Close

Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?

kepek-neden-olur-ve-nasil-gecer

kepek-neden-olur-ve-nasil-gecer

Bu yazımızda sizler için kepek neden olur ve kepek nasıl geçer ile ilgili bilgileri bir araya topladık. Haydi gelin hep birlikte bakalım…

Kepek, kadın ve erkeklerin saç konusunda ortak sorunlarından birisidir. Kepek oluşumunun birbirinden farklı sebepleri bulunmaktadır. Kepek oluşumunun en büyük sebebi saç derisinde doğal olarak oluşan mikroptur. Bu mikrop herkesin saç derisinde bulunmasına rağmen % 50’lik bir kısmında kepek oluşumuna sebep olmaktadır. Bu mikrop saçtaki yağlardan beslenir ve kepek oluşumunu gerçekleştirir. Diğer bir farklı sebep ise saçı yeterince taramamaktan kaynaklanır. Saçlarınızı düzenli şekilde fırçaladığınızda ya da taradığınızda saç derinizde bulunan doğal yağlar düzenli olarak saçlarınıza dağılır ve kepek oluşumunu engelleyebilir. Bunların yanında doğal şekilde oluşan kepekler yanlış saç bakım ürünleri kullandığınızda da saçlarınızda görülebilir. Saçınıza uygun saç bakım ürünlerini kullanmamak hem bütçenize hem de saçlarınıza zarar verebilir. Ayrıca deri hastalığı yaşayan bireylerde daha fazla kepek sorunun yaşandığı bilinmektedir. Beslenme düzeni hayatın her alanını etkilemektedir. Ayrıca kepek oluşumunu da etkilemektedir. Demir ve B vitamini gibi vitaminleri tüketmemek de kepeğin oluşumuna ön ayak olmak demektir. Bu problemlerin yanı sıra stres de kepek oluşumunu tetikleyen bir problemdir. Kepek oluşumunun temel nedeni her zaman aynıyken, problemi azaltabilecek ya da olduğundan daha kötü görünmesine sebep olacak dış faktörler de vardır. Bu faktörler mevsimler, saçların kirli kalması, saçların ısı ile çok fazla temas etmesi ve şekillendirilmesi gibi birbirinden farklı etmenler kepeğin daha kötü görünmesine sebep olabilir. Kepek oluşumu insanı rahatsız ederken etrafa yansıttığı görüntü daha fazla insanı rahatsız etmektedir. Omuzlara dökülen pul pul kepek görüntüsü hem sizi hem de insanları rahatsız edebilir. İnsanların dışarıdan ne düşündüğü sizin için önemli olmasa bile kendiniz kepeklerden rahatsız olabilirsiniz.

Kepek Nasıl Geçer?

Kepek oluşumunun birbirinden farklı sebepleri vardır. Kadın ve erkek için tek bir sorun ortaya çıkartan kepek düzenli şekilde ilgilenildiği takdirde yavaş yavaş azalarak geçecektir. İlk olarak yapmanız gereken şey beslenme düzeninizi değiştirmek. Daha sağlıklı bir şekilde beslenerek kepek oluşumunu yarıya indirebilirsiniz. Sağlıklı beslenerek hem hayatınızı düzene sokabilir hem de kepeğinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Şekerli ve karbonhidratlı gıdaları sıklıkla kullanıyorsanız, kepek oluşumu vücudunuzda reaksiyon göstermektedir. Saçtaki kepek nasıl giderilir diye merak ediyorsanız; bu durumda yapmanız gereken işlem belli, karbonhidratı ve şekeri yavaş yavaş da olsa hayatınızdan çıkarmak. Saçınızın beslenmesini düzene sokan bir diğer tavsiye ise saçlarınızı düzenli olarak yıkamaktır. Saç derisinin yağlanması sonucunda oluşan kepek, saçların düzenli ve doğru saç bakım ürünleri ile yıkanması sonucunda azalma gösterecektir. Bunun yanında saç derinize peeling uygulamayı deneyebilirsiniz. Nasıl yüzün aydınlatılması için peelingler kullanılıyorsa, saçların da bu bakıma ihtiyacı olabilir. Saç derisinin üst katmanını soyan ürünler kullanarak yeni ölü deriyi ortadan kaldırabilir, yeni deriye yol gösterebilirsiniz. Saça uygulanan doğru ürünler sonucunda hafif azalma görebilirsiniz ancak bu ürünleri kullanırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise saça çok fazla ısı uygulamak. Aşırı sıcak su ile saçı yıkamak, yüksek ısıda makineler ile saçı şekillendirmek saç derisine zarar verir. Saç bakım ürünleri kullanırken ısıdan olabildiğince uzak kalırsanız kepek oluşumunu yarıya düşürmüş olabilirsiniz.

Kepek Çeşitleri Nelerdir
Kepek Çeşitleri Nelerdir

Kepek Çeşitleri Nelerdir?

