Close

Sezaryen doğum sürecinde bilmeniz gerekenler nelerdir?

sezeryan-eniyikadin

Sezaryen doğum süreci nasıl ilerler?

Sezaryen doğum, aynı zamanda bir ameliyat olduğundan operasyon öncesinde bazı hazırlıklar yapılır. Özellikle ameliyat sırasında oluşabilecek durumlara karşı testler yapılır. Anne adayına ilaç ve takviye desteği sağlamak için damar yolu açılır. Tuvalet ihtiyacını karşılama zorluğu oluşacağı için, genel olarak sonda takılır. Ameliyat için hazırlanan anne adayı ameliyathaneye götürülür.

Anestezi işlemi yapılır. Anestezi uygulaması sonrasında ameliyat başlar. Bikini çizgisi olarak adlandırılan karın alt kısmına kesi atılır. Karın açılması sağlanır ve rahime aynı şekilde bir kesi atılır. Ardından bebek rahimden çıkarılır, göbek kordonun kesilir ve plasenta çıkarılır. Bebeğin doğumu itibariyle sağlık kontrolleri yapılır ve bakım odasında yerini alır.

Doğum işlemi tamamlandığında, anneye dikişleri atılır ve sezaryen işlemi tamamlanır.

Sezaryen doğum süreci ne kadar sürer?

Sezaryen doğum süreci oldukça hızlı ilerler. Doğumun başlaması ve bebeğin rahimden çıkarılışı kısa sürede gerçekleşir. Yaklaşık 15-20 dakika kadar bir sürede doğum gerçekleştirilir ve annenin dikiş işlemleri yapılır. Tüm sürecin tamamlanması yaklaşık  1 saat kadar sürer. Ancak doğum sırasında oluşabilecek herhangi bir durum sürecin  uzamasına neden olabilir.

Sezaryen doğumun yararları nelerdir?

Sezaryen ile doğumun en önemli tercih sebeplerinden biri; anne ve bebeği normal doğumdaki risklerden korumasıdır. Hem anne açısından hem de bebek açısından hayati riske neden olabilecek birçok problemi sezaryen ile doğum yöntemiyle ortadan kaldırmak mümkün olabilir.  Bu nedenle risk faktörünün ortaya çıktığı durumlarda sezaryen ile doğum bu tür riskleri ortadan kaldırmak için tercih edilebilir.

Bazı durumlarda da normal doğum sırasında, sezaryen ile doğuma geçiş sağlanabilir. Anne ve bebeği tehlikeye atmadan doğumun gerçekleşmesini sağlamak için sezaryen ile doğumdan yararlanılır. Doğum ameliyatında ortaya çıkan sorunlar, riske neden olabilir. Bu gibi durumlarda doktor sezaryen ile doğumu daha yararlı olarak görür. Doktor kontrolünde doğum sırasında sezaryana geçiş sağlanır.

Normal doğumun başlama süreci ve bitiş süreci genelde uzun sürer. Bu süreçte hem anne üzerinde hem de bebek üzerinde stres oluşabilir. Sezaryen ile doğum yöntemi süre olarak daha kısa olması nedeniyle stres faktörünü ortadan kaldırmak için oldukça faydalıdır.

Sezaryen doğumun riskleri nelerdir?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi sezaryenle doğumda bir ameliyat olduğundan riskli bir durumdur. Ameliyatta oluşan kanamaların boyutu bazen sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyesi ile gerekli görüldüğü durumlarda sezaryen doğumun tercih edilmesi daha doğrudur.

Sezaryenle doğum anne ve bebek açısından farklı riskler taşır. Sıklıkla rastlanılan durumlar arasında kanama, enfeksiyon ve mesane, bağırsak gibi organların ameliyat sırasında yara alması gibi problemler görülebilir.

Sezaryen ameliyatından sonra bacak damarlarında pıhtı ve akciğerlere pıhtı atma riski normal bir doğuma göre daha fazla risk taşır. Sezeryan doğum sonrasında, normal doğuma oranla daha sık ağrı görülür.

Sezaryen doğum yapan bir annenin, daha sonra tekrar doğum yapması durumunda bazı riskler oluşabilir. Bu risk bebek eşinin yani plasentanın rahim duvarına yapışması ve rahim ağzına yerleşmesi gibi problemler oluşturabilir.

Sezaryen ile doğum yapan anneler daha sonraki doğumlarında normal doğum yapabilme şansı oldukça düşüktür.

Sezaryen ile doğan bebeklerde sıklıkla solunum sıkıntısı oluşabilmektedir. Normal doğumda bebeğin akciğerlerinden kolaylıkla atılan su sezaryenle doğumda dışarı atılamadığı için bebekte sıkıntı oluşturma riski vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top