Close

Polikistik over sendromu nedir ve nasıl tedavi edilir?

Polikistik over sendromu veya PKOS hormonlar ile ilgili bir durumdur. Sıklıkla 30 yaşın altındaki kadınlarda rastlanan bir sendromdur. Polikistik over sendromu kadınların hamile kalma olasılığını etkileyebilir.

Bu sendrom, kadınların adet görmelerini etkileyebilmektedir.Kadınlarda seyrek adet dönemleri veya uzun adet dönemleri görülmektedir. Ya da aşırı erkeklik hormonuna sahip olabilirler. Polikistik over sendromlu kadınlarda kronik yumurtlama eksikliği ya da yumurtlama hiç yoktur. Ve başka bir nedene bağlı olmayan androjen fazlalığı vardır. PKOS kesin bir nedeni bilinmemektedir. Polikilistik over sendromu ilk adet dönemine boyunca gelişme gösterir.

PKOS belirtileri her kadında değişiklik gösterebilir ama aşağıdakilerin ikisi var ise tanı koyulabilmesi için yeterlidir.Bu belirtilerden ikisini deneyimlediğinizde tanı koyulabilir:

Düzensiz adet veya uzamış adet periyotları, en sık görülen belirtilerden birisidir.

Yüksek erkeklik hormonuna sahip olmak da belirtiler arasındadır.

Ve ultrason görüntülemesinden elde edilen verilerde yumurtalıkların etrafında çok sayıda foliküller içermesi, polikistik over sendromu tanısı koymak için yeterli üç belirtiden birisidir. Fazla kilolarınız var ise, polikistik over sendromu belirtileri daha şiddetli olabilir. Polikistik over sendromu nedeni bilinmese de, bazı faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Yüksek insülin, andojen üretimini arttırabilmekte ve ovülasyonun güçleşmesine neden olabilir. İnflamasyon, kesik gibi yaralarda vücudun verdiği bir yanıtı ifade eder. Bu sendroma sahip kadınlarda, düşük dereceli inflamasyon olduğu görülmüştür. Kalp ve kan problemlerine yol açabilmektedir. Kalıtımın da bu PKOSüzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.

Polikistik over sendromunun doğuracağı olumsuz sonuçlar nelerdir? 

  • Kısırlık,
  • Düşük veya erken doğum,
  • Karaciğer iltihabı,
  • Yüksek tansiyon, şeker ve anormal kolestrol,
  • Uyku apnesi,
  • Depresyon,
  • Şişmanlık.

Polikistik over sendromu varsa hamile kalabilir misiniz?

Bu sendromunun olması hamile kalamayacağınız anlamına gelmemektedir. Kadınlarda çok sık görülür ve tedavisi de mümkündür. Hamile kalma şansınızı arttırmak için doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız ve yardım almalısınız.

Polikistik over sendromu vücutta birçok sistemi etkilemektedir. Kadınların menopoz dönemine yaklaştıkça adet döngülerinin düzenli hale girdiği gözlenmiştir.

Tedavi için hasta şişman ise kilo vermeli, diyet programı uygulamalıdır. İnsülin seviyeleri kontrol altına alınır. Tedavide tek tek semptomlar üzerinden gidilerek, her belirti kontrol altına alınır.

Sizin yapabileceğiniz şeylerden ilki, kilo vermektir. Sağlıklı beslenme ve düzenli olarak egzersiz sendromun belirtilerini geriletmektedir.

Kilo vermek glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olacağı gibi hormonları norma seviyeye çekmeye de yardımcı olacaktır.

Andojen seviyesi yüksek olduğu için çıkan tüyleri, epilasyon vb. ile uzaklaştırabilirsiniz.

Hamilelik sırasında PKOS’tan korunmak için, hamilelikten önce kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Hamilelikten önce normal kan şekeri seviyesine ulaşabilirsiniz. Bu da sağlıklı beslenme, aktivite yapma, kilo kaybı ile olabilir.

Araştırmalar polikistik over sendromunun tedavi yöntemlerini aramaya devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top