İçindekiler
Günümüzde meme kanseri diğer kanserlere oranla daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde her 12 kişiden birini tehdit eden meme kanseri, herkes için büyük bir tehdit. Sadece kadınların yakalandığı bir kanser türü olarak kabul edilen meme kanseri erkekleri de ilgilenmektedir. Şayet 2000 yılından beri erkeklerin yakalandığı kanserin kadınlarda ortaya çıkan kanser ile aynı tür olduğu saptanmıştır. Hem kadın hem de erkeklerin bu hastalığı erken fark etmesi tedavi şansını arttırıp iyileşme oranını etkilemektedir. Düzenli sağlık kontrolüne ek olarak kendi kendine meme muayenesi de önemlidir.
Meme kanseri nedir?
Meme; yağ dokusu, süt bezleri ve burada iletilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları oluşturan hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına “meme kanseri” denir.
Meme kanseri belirtileri
Meme kanserinin belirtilerinin bilinmesi erken teşhis açısından oldukça önemlidir.
- Memede yara ve kızarıklık
- Meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü
- Memede şekil bozukluğu
- Memede sertlik, şişlik
- Koltuk altında elle hissedilen kitle
- Meme başında akıntı gelmesi
Kendi kendine meme muayenesi
Ayna karşısında meme muayenesi
- Işık kaynağı iyi olan bir odada, geniş bir aynanın önünde üst tarafınız çıplak olarak geçiniz. Kollarınızı serbest bir şekilde bırakıp memelerinizin büyüklüğüne, şekline, dokusuna ve cildine bakıp herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın.
- Cildinizde herhangi bir renk değişikliği veya hassasiyet, ağrı olup olmadığını kontrol edin.
- Meme başlarında renk değişimi, soyulma olup olmadığına bakın.
- Daha sonra, ellerinizi kalçanıza koyup sıkı bir şekilde memelerinizin altında bulunan kasları sıkılaştırmak için bastırın. Ve bu şekilde memelerinize bakın.
- Bu aşamaz ise ellerinizi başınızın arkasında kenetleyin ve göğsünüzü öne doğru itin. Sağa ve sola dönerek memelerinizin dış yüzeyini kontrol edin.
- Meme ucunda da herhangi bir akıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu da işaret ve baş parmağınızı meme başından bitişine doğru çekerek yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında herhangi bir akıntı gelip gelmediğini kontrol edin.
Duştayken meme muayenesi
- Koltuk altınızda bir şişlik ve kalınlaşma olup olmadığına bakmalısınız. Sağ elinizi kalçanıza koyup sol elinizle sağ koltuk altını, sol elinizi kalçanıza koyup sağ elinizle sol koltuk altınızı kontrol edin.
- Göğsümüzü hafifçe bir elinizle bastırıp diğer elinizin parmakları ile meme dokunuzun üzerinde bir aşağıya bir yukarıya doğru kontrolünü yapın. Bu işlemi her iki meme için gerçekleştirin.
Sırt üstü yatarak meme muayenesi
- Ayna karşısında ve yıkanırken yapılan kontrollerden sonra düz bir zemine sırt üstü uzanın. Sol omzunuzun altına yükselti yapabilecek havlu, yastık veya çarşaf yerleştirin. Sol elinizi de başınızın arkasına koyun.
- Sağ elinizin parmakları ile memenizin, saat yönüne doğru ufak ve nazik hareketlerle kontrolünü gerçekleştirin. Bu şekilde sağ ve sol meme muayenesini yapın.