Kepekler saç derisinin aşırı pullanması sonucunda ortaya çıkar. İki haftada bir olmak üzere saç derisi yenilenir ve pullar ufak şekilde yok olur. İki farklı şekilde kepek bulunmaktadır. Kuru kepek ve yağlı kepek. Kuru kepek omuzlara düşen küçük beyaz pullar olarak bilinir. Yağlı kepek ise saç ve saç derisine yapışan, kuru kepeğe göre daha büyük ve rengi hafif sarıya kaçan kepeklerdir. Kuru kepekle başa çıkmanın yolu kolaydır. Eğer doğal ürünler kullanarak kepeklerinizden kurtulmak istiyorsanız bu ürün kesinlikle karbonattır. Karbonatın kepek üzerindeki etkisi şaşırtıcı düzeydedir. Saçlarınızı yıkamadan önce iki yemek kaşığı karbonatı hafif nemli saçınıza uygulayarak bekletin. Haftada üç kez bu işlemi gerçekleştirdiğinizde saçlarınızda olan kuru kepeğin azaldığını göreceksiniz.

Kepekler Hakkında Yanlış Bilinenler

Kepeklenme neden olur?

Yanlış bilinen birinci madde: Kuru cilt yüzünden kepek oluşur.

Kepek oluşumu, bilinen bu durumun tam tersi sebeple oluşur aslında. Kepek yağlı kafa derisine sahip olan bireylerde daha fazla görülür. İnsanların kafa derisi üzerindeki hücreler sürekli olarak yıkılır ve tekrarlanır. Hücrelerin yıkılma oranı çok hızlı şekilde gerçekleşiyorsa bu kepek oluşumuna sebep olur.

Yanlış bilinen ikinci madde: Kepeğin tedavisi vardır.

Kepek bakteri ya da virüs gibi bir yapıya sahip olmasa da maya kıvamında bir yapısı vardır. Kepeğin kökünden kurtulmak gibi bilinen bir tedavisi yoktur ancak ürünler yardımı ile kepek azaltılabilir.

Yanlış bilinen üçüncü madde: Yağlı ürünler kullanmak kepeğe iyi gelir.

İnternet üzerinden araştırdığınızda evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri arasında karşınıza çıkan bir yöntem de yağ içeren tedavilerdir. Sıklıkla hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı gibi ürünler kullanılması önerilir fakat kepek zaten yağlı derilerde görüldüğü için yağ ile bakım yapmak oldukça yanlış bir bilgidir. Yağ kullanarak tedavi yaptığınızı düşünerek kepeklerinizi daha yağlı ve yapışkan hale getirmek de sizin elinizde.

Yanlış bilinen dördüncü madde: Saçı şampuanlamadan önce kepekleri kazımak gerekir.

Sert ve doğru olmayan yöntemler kullanarak kepekleri temizlemeye çalışmak kafa derinizin acımasına ve kanamasına sebep olurken canınızı da yakar. Bu şekilde uygulanan aşama ciltte iltihaplara hatta pek çok cilt sorununa sebep olabilir.

Yanlış bilinen beşinci madde: Kepekli olan saç daha az yıkanır.

Omzunuzda biriken döküntüleri ve kepekleri temizlemek için neredeyse her gün duş alabilirsiniz. Bunun yanında saçınıza temizleyici tonikler kullanarak takviye uygulayabilirsiniz. Kepek oluşumunu engelleyen hatta azaltan tonikler mevcut şekilde bulunmaktadır.

Yanlış bilinen altıncı madde: Kafanıza peeling yapmanıza gerek yoktur.

Peeling yaparak kafa derinizin nefes almasını sağlayabilirsiniz. Bu da kepeklerinizin azalmasına sebep olabilir.

Yanlış bilinen yedinci madde: Saçı şekillendirici ürünler kepekleri daha kötü hale getiriyor.

Kepek oluşumunun birbirinden farklı sebebi vardır. Genetikten tutun strese hatta yemek alışkanlıklarına kadar kepek oluşumunun bir sebebi bulunur. Ayrıca saç şekillendirici ürünler, kepeği olmayan bir bireyde kepek oluşmasını sağlamaz.

Yanlış bilinen sekizinci madde: Kepek oluşumu ve saç uzama arasında bir bağ yoktur.

Kepekli kafa yapısına sahip olan bireylerin saçları daha çok dökülmektedir. Eğer saç derinizin durumu iyi değilse bu saçınızın uzamasını da engeller. Kalın ve pul pul şekle sahip olan kepekler saç köklerinize yapışarak saçınızın dökülmesine neden olur.

Yanlış bilinen dokuzuncu madde: Kepek mevsim seçer ve yazları çoğalır.

Böyle belli bir mevsim yoktur. Kepek mevsim seçmez ama kış aylarında kepek oluşumu insanların kafasında daha çok olur. Bunun sebebi de beslenme düzenine dayanır. Kış aylarında tam yağlı süt ürünleri, şekerli ve baharatlı yemekleri tercih etmek kepek oluşumunu hızlandırabilir.

Yanlış bilinen onuncu madde: Kafa derisinden dökülen pul derilerinin hepsi kepektir.

Kepek oluşumu saç problemlerinin ve pul pul kafa derisinin bir sebebidir. Mantar, egzama gibi birbirinden farklı sorunlar da kafa derisinde meydana gelebilir. Tüm bu sorunların arasındaki farkları anlamak için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top