Bir bebeğin dünyaya gelmesi için anne karnında beklemesi gereken süre yaklaşık 40 haftadır. 37. hafta ve sonrasında doğan bebekler tıbben normal bebekler olarak değerlendirilirken, 37 haftadan önce doğanlar ise prematüre bebek olarak adlandırılır. Prematüre olarak doğan bir bebeğin vücudunda, henüz tam olarak gelişmemeye bağlı olarak birtakım sorunlar meydana gelebilir. Bu durum, doğumun ne kadar erken olduğuyla da ilintilidir. Bebeğin doğumunun 37. haftayla arasındaki gün ya da hafta sayısı ne kadar çok ise, bebekteki problemler de o derece fazla olacaktır.
Prematüre doğum kendi içinde 3 aşamaya ayrılır. Bunlar:
- Erken Preterm Doğum: Sağlık sorunlarının yüksek oranda yaşanabileceği bir durumdur. Bebek, 32 haftayı tamamlamadan önce dünyaya gelir ise bu onun erken prematüre bebek olarak doğduğunu ifade eder. Bu doğumlar gebeliğin 24 ile 31. haftalarında gerçekleşir.
- Orta Preterm Doğum: 32 ile 34 haftalar arasında gerçekleşen doğumlarda dünyaya gelen bebekler orta preterm dönemi bebeği olarak anılır. Sağlık sorunları erken preterm kadar yüksek risk taşımasa da, yine de mevcut bulunur.
- Geç Preterm Doğum: Prematüre doğumların büyük çoğunluğu geç preterm döneminde gerçekleşir. 34. haftadan 36. haftaya kadar olan doğumlar geç preterm doğumlardır ve sağlık sorunlarının en az yaşandığı, bazen de hiç oluşmadığı bebeklerdir.
Prematüre bebekler doğumdan sonra doktorunun öngördüğü şekilde bir süreliğine kuvöze koyulur. Kuvöz, erken doğan bebeklerin, anne karnında tamamlamaları gereken süreyi ve gelişimi tamamlayabilmeleri için yeni doğan yoğun bakım üniteleri içinde bulunan bölümlerdir. Bebeğin küvözde kalma süresi, doğduğu zaman dilimi ile alakalıdır.
Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Yapılır? Evde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hastaneden çıkıp eve döndüğünüzde, evde minik bebeğinize ilgilenip onun tüm bakımlarını gerçekleştirmek size ve eşinize düşer. Peki özel hassasiyet ve özen gerektiren prematüre bebek bakımıyla ilgili bilinmesi gereken yöntemleri biliyor musunuz? İşte prematüre bebek bakımıyla ilgili detaylar:
- Hijyen: Yeni doğan her bebeğin elbette ki hijyenin en üst seviyede olduğu bir ortamda bulunması gerekmektedir. Ancak söz konusu prematüre bebekler ise bu durum ekstra özen isteyebiliyor. Doğumdan sonra eve döndüğünüzde sizi ve bebeğinizi görmek isteyen ziyaretçileriniz olacaktır. Bu durumu öncelikle doktorunuzla görüşüp eğer doktorunuz uygun görüyorsa evinize ziyaretçi kabul edebileceğinizi unutmamalısınız. Çünkü prematüre bebekler, ilk etaptaki gelişimlerini normal zamanda doğan bebekler gibi anne karnında tamamlayamadıklarından dolayı bağışıklıkları daha düşüktür. O yüzden bebeğinizi kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Misafir kabul edebilir durumda iseniz bile, gelen ziyaretçilerinizin bebeğinizi kucaklarına alıp öpmesine müsaade etmemelisiniz. Bunu uygun bir dille anlattığınızda emin olun kimse size kırılmayacak, aksine anlayışla karşılayacaktır. Unutmayın, bebeğinizin sağlığı her şeyden önemlidir.
- Beslenme: Bebeğinizi mümkün olduğunca, sadece anne sütüyle besleyin. Anne sütünün yeterli gelmediği noktada ise doktorunuzun size önerdiği prematüre bebek mamalarından kullanabilirsiniz. Beslenme zamanını ve iki beslenme arasında geçecek olan süreyi bebeğinizle yaşayıp deneyimledikçe kendiniz belirleyeceksiniz.
- Bebeğin Yatağı: Bebeğiniz için kullandığınız yatağın çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Ayrıca bebeğinizi fazla sıcak tutup terlemesine sebep olacak yorgan ve battaniyelerle örtmeyin.
- Evin Isısı: Evde bebek olduğu için, evinizin ısısını aşırı derecede yükseltmenize gerek yok. Doğumunuz kışa denk geldiyse, kombiyi her zamankinden biraz daha yüksek ayarda yakmanız yeterli olacaktır. Bebekli evlerde olması gereken ideal oda sıcaklığı 24 ya da 25 derece civarındadır.