Doktorunuzun oluşturacağı aşı takvimine bağlı kalarak, bebeğinizin aşılarını vakitlice yaptırmanız gerekir. Aşı, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Çocuğunuza aşı yaptırarak sadece çocuğunuzu değil, toplum sağlığını da gözettiğinizi unutmamalısınız.
Aşı Takvimindeki Aşılar
Doktorun aşı takviminin dışına çıkmanın aşının faydasından çok zararının olacağını bilmelisiniz. İşte bebeklere yapılması gereken aşılar:
Verem Aşısı: BCG aşısı da denen bu aşı WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından deneyimler sonucu ortaya çıkmış bir aşıdır. İki doz uygulanır. İlk doz 3. ayda uygulanır, ikinci doz ise 4-6 yaşlarında uygulanır. Verem çok büyük ölümlere yol açan bir hastalıktı ancak aşılar sayesinde sıradan bir hastalığa dönüşmüştür.
Beşli Karma Aşı: Beş hastalığa tek enjeksiyon çare olan bir aşıdır. Difteri, boğmaca, çocuk felci aşısı ve menenjit aşılarından oluşur. Bu aşı 2, 4, 6 ve 18. olmak üzere doktorun tavsiye ettiği aylarda vurulur.
MMR Aşısı: MMR aşısı kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı olarakta bilinir. Bu aşı iki dozda yapılmaktadır. Birincisi ilk yaşın başında ikinci ise 5-6 yaşlarında uygulanmaktadır.
Suçiçeği Aşısı: 15. ayda eğer hiç suçiçeği geçirmemiş bir bebekse tek doz olarak uygulanır. Suçiçeği bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yoluyla ve temasla birlikte kişiden kişiye geçebilir.
Hepatit A Aşısı: Karaciğerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan ve bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit A virüsünün sebep olduğu hastalıktır. Hepatit A hastalığından kurtulmak için Hepatit A aşısı olmak gerekir. Daha önce Hepatit A hastalığı geçirmeyen kişiler bu aşı ile birlikte bağışıklık kazanmış olurlar.
Hepatit B Aşısı: Üç dozda uygulanan aşının ilk dozu doğar doğmaz uygulanır. İkinci doz ise bir aylık olur olmaz uygulanır. Üçüncü ve son doz ise 6. Aylık iken uygulanır.Hepatit B de Hepatit A da olduğu gibi karaciğerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan virüslerden meydana gelir. Aynı Hepatit A gibi bulaşıcı bir hastalıktır.
Rota Virüs Aşısı: Bu aşı, doktorun tavsiye ettiği dönemlerde yapılır ve aşı takvimine eklenmez. İki doz olarak verilir. İlk doz doktorun önerdiği ilk üç ay içerisinde verilir.İkinci ve üçüncü doz ise en az iki ay arayla uygulanmaktadır. En tehlikeli ishalin sebebi olan rotavirüs için yapılan bir aşıdır.
Pnömokok Aşısı: Son yüzyılda kullanılmaya başlanmış zatürreyi engellemek için ortaya çıkmış bir aşıdır. 2,4 ve 6. aylarda 3 doz şeklinde ve 14. ayda tek doz şeklinde uygulanmaktadır. İlk kez yapılacak olan 2 ve 10 yaşı arasında ki çocuklarda sadece tek doz uygulanmaktadır. Bu aşı sadece zatürreyi değil, menenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi çeşitli hastalıklara karşı da etkili bir ilaçtır. Bebekte ateş yükselmesi ve huzursuzluk gibi problemlerle sık sık karşılaşılmaktadır.