Close

Sezaryen doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sezaryen doğum, anne ve doğacak bebeğin sağlığını tehlikeye atan bir durumun var olması sonucunda bebeğin anne karnından, uzman hekimler tarafından cerrahi müdahale sonucunda kesilerek çıkartıldığı bir yöntemdir. Sezaryen yalnızca normal şekilde doğum yapamayacak bireylere uygulanabilir. Her ne kadar basit bir operasyon gibi gözükse de elbette bu işlemden sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Sezaryen doğum sonrası iyileşme süreci

Sezaryen doğumdan sonra bir süre zorlanılması muhtemeldir. Özellikle ağrı kesici kullanılsa bile ameliyat olan bölgedeki ağrı belli bir süre devam eder. Sezaryen doğum sonrası bireyler yürümekte zorluk çekebilir ve bunun yanında kabızlık, gaz problemi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Fakat her ne kadar zor gelse de yürümeye ve bol bol sıvı tüketilmeye çalışılmalıdır.

Sezaryen doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler

  • Halk arasında, sezaryen doğum sonrası anne sütünün az geldiğine yönelik bir inanış vardır. Fakat doğum şekliyle anne sütünün bir bağlantısı bulunmamaktadır. Bebek ne kadar çok emzirilirse süt de o kadar çok gelecektir.
  • Duş konusunda ise genellikle ameliyattan 3 gün sonra duş alınabilir denmesine rağmen bu konuyu annenin, kendi doktoruna danışması daha doğru olacaktır.
  • Belki de en önemli konulardan biri dinlenmeye çalışmaktır. Anne fırsat buldukça dinlenmelidir.
  • Sezaryen doğum sonrası günlük aktivilere geri dönmek normal doğum sonrasında günlük aktivilere dönmekten daha zordur. Biraz daha zaman alır. Fakat dikiş ağrıları azaldıktan sonra günlük olarak hafif tempolu egzersizlere başlamak annenin yararına olacaktır.
  • Sezaryen doğumdan sonra birey de dönem dönem vajinal kanama görülebilir ve bu kanama yaklaşık 1 ay kadar sürer. Normal bir adet sürecinde yapıldığı gibi ped kullanılmalıdır.
  • Cinsel ilişki konusuna gelecek olursak doktorlar genel bir ifadeyle 4-6 hafta arası bir süre sonrasında ilişkiye girilebileceğini söyler. Bu konu hakkında bilgi almak için annenin yapabileceği en doğru hareket doktoruna danışmak olacaktır.

Endişelenmesi gerekilen durumlar

Sezaryen doğumdan 6 hafta sonra doktorunuz sizi kontrol amaçlı çağıracaktır. Fakat bu 6 haftalık süreçte bazı durumlar meydana gelirse zaman kaybetmeden doktorunuzu aramanız gerekmektedir. O durumlardan bazıları şunlardır;

  • Aşırı yüksek ateş,
  • Fazla kanama,
  • Solunumda güçlük çekme,
  • Ameliyat yerinden akıntı,
  • Anneye garip gelen her türlü durum.

Korse göbek sarkmasını engeller mi?

Halk arasında konuşulan bir diğer konu ise korsenin, doğum sonrası sarkan göbeği engellemesi ve toplamasıdır. Bu doğru bir bilgi değildir. Annenin göbek sarkmasını engellemesinin en doğru ve sağlıklı yolu düzenli egzersiz yapmasından geçmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top