Close

Komedon nedir, neden olur nasıl geçer?

komedon nedir

komedon nedir

Komedon ciltte meydana gelen siyah nokta ve sivilceye benzeyen kabartılardır. Komedonlar, ciltteki ölü hücrelerden dolayı tıkanan saç kökleridir. Ciltte küçük yumrular şeklinde kendini gösterirler ve ten rengindedirler. Komedon, yaygın görülen bir cilt problemidir. Aslında komedon görünümü sivilcelerden farklıdır. Daha çok siyah noktaya benzer ve beyaz başları ile ciltte kabarcık olarak kendini belli eder. Komedonlar özellikle alın, burun ve çene bölgesinde kendini belli eder. Bunlar haricinde kişinin genital bölgesinde de yer alabilir. Komedon, ciltte engebeli bir görünüme sebep olur.

Komedon sivilce ve siyah noktalara kıyasla daha derinde olur. Sivilcelerden daha küçük bir görünümü vardır. Komedon ciltte ellendiğinde hissedilir ve küçük kabarcık formundadır. Komedonlar iltihaplı olmayan sivilceler olarak adlandırılabilir. Her sivilce (akne) komedon oluşumu ile başlar. Bu duruma tekil komedon şekli adı verilir. Daha sonra ağrılı ve kızarık sivilcelere dönüşebilirler. Komedonlar genellikle ciddi bir sağlık soruna işaret etmez. Fakat yüzdeki bakteriler komedonun içine girdiğinde kıl kökü iltihaplanması olabilir.

Komedon Çeşitleri

Komedonlar, hafif akne türü içerisine girerler. Komedon, hastalık olarak adlandırılan fakat çoğu kişinin bilmediği bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık iki alt başlığa ayrılır. Komedon deri altında ise ‘kapalı komedon’ olarak bilinir. Açık renkte olan ve derinin yüzeyinde yer alan komedonlar ‘açık komedon‘ olarak bilinir. Genel olarak siyah baş ve beyaz baş olarak ayrılırlar.

Açık komedonların uç kısmında siyah nokta yer alır. Açık komedonların komedon tedavisi cilt üzerinde estetik bazı bozulmalara sebep olabilir. Hastanın bilinçsizliği yanlış bir tedavi uygulamasına neden olur. Bu noktada hastaların daha dikkatli olup daha iyi araştırma yapmalarını tavsiye ederiz. Aksi taktirde alınan sonuç iyi bir etki yaratmayacaktır. Bu da hastaların daha mutsuz hissetmesine sebep olacaktır.

Komedon kişilerin kendi başlarına tedavi edebilecekleri bir hastalık değildir. Çünkü komedonlar sivilceleri sıktığımız gibi sıkabileceğimiz bir tür değildir. Komedonlar ciltte ciddi bir ağrıya sebep olur. Yanlış müdahaleniz sonucu komedon daha da şiddetlenip acı verebilir. Daha sert ve daha kabaran bir görünüme sebep olabilir. Eğer cildinizde böyle bir rahatsızlığı fark ederseniz mutlaka bir doktora başvurup tıbbi destek almanızı öneririz.

Komedon Neden Olur
Komedon Neden Olur

Komedon Neden Olur ?

Yağlı ciltler

Komedon , ciltte yer alan toz, kir, fazla yağ (sebum) ve ölü hücrelerden dolayı meydana gelir. Ciltte yer alan saç kökleri kir,yağ vb sebeplerle tıkanarak kabarcık oluşturur. Kişinin cildi aşırı aktif ve yağlı ise komedon oluşumuna müsaittir. Komedon aşırı aktif yağ bezlerinden kaynaklı bir oluşumdur. Ayrıca komedonlar yani beyaz noktalar, genellikle kask veya sırt çantası takarken oluşan sürtünmeden dolayı meydana gelirler. Bunların yanı sıra hava kirliliği, nemli bir bölgede yaşamak, gözlük kullanmak, stres, elini sürekli cildine götürmek, ilaç kullanımı ve genetik etkenler cildinde beyaz nokta çıkmasına yol açabilir.

Cilt Bakımının Önemi

Komedon nedenleri arasında uygun olmayan cilt bakımı da vardır. Kişiler eğer cildini düzenli temizlemiyor ve bakımını yapmıyor ise  ölü hücreler deride birikir. Biriken ölü hücreler cildi tıkar ve komedon yaratır. Bu yüzden cildi temiz tutmak ve nemlendirmek çok önemlidir. Komedon, cildin yanlış temizlenmesi sonucu da oluşabilir. Bu yüzden cildimize özen göstermeli, doğru bakımlar yapmalıyız. Bu yolla bir doktora başvurmak ve vereceği tavsiyeler ışığında ilerlemek önemlidir. Kimyasal peeling gibi alerjen cilt tedavileri komedonal sivilceye neden olabilir. Doktorunuzun verdiği cilt bakım ürünlerini kullanarak komedon oluşumunun önüne geçmek mümkün olabilir.

