Close

Orkide bakımında önemli noktalar nelerdir?

Çiçekler kadınlar tarafından her zaman sevilen, ilgi gösterilen nesnelerdir. Çiçekler canlı veya cansız olsun, baktığımız zaman bizi görsellikleriyle doyurmayı başarırlar. Birçok farklı çiçek çeşidi vardır fakat bazılarının diğerlerinden daha çok bilindiğini ve sevildiğini söylemek mümkün. Orkideler, menekşeler, güller,papatyalar en bilinen ve sevilen çiçekler arasındadır.

Çiçek yetiştirmeyi seven insanların yaşam alanlarında birçok çiçek görürüz.Evde yetiştirilen çiçekler daha çok menekşe, orkide gibi saksı çiçekleridir. Menekşeler çok zorlayıcı olmasa da orkidelerin o güzel görüntülerine kavuşabilmek için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Orkide almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Lekeleri olan orkideler güneşe maruz kalıp yanmış veya hastalıklı olabilir. Aynı şekilde köklerinin siyah olması ölü köklere sahip oldukları anlamına gelir, bu orkideleri almamanız önerilir. Büyük orkidelerin ev ortamına adaptasyonu çok daha kolay olduğundan büyük orkideleri tercih etmelisiniz. Ayrıca satın alma evresinde çok daha cazip görünse de, çiçek açmış bir orkidenin dökülme evresine daha yakın olduğunu unutmamakta fayda var.Çiçekleri henüz tam olgunlaşmamış, büyük orkideleri köklerini de kontrol ederek gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Orkideler aydınlık ortamı sevmelerine rağmen direkt güneş ışınına maruz kalmak onlara zarar verir. Orkidenizi aydınlık fakat direkt ışık almayan bir yere yerleştirdikten sonra, yapraklarını takip ederek yerinden hoşnut olup olmadığını tahmin edebilirsiniz. Eğer orkidenizin yaprakları koyulaşıyor ise bu yeterince ışık almadığı anlamına gelir. Çok güneş alan cephelerde orkide büyütmek istiyorsanız perdelerle orkidenizi koruyabilirsiniz.

Çoğu zaman küçük saksılar orkide yetiştirmek için yeterli olmaktadır. Kökler büyüdükçe saksının köklerin ezilmeyeceği büyüklükte bir saksıyla değiştirilmesi gerekmektedir. Saksı seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer detay, orkide köklerinin güneş ışığı görmesi gerektiğidir. Bu, bitkinin gelişmesi için gerekli olup, köklerde zararlı böcek varlığını ve bitkinin su ihtiyacını kontrol edebilme avantajlarını sağlar.Ortamına alışmış orkideler için sıcaklık farkları çok büyük olmadığı takdirde sorun yaratmamakla birlikte,orkide yetiştirmek için en ideal sıcaklık gündüz 23, akşamları 18 derecedir. Özellikle tomurcuklanma döneminde serin ortamın olumsuz etkisi olacağını hatırlatmakta fayda var.

Sulama zamanına karar vermek orkide yetiştirmekten önemli noktalardandır. Orkide çok sulanmayı istemeyen bir bitkidir ve sulama zamanına karar vermek diğer bitkilerden biraz farklı olabilir. Saksı ağırlığına göre orkidenizin sulama zamanına karar verebilirsiniz. Bunun için suya doyurulmuş orkidenizin ağırlığına ihtiyaç vardır. Bu ağırlığı ölçüp not ettikten sonra ihtiyaç duyacağınız bir diğer veri orkidenin suya ihtiyaç duyduğu yani kuru olduğu zamandır ki, iki ağırlığı karşılaştırıp sulama zamanına karar verebilesiniz.Başparmağınızı 3-4 cm olacak şekilde toprağa batırdığınızda kuruluk hissediyorsanız sulama zamanı gelmiştir. Bu andaki ağırlığı da ölçüp kaydettiğiniz takdirde, ağırlık takibi yaparak orkidenizin sulama zamanına karar verebilirsiniz. Bir diğer alternatif ise ahşap kurşun kalem veya buna benzer bir materyalin orkide dibine batırılmasıdır. Materyalin kuruluğa göre sulama zamanına karar verebilirsiniz. Fakat seçtiğiniz materyalin yüzeyinin boyalı veya cilalı olmamasına özen gösterin. Sulama zamanına karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta sulama şeklidir. Orkide bakımında kullanılan temel iki yöntem vardır. Bunlardan ilki daldırma yöntemidir. Bu yöntemde bir kova suyun içerisine orkideyi koyarak suya doyması sağlanır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise su seviyesinin kök boğazından yukarı geçmemesidir. Bir diğer yöntem ise dökme yöntemidir. Toprak iyice ıslanana kadar su dökebilir veya saksıyı musluğun altında tutarak sulanmasını sağlayabilirsiniz. Sulamayı sabah ve öğle saatlerinde yapmaya özen gösterilmelidir. Saksının altında su bırakmamaya ve orkide yapraklarına su değdirmemeye gayret edilmelidir. Suyun orkidenin bulunduğu ortam ile aynı sıcaklıkta olması dikkat edilmesi gereken bir diğer püf noktasıdır.

Orkide çiçeklerini döktükten sonra, ortam sıcaklığının düşürülmesi gerekmektedir. 16 derece ideal olacaktır. 2-3 haftalık bir süreçte orkidenizi bu sıcaklık seviyesinde tutmanız ve gece spreylemeleri yapmanız önerilir. Budama, çok sık yapılmamakla birlikte orkide bakımında önemlidir. Genellikle Eylül-Kasım aylarında budama yapılmaktadır. Budama yapmadan önce ellerinizin ve kullanacağınız makasın temiz olduğundan emin olun. Kurumuş, sararmış yapraklar ve kurumuş çiçek sapları budanmalıdır. Canlılığını yitirmiş, ölü kökler de uzaklaştırılmalı, sonrasında buralara bakteri oluşumunu engellemek için tarçın veya kömür tozu dökülmelidir. Çiçek gözlerini aşağıdan yukarı sayacak olursak 3. gözün bir parmak kadar yukarısı veya yaklaşık olarak çiçek sapının ortasından,henüz çiçek sapı yeşilken budanmalıdır. Eğer çiçek sapı kahverengiye dönmüş ve çiçeğiniz kurumuş ise, sapı daha aşağıdan budamanız gerekmektedir. Orkidenizbir süre sonra yeniden gelişmeye başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top