Close

Münteha Adalı: ÇÖZÜME ODAKLANMA İNSANIN YARATICILIĞINA HİZMET EDER

Bu hafta Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu olan Arya Kadın Yatırım Platformunun kurucu ortağı Münteha Adalı ile buluştuk. Güçlü ve başarılı iş kadını kategorisinde hatırı sayılır bir marka değeri olan Münteha Hanım’a merak edilenleri sorduk.

İşte satır başları;

2004’ten beri aktif bir şekilde STK faaliyetlerinde kadın ve gençlerle ilgili çalışmalar yapıyorsunuz. İlk sorum şu olacak: yorulduğunuzu ne zaman hissediyorsunuz?

Herkesin bir öğrenme şekli vardır benimkisi öğretirken, paylaşırken daha çok öğrenmek, paylaşmaktan gelen iyileşmek durumu yani. Bu nedenle yoruluyorum ama mutlu olma durumu daha ağır bastığı için adına yorgunluk demiyorum. Var olma, var yapma sebebi için çalışmak şart.

Sayısız proje ve sosyal sorumluluk çalışmaları içerisinde sizlerin ismi, emeği var. Geriye dönüp baktığınızda hatıralarınızda yerleşik olan en kıymetli çalışma hangisiydi?

Genç KAGIDER  
Yıl 2012 hiç tanımadığım gençlerle takım olup bir amaç için çalışıp yapılan çalışmaların sonucunda biz olmanın keyfine vardığımız her buluşma benim için unutulmaz olmaya devam ediyor. Geriye her baktığımda aynı harika duyguyu ve keyfi hissediyorum.

“HERKESİN ADİL VE EŞİT HAKLARA SAHİP OLDUĞUNA VE BU YÖNDE HAYATLARINI SÜRDÜRMELERİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”

Kadınların sosyal hayatta olması gereken yerini bir kadın gözünden dinlemek istersek bizimle çok kısa neler paylaşabilirsiniz?

Ben cinsiyet fark etmeksizin herkesin adil ve eşit haklara sahip olduğuna ve bu yönde hayatlarını sürdürmeleri gerektiğine inanıyorum. Cinsiyete takılmadan yol aldığım için başıma gelenleri kadın olma kimliğimle hiç değerlendirmedim, sanırım hissetmediğim bu duygu karşı tarafa da aynı şekilde geçti.İnsan olmak temel konu, cinsiyetler ise doğanın gereği. Hak ve özgürlükler konusunda ekonomik ya da sosyal hangi alan olursa olsun maddi ve manevi açıdan herkesin kendini doğru ifade etmesi gerekliliğimiz ve var olma sebebimiz.Hiç kimse her hangi nedenden dolayı ayrımcılığa maruz kalmamalı, eşit fırsatlara sahip olmalı. Bu bir temenni olmaktan çıkarsa sorun olarak ta algılanmayacaktır.

Cesaretle denemek, cesur olmak, başkalarının ne dediğine takılmamak kendini sevmek ve özgüvenle yol almak. Zor mu zor ama kim engel olabilir ki?

Kendimizi sürekli güncel tutmalı, çeşitlilikten beslenmeli, kendi alanlarımız dışında etki alanlarımızı yaratmalıyız. STK’lar da ya da farklı kurumlarda başkaları için bir şeyler yapmaya niyet etmekte çok önemli. Vermek almak dengesi zaten doğada var, bunu unutmamak lazım.

Yılmadan üretmenin, ayakta kalabilmenin, zorluklarla mücadele edebilmenin bir zanaat olduğunu söylersek Münteha Adalı bu zanaata nasıl ulaştı?

Çok çalışarak, ertelemeyerek, pes etmeyerek, inanarak ve karşıma gelen zorluklara karşı dik durarak. Başıma gelen sorun değildi ki hepsi benim daha ileriye gitmem için beni geliştiren, güçlendiren bana gücümü ve kendimin ne olduğunu gösteren öğretilerdi yani hiçbir fırsatı göz ardı etmedim. Bazen fırsat size gülerek bazen üzerek gelir.

“TÜRKİYE’NİN İLK KADIN ODAKLI YATIRIM PLATFORMU OLAN ARYA KADIN YATIRIM PLATFORMUNUN KURUCU ORTAĞIYIM”

Türkiye’de keşfedilmeyen ama kadın hakları ve değeri konusunda değişim için çok ciddi çalışmaları olan bir platform ve isimler paylaşmanızı istersek bu hangi platform ve isimlerden oluşurdu?

Üye olduğum ve bizzat çalışmalarımın olduğu çeşitli platformlar bulunmaktadır. Örneğin; Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu olan Arya Kadın Yatırım Platformunun kurucu ortağıyım.Bu platform kadınlar ve kadınların fırsat olduğuna inanan erkeklerden oluşur. Bunun dışında üye olduğum çeşitli STK ve Dernekler de var.

