Close

Kardeş kıskançlığına çözüm ebeveynlerde

kardes-kiskancligina-ne-yapmali

Aile ikinci bir çocuğun gelmesiyle belli yaş grubundaki çocuklar bu durumu bazen kabullenmekte zorlanabiliyor. Anne babayı paylaşmak onlar için oldukça korkutucu olabiliyor. Böyle durumlarda en uygun tavrı sergilemek çocuğun gelişim psikolojisi için oldukça büyük önem taşıyor.

Hamilelikte başlıyor

Kardeş kıskançlığı, hamilelik haberiyle baş göstermeye başlıyor. Çocuğun yeni bir kardeşi olacağı haberini ne şekilde aldığı bile büyük önem arz ediyor. Kardeşin, ebeveyn sevgisini bölecek biri olmadığını, aksine bu sevginin pekişeceğini öne sürmek faydalı olabilir. Ayrıca çocuğun yaşı ön planda tutulduğunda, kendisinin bir sorumluluk sahibi olacağından abi/abla olarak anneye yardım etmesi gerektiğinden bahsedilebilir.

3-6 yaş arasında daha sık görülen kıskançlıklar, aile içerisinde hamilelik süresince doğru iletişimle çözülebileceği gibi kimi zaman şiddetli hale gelerek pedagojik desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada, destek almaktan asla kaçınılmamalı.

Doğru iletişim çok önemli

Hamilelik süresince ve sonrasında, çocuğun dikkatini çekecek şekilde anneye ve bebeğe ilgi gösterilmesi, içten içe çocuğun kıskançlığını tetikleyecektir. Bu süreçte çocuğa ebeveyn ve aile büyükleri tarafından gösterilen yoğun ilgi de çocuğun zamanla şımarmasına ve bu durumu kullanmasına neden olabilir. Bu noktada doğru ve dengeli bir iletişim kurulmalı. Sürekli hediyeler almak, her istediğini yapmak, doğacak kardeşin sevilmeyeceğini söylemek gibi normal dışı hareketler çocuğun beklentisini yükselterek, kardeşiyle yarışır hale gelmesine sebep olacaktır.

Bu dönemde çocuk, ilgi çekmek için ekstra bir çaba sarf edebilir. Kimi çocuklarda içten içe küsmeyle birlikte gelen yemek yememe, sessiz kalma, kâbus görme, sık sık ağlama gibi durumlar gözlemlenebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuzla olan yakınlığınızı kaybetmeyerek bu sorunları fark edebilir durumda olmak çok önemli.

Çocuğunuz kimi zaman kıskançlığını belli edecek hareketler sergileyebilir. Açık bir şekilde, kardeşini sevmediğini, istemediğini söyleyebilir. Öfkeli tavırlar gözlemlenebilir. Hamilelik sürecinde anne karnına zarar vermeye yönelik vurma ya da ani hareketler gerçekleştirebilir. Bu durumlarda çocuğa kızmak, bağırmak, aşırı tepki vermek kesinlikle yanlış bir tutum olacaktır. Ilımlı cümleler ve anlayışlı davranmak daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra çocuk, kıskançlığını içinde de tutabilir. Doğum sonrasında bebeğe zarar verme, eşyalarını, oyuncaklarını paylaşamama, canını yakmaya çalışma gibi ağır sonuçlar da gözlenebilir. Bu noktada pedagojik destek, her iki çocuğun sağlığı içinde önem arz ediyor.

Sevginizi belli edin

Kardeş haberinden itibaren doğum sonrasına kadar çocuğunuza olan sevginizi belli etmekten çekinmeyin. Bir ebeveyn olarak sevginin bölünmeyeceğini çocuğunuza en net ifade etme şekli budur. Aile olarak vakit geçirmeye dikkat edin. Ayrıca hamilelik süresince ve sonrasında kardeşiyle ilgili her olayı çocukla paylaşmaya çalışın. Sorumluluk sahibi olmak çocukta abilik/ablalık hissi yaratacağından kardeşine daha çok sevgi duymasını ve onu korumaya yönelik davranışlar sergilemesini sağlayacaktır. Mümkünse kardeşini kucağına almasına kontrollü bir şekilde izin verin. Kardeş kıskançlığını yenmenin bir yolu da sevgiden geçiyor. Yaş grubuna, çocuğun genel karakterine göre değişiklik gösterebilecek olan bu kıskanç tutumların önüne geçmek özünde siz ebeveynlerin elinde. Uzmanlardan destek almaktan çekinmemeniz gerektiğini de tekrar hatırlatmakta fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top