Close

Öksürüğe iyi gelecek 8 mucizevi bitkisel tedavi

Öksürük, bilindiği gibi kronik bir hastalık değildir fakat çeşitli hastalıkların habercisi niteliğindedir. Peki bizim bu durumda ne yapmamız gerekir? Ne gibi önlemler almalıyız? Öksürüğü kesmenin en etkili yöntemi nedir? Öksürüğün çeşitleri var mıdır, varsa nelerdir? Öksürüğe yakalanmamak için ne gibi önlemler alınmalı? Peki, bütün bunlara dayanarak sizce öksürüğe ne iyi gelir,öksürük nasıl geçer?

Öksürük nedir, ne gibi hastalıkların habercisidir?

Sanıldığının aksine öksürük kronik bir hastalık değildir. Aslında gelecek olan hastalığın habercisi niteliğindedir. Ayrıca öksürüğün çeşitleri vardır. Bunlar içinde kuru öksürük; balgamlıdır ve boğazda gıcık hissi yaratır. Balgamlı öksürük ise; öksürürken diğer yandan boğazdan sıvı gelme durumudur. Bunun yanı sıra akut öksürükler kısa zamanlı olurken, kronik öksürükler uzun bir müddet devam eder. Kronik olanlar belki aylarca sürebilir.

Öksürüğün nedenleri arasında sigara ayrıca yer tutmaktadır. Diğer yandan kullanılan tansiyon ilaçları da öksürüğe sebebiyet verirken bazı durumlarda öksürüğün psikolojik olduğunu söylemek mümkündür. Öksürüğün çeşitlerine göre hangi hastalığın habercisi olduğu şu şekildedir:

Eğer öksürürken sıklıkla balgama sahipseniz o zaman bu durum akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir.

Kuru ve balgam olmadan geceleri öksürük tutuyorsa bu da üst solunum yolları hastalığına işaret etmektedir.

  • Hırıltılı ve şiddetli öksürük, solunum yolu enfeksiyonuna işaret etmektedir.
  • Kuru öksürük; zatürre ve tuberküloza yakalananlarda görülür.
  • Öksürük basit gibi görünebilir fakat dikkate alınmadığı takdirde zarar yol açmaktadır.

Öksürüğün tedavisi var mıdır?

Solunum yolunun rahatsızlanması sonucunda oluşan neredeyse 7-8 hafta boyunca süren kuru öksürükler için tedavi yöntemi daha çok bronş genişletici olarak karşımıza çıkar. Eğer öksürük süresi üç haftayı geçmişse bu durumda göğüs hastalıkları bölümüne başvurmak doğru olacaktır.

Eğer öksürüğünüz kriz şekline girmiş ve altından mikrobik bir hastalık çıkıyorsa bu durumda enfeksiyon tedavisi uygulanmaktadır. Astım da ise nefes açıcı tedavisi uygulanmaktadır.

Öksürük için ne gibi önlemler alınır ?

Öksürük için kendimizi kontrol altında tutmak sizin elinizde. İlerlemesinin önüne geçebilir ve kronik rahatsızlıklara dur diyebilirsiniz. Bu durumda önce durumu fark etmeli ve ona göre önlem almalısınız.

  • Bol sıvı içeçek tüketimi bu noktada oldukça yararlıdır.
  • Spor, egzersiz yapmak ayrıca önerilmektedir.
  • Vucüt direncini arttırıcı besinler tüketmek, ayrıca c vitamini almak önemlidir. C vitami aldığınız takdirde öksürük gibi problemlere karşı bir set çekmiş oluyorsunuz.
  • Kirli, havasız ve sağlıksız ortamları terk etmeli eğer sigara tüketiyorsanız hemen durdurmalısınız.

Öksürüğe neden olan etkenler

Eğer öksürüğünüz üç hafta veya daha uzun sürüyorsa, bu durumu en aza indirmek için doktor gözetiminde ilaç tedavisine başlanır.En iyi ilaçlar antibiyotiklerdir. Öksürüğe neden olan etmelerden biri de  bazı ilaçların kullanımı olarak gösterilebinir. Bunların başında tansiyon ilaçları gelmektedir. Ayrı öksürük, psikolojik nedenlerden dolayı da oluşuyor olabilir. Bu duruma ‘tik öksürüğü’ denmektedir. Daha çok ergenlik çağındaki bireylerde ve çocuklarda görülmektedir.

Uzun süre devam eden öksürük, muhtemelen akciğerlere zarar verecektir. Ayrıca şiddetli geçen öksürükler kasları yorar. Sigara içmek, balgamlı öksürüğü yarattığı gibi bronşit ve sinüzit gibi rahatsızlıklarda da öksürük meydana gelmektedir.

En dikkat edilmesi gereken öksürük, balgamlı olandır. Bu öksürükler süre anlamında oldukça uzun gelmektedir. Ayrıca kronik bir hastalığa meydan verebilir.

Öksürüğe iyi gelen bitkiler hangileridir

Herkesin de bildiği gibi öksürük çeşitli yollarla oluşur ve bir çeşit bize gelen haberci niteliğindedir. Doktor tavsiyesiyle alınan öksürük şurupları ve ilaçları dışında ayrıca bitkisel yöntemlerde en çok başvurduğumuz yöntemler arasındadır. Daha çok öksürük deyince akla ilk gelen; nane,limon,hibiscus, zencefil,ıhlamur gibi bitkilerdir. Bunlardan başka diğerleri de vardır ki ayrıca çayları yapılarak içelebilir niteliktedir. Bu yolla meydana gelen kronik bronşit için ayrıca saman çayı önerilmektedir. Peki, bu bitkilerden nasıl yararlanırız:

  • Meyan kökünü günde 2 veya 3 kere çiğnemek öksürüğe oldukça faydalıdır.
  • Zencefil ve kekik karıştırılarak yapılan 1 fincan çay öksürük için ayrıca etkili yöntemler arasındadır.
  • Karabiber çayını da bal katarak içilmesi önerilmektedir.
  • Kronik öksürük için birebir olan en önemli bitki siyah turptur. Siyah turbu rendeleyip balla karışım haline getirdikten sonra günde en az 3 kere bir kaşık yenir.
  • Kuşburnu,hibiskus,zencefil çayları birlikte harmanlanıp demlendiği zaman öksürüğe iyi geldiği gözlemlenmiştir.
  • Öksürük kesici diğer bir formül ise; ayva çekirdeği çayıdır. Ayva çekirdeklerini kaynatıp içine bol şeker katılır ve bu çay günde 3 bardak içilmesi tavsiye edilir.
  • Ayrıca salep üzerine dökülen toz zencefil de öksürüğü kesmektedir.
  • Öksürüğe diğer bir iyi gelen dormül ise; keten tohumudur. Keten tohumu balla karıştırılır ve bu şekilde yenmesi öksürük için oldukça faydalıdır.
scroll to top