Hormonal Denge

Hormonlar, sivilce oluşumunu tetikleyen faktörlerin başında gelir. Komedonlar da sivilceler gibi hormonal dengesizlikten ortaya çıkabilir. Fazla çalışan ter bezleri ve yağ bezleri kişilerde komedona ve sivilceye yer açar. Genellikle kızlarda regl döneminde ciltte sivilce ve komedon artışı görülür. Bunun nedeni bu dönemde hormonların üst seviyede çalışıyor olmasıdır. Genç erkeklerde ise testosteron hormonunun fazla çalışması ciltte yağlanmayı tetikler ve komedon oluşur. Bu gibi hormonal durumlar genç bireyler başta olmak üzere kişilerde komedon oluşumuna sebep olur.

Kalıtım Faktörü

Komedon oluşumunda, sivilce oluşumunda olduğu gibi kalıtım ve genetiğin etkisi büyüktür. Aile bireylerinde bu durumun olup olmamasına bakmak önemlidir. Ebeveynlerin komedonal sivilcelere sahip olması, çocuklarda da komedon görülebilmesine olanak sağlar.

komedonlar ve beslenme
komedonlar ve beslenme

Beslenme

Komedon oluşumunun bir diğer nedeni sağlıksız beslenmektir. Şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler kişilerin yağ oranını arttırır. Böylece komedonal aknelere gün doğar. Cildiniz yağlı ve sivilceye meyilli ise beslenmenize dikkat etmenizde fayda vardır.

Bunlar dışında genç ve yaşlılar da güneş ışığıyla oluşan hasarlar komedon oluşumuna sebep olabilir. Bu tip komedonlar genellikle yanaklarda meydana gelir.

Komedon Nasıl Geçer?

Komedonal sivilceleri durdurmak ve tedavi etmek istiyorsak bunların kaynağına ulaşmalıyız. Tedavi ancak kaynağını bulursak mümkün olabilir. Komedon oluşumunun sebebinin yağ bezleri olduğunu söylemiştik. Bu yüzden başta beslenme şeklimizi değiştirmek önemli bir adımdır. Komedon tedavisi için cerrahi müdahale gereklidir. Komedon çubukları ve buna benzeyen ürünler kullanılmamalıdır. Bu tip ürünler komedonu asla tedavi etmemektedir.  Doktorunuza danışarak çeşitli tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. En iyi tedavi planlaması için, hastanın cildinin ihtiyacına göre seçilen adımlar takip edilmelidir.

Komedon tedavisinde radyo frekans yöntemi kullanılabilir. Bu teknikte vücudunuzda iz kalmaz. Bu tedavinin steril bir ortamda işini bilen uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Bu nedenle tedavi için doktorunuzun tavsiyesini dinlemelisiniz.

Bitkisel Yöntemler İle Komedon Tedavisi mümkün mü

Bitkisel tedaviler modern tıbba destek amaçlı kullanılmaktadır. Komedon tedavisinde doktorların bitkisel tedaviyi çok fazla tercih etmediklerini söyleyebiliriz. Bitkisel meteodlar komedon tedavisini tamamen çözmede yetersiz kalır. Komedon gibi bir cilt hastalığında cerrahi müdehale gereklidir. Bu nedenle doğru hastane ve kliniklerde, doktorlar eşliğinde tedaviye başlanmalıdır. Komedonlar tedavi edilmezse   bakteriler ile enfekte olabilir. Bunun sonucunda adı papül veya püstül olan ağrılı kırmızı yumrulara dönüşebilirler. Bu kimsenin cildinde olmasını istemeyeceği bir görüntü demektir. Kendinize ve cildinize değer veriyorsanız tedavinizi aksatmamalısınız.

Komedojenik Ne Demektir
Komedojenik Ne Demektir

Komedojenik Ne Demektir ?

Komedojenik kavramını duymuş olabilirsiniz fakat anlamını yeni öğreniyor olabilirsiniz. Komedojenik olmayan ürünler, gözenekleri tıkamayan ürünler demektir. Bu ürünler cildi ağırlaştırmaz. Özellikle yağlı ve cildi yağlanmaya müsait olan kişiler cilt bakım ürünlerinin komedojenik olup olmaması çok önemlidir. Cildinizde beyaz lekeler varsa komedojenik olmayan ürünleri kullanarak pürüzsüz cilde kavuşmanız mümkündür.

 

Komedonu Önlemek İçin İpuçları

Cilt temizliğinizi aksatmayın. Günde iki defa yüzünüzü yıkayın ve dikkatlice kurutun.

Yüzünüz yağlı ise yağ içermeyen nemlendiriciler ile yüzünüzü nemlendirin.

Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.

Siyah noktalarınızı sıkmamaya özen göstermelisiniz.

Beslenmenizi kontrol altına almalısınız.

Dışarı çıkmadan önce mutlaka doktorunuzun verdiği etkili bir güneş kremini kullanın.

Siyah nokta ve akneleri sıkmaktan kaçının.

Makyaj yapmaktan kaçının. İçeriğini bilmediğiniz ürünleri yüzünüze sürmeyin.

Doktorunuzun verdiği kremler dışında kozmetik ürünleri kullanmayın.

Yüzünüzün tahriş olmasına sebep olan peelinglerden uzak durun.

Ciltte makyaj varken uyumayın. Mutlaka yüzünüzü temizleyip uyuyun.

Yastık yüzlerinizi günlük ya da iki günde bir değiştirin. Böylece yüzünüzü temiz bir ortama kavuşturun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top