İçindekiler
Pek çok kanser çeşidini ilerlemeden teşhis ve tedavi edebilmek amacıyla kurulan KETEM, ücretsiz bir şekilde hizmet veren bir kuruluştur. Erken teşhisin hayat kurtardığı prensibiyle yola çıkan bu kuruluş, birçok kanser türü için tarama çalışmaları yürütmektedir.
KETEM bünyesinde kimler vardır?
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin kısaltması olan KETEM, erken teşhisin hayat kurtardığı gerçeği ve prensibi ile yola çıkan bir kuruluştur. Rahim ağzı (serviks), kolorektal ve meme kanserleri ile ilgili tarama çalışmaları ve programları yürüten bu kuruluş, 2008 senesi itibari ile ülkemizin her ilinde kurulmuştur. Toplamda 81 ilde 81 adet şeklinde hayata geçirilen KETEM, devlet hastaneleri bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bünyesine doktorlar, hemşireler, ebeler, tıbbi teknologlar ve röntgen teknisyenleri bulunduran bu kuruluşlardaki yetkililer, kanserden korunma ve kanser tarama yöntemleri ile ilgili yoğun bir eğitimden geçirilmiş kişilerdir. Kanser konusunda özel olarak hizmet veren bu yetkililer ayrıca sağlık eğitmenliği ve kişilerarası eğitim gibi eğitimlerden de geçmişlerdir.
Kanserden kaçınmak için neler yapmalıyız?
Toplum içerisinde kansere dair farkındalık yaratmayı ve kişileri, verdikleri yüz yüze eğitimler sayesinde kanserden korunma ve kanser tarama programları hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan KETEM kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir. Sağlıklı bir hayat sürebilmeye ve kansere yakalanma risklerini azaltmaya dair bilgilendirme yapan bu kuruluş, kanserden korunmak için bazı altın kurallar belirlemektedir. Bu kurallardan bazıları;
1) Sigara başta olmak üzere tüm tütün mamullerinden uzak durmak
2) Alkolden uzak durmak
3) Düzenli egzersiz yapmak
4) Gereksiz ilaç kullanımından itinayla kaçınmak
5) Güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak
6) Dengeli beslenmek ve hem sağlıklı pişirme hem de sağlıklı saklama kurallarına uyan besinlerle beslenmektir.
Kanser taraması ne demektir?
Kanser taraması, erken teşhis sayesinde tedavinin henüz kolay uygulanabilir ve çok daha etkili olduğu evrelerde gerçekleştirilebilmesi amacıyla kanseri kontrol eden test ve muayeneler demektir.
KETEM kapsamında yürütülen kanser taraması çalışmaları arasında; 35 ile 65 yaş arasındaki kadınlara beş senede bir olmak üzere pap smear testi uygulanmaktadır ve bu test sayesinde rahim ağzı kanseri taraması yapılmaktadır.
50 ile 69 yaş arasındaki kadınların, iki senede bir defa mamografi filmi çektirmeleri tavsiye edilmektedir. Hekim tarafından muayene edilen bu kadınların meme kanseri taramaları bu kuruluş kapsamında gerçekleştirilmektedir.
50 ile 70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere uygulanan dışkıdaki gizli kan testi anlamına gelen GKK ise kolorektal kanser taraması için kullanılmaktadır.