İçindekiler
Doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan lohusalık, gebelik sürecinde annede görülen bazı psikolojik ve fizyolojik değişimlerin izlerinin silindiği ve annenin gebelik öncesindeki durumuna döndüğü dönemdir. Bu dönem çoğu anne açısından kaotik bir dönemdir. Lohusalığın 4. Haftası ise annenin eski yaşantısına dönmeye bir adım daha yaklaştığı bir dönemdir. 4.haftada annede meydana gelen psikolojik ve fizyolojik değişimler nelerdir ? Bu dönemi rahat atlatmak için neler yapılmalıdır ?
Lohusalık döneminde sıkça görülen farklılıklar
Lohusalık dönemi, yeni anne olmuş bir kadının gebelik öncesine döndüğü bir geçiş dönemidir. 6 hafta süren bu dönemde ruhsal gelgitlerin yanında fizyolojik değişimler de yaşanır. En önemlisi ise üreme organlarının gebelik öncesi durumuna geri dönmesidir. 6 hafta sonunda bebeğini emzirmeyen annelerin büyük kısmında ve emziren annelerin bir kısmında adet görülmesi bu dönemin sona erdiğinin işaretidir.
Lohusa döneminde en çok karşılaşılan psikolojik sorunlar ise hüzün, stres gibi duygulardır. Anneler bu sorunları yakınlarının desteğiyle kolayca aşmaktadır.
4.haftada görülen psikolojik değişimler
4.haftada, lohusalıkta görülen belirtiler hafiflemeye başlar. Bunun yanında anne, baba ve bebeğin birbiriyle olan bağları iyice kuvvetlenmiştir. Bu durum anneye huzur verir. Ailenin büyümesi şüphesiz ki bazı değişimleri beraberinde getirecektir. Özellikle ilk çocukta anne ve baba yeni birer ebeveyn olmanın vermiş olduğu sorumluluğu taşımaya çalışacaktır. Yeni çocuk sahibi olmuş çiftlerin birbirlerine bu konuda destek olmaları hayati bir konudur. Bunun yanında anne ve baba aralarındaki ilişkiyi unutmamalıdır. Anne ve babanın birbirlerine duyduğu sevgiyi göstermesi gereklidir. Bu sayede aralarındaki ilişki sürekli olacak ve çocukları huzurlu bir aile ortamında büyüyecektir.
4. haftada görülen fizyolojik değişimler
4.haftada vajinal akıntı iyice azalmış durumdadır. Rahim ise hamilelikten önceki boyutuna dönmüş sayılır. Annenin önündeki kısıtlamaların kaldırıldığı hafta 4.haftadır. 4. hafta itibariyle anne, cinselliği daha fazla arzulayabilir. Ancak rahim ağzı tam kapanmadığından dolayı cinsel ilişki doktorlar tarafından pek tavsiye edilmemektedir. Fakat çok arzu edilirse içeri boşalmamak şartıyla cinsel ilişkiye girilebilir. Burada önemli bir hatırlatma yapmakta yarar var ; 4. Hafta itibariyle yalnızca doğum yapmış ve doğum sonrası vajinal sorunlar görülmediyse cinsel ilişkiye girilebilir. En mantıklısı ise 2 hafta daha beklemek olacaktır.
Diğer bir gelişme, annenin artık seyahat engeli yoktur. Dilediği gibi yolculuk edebilir..
4.haftadan itibaren anne istediği gibi beslenmekte özgürdür. Süt ve süt ürünleri ve kurubaklagiller tüketilebilir. Ancak kurubaklagiller bebeklerde gaz sıkıntısına neden olabilmektedir. Emziren anne bebeğindeki gaz şikayetlerinin artışını gözlemlerse kurubaklagilleri azaltmalıdır.
Anne emzirdiği sürece vitamin ve kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Bunun için bol bol meyve ve sebze tüketmelidir.
Annenin 4.haftada yapmaması gereken şeyler şeyler ise salam, sosis, bisküvi gibi katkı içeren gıdaları tüketmektir. Bunun yanında mutlaka sigara ve alkolden uzak durmak bebek sağlığı içi elzemdir.