  • Kagider: Girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. 2004 yılından beri aktif olarak burada bulunmaktayım.
  • The Women Presidents’ Organization (WPO): Dünya çapında büyük şirketlerin kadın başkanları için kar amacı gütmeyen üyelik organizasyonudur.
  • BinYaprak: İş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, 
    çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik ağıdır. Binyaprak’a üye olmakla birlikte gönüllü olarak danışmanlık yapmaktayım.
  • TurkishWIN: Türkiye ile aile, kültür ve profesyonel bağları olan kadınları bir araya getiren ilk uluslararası iletişim ağı olarak 2010 yılında kurulmuş bir platformdur. 2015 yılından beri aktif üyesi olarak burada yer almaktayım.
  • Professional Women’s Network (PWN): Kadınların iş hayatında sürdürülebilir bir şekilde var olmaları ve yükselmelerini destekleyen gönüllü bir kuruluş ve küresel bir ağdır.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“SORUNA DEĞİL ÇÖZÜME ODAKLANMA İNSANIN YARATICILIĞINA HİZMET EDER”

“Sıradan olmak istemedim; bu sebeple hep fark yaratma, değer yaratma, yenilikçi olma, hızlı aksiyon alma üzerine odaklandım” demişsiniz. Nasıl farklılaştınız sizce?

Farklılaşmak içeriden gelen bir duygunun eyleme dönüşme halidir. Sanırım bu duygu sıradan olmama isteğime hizmet etti. Bir hesap kitap meselesi değil yani.  Bakış açısı, kabul etmediklerimi, dayatılanları değiştirme arzum… Soruna değil çözüme odaklanma insanın yaratıcılığına hizmet eder. Sanırım kafam böyle çalışıyor.

Markalaşmak için değer üretme süzgecinden geçilmesi gerektiğine inananlardansınız anladığım kadarıyla… Değer üretmek nedir? Bunun için ilham gerekir mi?

Nasıl hizmet almak istiyorsam öyle hizmet satmaya odaklandım, hesabını veremediğim bir işin içinde olmak istemedim. Sonuçta ne yaparsanız yapın markalaşma sürecinde yarattığınız değeri yazdıklarınızla, söylediklerinizle ve yaptıklarınızla yarattığınız uyum ile satabilirsiniz. Bizim için değer yaratmak iki taraflıdır. Hem müşterilerimize hem de çalışanlarımıza karşı değer yaratmaya önem veriyoruz. Sunduğumuz hizmetten önce daima itibarlı güven ve değer veriyoruz. Müşterilerimize yakın oluyoruz. İş ortaklarımızın değerlerini korumaya yönelik hizmet üretimi stratejileri belirliyoruz. Hizmetlerimizde ki dengeyi ve standarttı korumak için müşterilerimize talep ve beklenti değerini çok iyi anlatıyoruz. Başarılı bir marka olabilmek için; alanımızda uzmanlaşmaya, farklılaşmaya ve değer yaratmaya çalışıyoruz.

Hali hazırda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz ya da keşke olsaydı böyle bir sosyal çalışma dediğiniz fikir var mı? Paylaşmak ister misiniz?

Mavi Yaka Hikâyeleri Projesi. Bu projeyle amacımız; Sektörün gelişimine, sektöre ve çalışanlarına olan bakış açılarını değiştirmek, bu sektörde çalışanların farklılaşmasını sağlamak, kariyer planı gibi hedefler ile sürdürülebilir olma hedefini içermektedir.Çalışanların gelişimini ve değişimi için yapılan çalışmaların kurum içinde kalmamasını sağlamak, Mavi yakalıları dinleyerek hayat hikâyelerinin, düşüncelerinin ve iş deneyimlerinin paylaşılmasını sağlamak bu sektörde çalışanlara bakış açılarını değiştirmek. Renklerin oluşturmaya çalıştığı farkı hep beraber kapatıp ve sosyal eşitliği sağlamak. Bunun sonucunda iş sahasında kaliteli huzurlu ve mutlu bir ortam oluşturmak. Sektöre kalifiye eleman yetiştirmek ve yeni nesillerin gelecek görerek olmalarını sağlamak.

Bu satırları okuyacak genç kadın okurlarımıza onların kariyerlerinde ilerlerken ilham alabileceği neler paylaşmak istersiniz?

Sanırım bu soruya kadar çok konuya değindim. İnsanın kendini tanıması çok önemli, herkes kendi gerçeğinden hareket edecek, keşfetmek, öğrenmek için meraklı, sınırsız olmak çok önemli. Öğrenmekten ve çalışmaktan asla vazgeçmedim. Mutlaka birileri bir şeyler diyecektir, bu nedenle kim ne der diye düşünsem de buna takılmadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top