 200- 250 gram civarında olacaktır. On dokuz haftalık bebek kalp atışı dakikada 120 ile 160 arasında seyreder. Bebeğinizin hafta hafta kilo ve boy kontrolünü bir kadın doğum uzmanıyla takip edebilirsiniz.  Anne karnındaki bebek henüz çok gelişmemişken on dokuz haftalık bebek hareketleri hissedilir mi yada hareket etmeyen bebek bir sorunun habercisi midir?soruları da sıklıkla sorulmaktadır. Anne karnında kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilen bebek sayesinde annenin bebeğini daha net şekilde hissetmesi mümkün hale gelecektir. On dokuz haftalık bebek anne karnının neresinde diye bakıldığında göbeğin hemen altında rahimde olduğu görülecektir. Anne adayları bebeklerini hissetmek istedikleri takdirde, henüz küçük olduğu için bu bölgede daha yoğun hissederler. Kıkırdakları gelişmeye başlayan bebek istemsiz hareketler yapabilir ama bu anne adaylarının net şekilde hissedemeyeceği şekilde meydana gelebilir. Telaş yapmamak gerekir.

On Dokuz Haftalık Gebelikte Beslenme
On Dokuz Haftalık Gebelikte Beslenme

On Dokuz Haftalık Gebelikte Beslenme

Anne adayları hamilelik sürecinin başlaması ile birlikte özellikle beslenmelerine de dikkat etmeye başlarlar.  On dokuzuncu haftalık gebelikte beslenme, anne adaylarının besinlerini bebek ile de paylaşıldığı düşünülerek düzenlenmelidir. Gebelik ile birlikte kötü alışkanlıklar (sigara, alkol, nikotin tüketimi) terk edilmeli, anne adayları için egzersizlerle sağlıklı bir yaşam tarzı yakalanmalıdır. On dokuzunca hafta gebelikle birlikte koku hassasiyeti, iştahsızlık gibi durumlar yaşanabilir. Bununla birlikte anne adayları iştahsızlık ya da kusma gibi belirtiler ile karşı karşıya kalabilir.

Anne karnındaki bebek annenin besinlerinden faydalandığı gibi vitaminlerinden de faydalanacaktır. Bu nedenle birçok vitamin ve mineralin eksikliğini hissetmesi bir doktor ile takip edilerek besinlerle düzenlenebilir. Bu dönemde bebeğin kalsiyum ihtiyacı neredeyse yüzde elli oranında artacak ve kalsiyumlu besinlerin tüketilmesine ihtiyaç duyulacaktır. Yoğurt, peynir vb. süt ve süt ürünleri kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacaktır. Badem ve brokoli gibi gıdalarda kalsiyum açısından tüketebileceğiniz besinlerdir. On dokuzuncu haftalık gebelik mide yanması gibi şikayetlerin de sıkça yaşandığı bir süreçtir. Anne adaylarının yaşam standartlarını arttırabilmek adına lifli besinler tüketerek bu gibi şikayetlerini en az seviyeye indirebilmek mümkündür. Tam tahıllı undan yapılan ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen gıdalar lif oranı bakımından yüksek olan besinlerdir ve anne adayları lif ihtiyacını bu besinlerle karşılayabilir. Bu süreçte anne adayları sık aralıklarla az öğünler şeklinde beslenmeye dikkat edebilirler. Anne adayları özellikle besin tüketmenin yanında sıvı tüketimini de unutmamalıdır. Günde en az 2.5 -3 litre seyrinde su tüketilmesi önerilmektedir. Çay, kahve gibi içeceklerin tüketiminde de sınırlamaya gidilmesinde fayda vardır.

Özellikle B12 ve A vitamini yönünden takviye, anne ve bebek sağlığı açısından doğru olacaktır. Anne adayları hamilelik süresince ve hamilelik sonrasındaki emzirme düşünülerek sağlıklı bir beslenme şekli edinmelidir. Anne adaylarının yorgunluk ve halsizlik çekmemeleri için ve bebeklerin vitamin ihtiyacı da göz önünde tutulacak olursa doktor kontrolünde ek vitamin takviyeleri almaları önerilmektedir.

On Dokuz Haftalık Gebelikte Bebek Ultrason Görüntüsü
On Dokuz Haftalık Gebelikte Bebek Ultrason Görüntüsü

On Dokuz Haftalık Gebelikte Bebek Ultrason Görüntüsü 

Ebeveyn olmaya hazırlanan çiftler bir an önce bebeklerine kavuşma arzusuyla on dokuzuncu haftalık gebelik ultrason görüntüsü nasıldır diye doktora başvurmaktadır. Anne adaylarının son menstrüasyon dönemi göz önünde tutularak on dokuz haftalık gebelikte bebek kaç aylıktır hesaplaması yapılabilir. Hamilelikte on dokuzuncu hafta ile birlikte  4 ay 13 günlük bir süreci tamamlanmış olur. Anne adaylarının gebelikte kaçıncı haftada olduğunun bilinmesi doktor muayenehanesinde önem teşkil etmektedir. On dokuz haftalık hamilelik ile birlikte bebek henüz gelişimini tam anlamıyla tamamlanmadığı için bir portakal büyüklüğünde olacaktır. Bebek ultrason ile de görüntülenebilir hale gelmiş fakat henüz tam anlamıyla bir bebek görünümü kazanmamıştır.

On Dokuz Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belirlenmesi

Hamileliğin on dokuzuncu haftası ile birlikte anne ve baba adayları bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenmek için doktora başvurmaktadır. Anne ve baba adayları hamileliğin 13 ila 16. haftaları arasında cinsiyeti ögrenebilirler. On dokuzuncu hafta gebelikte cinsiyette yanılma olur mu diye araştırılmaktadır. Gebelikte girilen on dokuzuncu haftada bebeğin üreme organları oluşmuş olduğundan cinsiyeti öğrenmek mümkündür. Bebeğin anne karnındaki pozisyonu tam olarak bebeğin üreme organının gözükmesini engeller nitelikte olabilir. Bu nedenle yanılma payı %5 oranındadır.  Bu ultrason cihazının teknolojik olarak ne kadar gelişmiş olduğu ile de ilgilidir. Yanılma payı bebek doğana kadar mevcuttur. Erkek bebeklerin üreme organındaki belirginlik sebebiyle daha erken şekilde doğru sonuçlar alınabilir. Ama kordon dolanması yanlış cinsiyet belirlenmesine ve bazı aksilikler yaşanmasına yol açabilir. Fakat genel itibariyle on dokuzuncu haftada bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top