Kucağınızdaki meleğinizin tüm vücudunu-göğsü göğsünüze bakacak şekilde-kendinize çevirin. Üst dudağına meme ucunu dokundurun, bebeğiniz ağzını açtığında göğsünüzü destekler hareketle meme ucunu çevresindeki kahverengi halkayı örtmesine de özen göstererek ağzına koyun. Meme ucu, bebeğin ağzından ileride konumlanmalıdır. Bebeğiniz emmekte ısrarcı değilse paniğe kapılmayın. Emzirmek sabır ve pratik ister. Gerekirse hemşirelere soru sormakta tereddüt etmeyin.
Erken doğum ihtimali
Eğer premature bebeğinize süt sağlamanız gerekirse, bebeğinizi emzirmek yerine kendi sütünüzü sağma yöntemiyle elde ederek bebeğinizin biberonla gelişimini destekleyin.
İlk günler
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinizi emzirmek için uyandırmak zorunda kalabilirsiniz ayrıca bebeğiniz emerken uyuyakalabilir. Onu uyanık tutabilmek için üzerindeki kıyafet sayısını azaltarak biraz serinlik verebilirsiniz. Son emzirme saatinizin üzerinden dört saat geçtiyse bebeğinizin yeterli besin alabilmesi için onu uyandırıp emzirin.
Ne sıklıkla emzirmeliyim?
Anne vücudu ne kadar çok emzirirse o kadar çok süt üretecek şekilde fizyolojik yapıya sahiptir. Ortalama olarak bir günde sekiz ile on iki kez emzirmek yeterli olacaktır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bu sıklığı katı programa sığdırmak yerine bebeğin hareketlerini takip ederek emzirmek daha uygun olacaktır. Artmış dikkatlilik ile ağzını göğüs etrafında gezindirerek kıyafetinizi emer gibi görünüyorsa açlığın erken sinyalleri kendini belli etmiş demektir. Açlığın geç sinyalleri ise bebeğin ağlamasıdır. Bebeğinizin ağlaması başlamadan önce emzirmeye özen gösterin.
Emzirme işlemi özellikle yeni doğan bebeklerde kırk dakikaya kadar çıkabildiği için emziren annelerin rahatı için ipucumuz: Oturur pozisyondayken bebeğinizi dizlerinizin üzerine koyduğunuz yastığa uzatarak beslenmesini sağlayabilirsiniz. En önemlisi de hangi pozisyonda daha rahatsanız onu takip etmeniz. Yeter ki siz ya da bebeğiniz rahat hissetmediği sürece emzirmeye başlamayın.