Orkidelerin süslediği evlerde oturmayı kim istemez ki. Bu güzel görüntülerin ardında yatan uğraşları bilmediğinizi mi düşünüyorsunuz? Ya da aldıktan sonra evde yetiştiremeyeceğinizden mi korkuyorsunuz? Peki, evinizdeki orkideler için bakım rehberi niteliğindeki bu yazıyı okumaya hazır mısınız?
Evde orkide bakımına geçmeden önce ilk aşama, nasıl bir orkide seçeceğinizdir. Öncelikle büyük olan orkideler, ev ortamına daha çok adapte olabilirler. Tomurcuklu olan orkideleri yetiştirmek ve bakımını yapmak çok daha uzun ömürlü yetişmesine olanak sağlayabilir.
Koyu kahve ya da siyaha yakın renkteki köke sahip orkideleri almamaya özen gösterebilirsiniz. Bu renkler kökün öldüğüne işaret olabilir.
- Evinizdeki en uygun yeri bulmaya hazırlanın.
Bu aşamada önemli olan faktörlerden biri bulunduğu yeri sevmesidir. Öncelikle, aydınlık olmalı fakat ışığı direkt olarak almamalı. Pencere kenarları, balkonlar veya limonluklar orkide için yeterli ışık sağlayabilir. Yeterli gelmediği durumlarda, güneş ışığına en yakın olduğu için floresan lamba kullanabilirsiniz.
Yaprak rengi size orkidenin yeterli ışık alıp almadığıyla ilgili bir ipucu olabilir. Eğer zeytin yeşili rengine sahipse, ışığı yeterli miktarda almış demektir. Eğer daha koyu bir renge sahipse, ışık durumuna bakmanız önerilir.
- Şimdi sıra en güzel saksıyı seçmeye geldi.
Saksı boyutunun 10-12 cm arasında olması yeterli olacaktır.
Saksı, toprağın zarar görmesi ya da köklerin değişimleri sonucunda değiştirilebilir. Her iki durumda da saksıyı çok büyük bir şekilde seçmemeniz daha doğru olacaktır. Eğer çok ciddi bir problem yoksa çiçeklerini dökme riskine karşın değiştirmemeniz önerilir.
Aynı zamanda 1-2 yılda bir kontrol altında tutmanız, orkidenin ömrü için daha faydalı olabilir.
- Saksı kadar toprağını da özenle seçmelisiniz.
Saksıyı seçtikten sonra orkidenizi nasıl bir toprağın içine yerleştireceğiniz de önemli bir aşamadır. Toprağın çok geçirgen olması, yüksek oranda potasyum içermesi ve asidik olması toprakta dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir.
- Artık büyütmek için; sulama, gübreleme ve budama işlemlerine geçebilirsiniz.
Diğer önemli olan aşama sulamadır. Kesin olmamakla birlikte, 4-7 günde bir sulama yapılması önerilir. Işık ve sıcaklığa göre değişkenlik gösterebilir. Yeterli miktarda nemli toprak sağlamanız buradaki temel amaçtır.
Aynı zamanda sabah sulama yapılması, orkide için çok daha faydalı bir zamanlama olabilir.
Sulama yaparken, musluk suyu olmamasına ve tuzunun bitkiye zarar verilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Orkidenizi akan suyun altına tutup, bitkinin suyu emmesini bekleyerek sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sulamada, su sıcaklığının ortam sıcaklığına en yakın şekilde olması, çiçeğin şok yaşamasını engeller. Bu yüzden, suyu orkidenizle aynı ortama koyarak sulama yapmanız, çiçeğinize daha iyi bakım yapmanızı sağlayabilir.
Orkide yüksek nem seven çiçekler arasında yer almaktadır. Bu yüzden orkidenin bakımında nem oranın %55-75 arasında olması, gelişimi için önem taşımaktadır.
Orkide için gübrelemenin çok kullanılmaması onun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden haftada 1 gübrelemek yeterli olacaktır.
- Çiçekleri döküldüğünde bakım yapmaya devam edin.
Eğer orkidenin çiçekleri dökülürse, bakımına önem vermeniz gerekmektedir. Öncelikle sıcaklığı 16 dereceye kadar düşürebilirsiniz. Bu durumu 2-3 hafta kadar devam ettirmeniz çok daha uygun olacaktır. Canlanma etkisi yaratmak isterseniz geceleri su püskürtebilirsiniz.
Budama işlemi için biraz beklemeniz gerekebilir. Sapların sararıp kahverengine dönmesini bekledikten sonra budama işlemini gerçekleştirmeniz daha doğru bir zamanlama olacaktır.
- Saplarını keserken dikkat etmeyi ihmal etmeyiniz.
Budama yaparken, dikkat etmeniz gereken en önemli durum, sapları nereden keseceğinizdir. Keserken sapları kırmamak için makas türü malzemelerden kaçınıp çok keskin ürünler kullanmanız daha sağlıklı olabilir.
Keseceğiniz yeri belirlerken, orkidenizin sapını kontrol etmeniz gerekecek. En dipten başlayıp, kontrol ederek yukarı doğru çıkacaksınız. Sağlam olanları atlayıp, kurumaya başladığı boğumu belirleyeceksiniz. Kesmeye başlamak için, belirlediğiniz boğumun bir altındaki boğumu başlama noktası olarak seçip, birkaç cm yukarısından kesme işleminizi uygulayabilirsiniz
Tüm bu bakım rutinleri doğrultusunda, orkidelerinizle evinizin görüntüsüne güzellikler katmaya devam edebilirsiniz.