Close

Progesteron hormonu nedir?

Progesteron hormonu, tüm memeli canlılarda adet döngüleri ve doğurganlığı belirleyen ve etkisi olan hormondur. Diğer bir deyişle dişilik, cinsiyet üzerinde etkili olan bu hormon adet döngüsü ve gebelik durumundan sorumludur.

Progesteron hormonu kadın ve erkekte salgılanıyor olmakla birlikte kadında salgılanma miktarı çok daha fazladır. Pregesteron hormonu;

  • Vücudun iç sıcaklığının arttırılmasına yardımcı olur ve vücut ısısını korur,
  • Kas dokusunun gevşemesinde etkilidir.
  • Vücutta enfeksiyon sebebiyle çıkan ateşin bize vereceği zarara engel olmaktadır.

Bu hormon kadında üreme bezleri, beyin ve plasenta tarafından üretilir ve menopozdan sonrada üretilmeye devam eder. Erkeklerde ise diğer organlar tarafından üretilir.

Progesteron hormonu ne işe yarar?

Progesteron hormonu gebelik öncesi döllenen yumurtanın kolay bir şekilde yerleşebilmesi için rahmin doku değiştirmesine yardımcı olur.Embriyonun rahme tutunmasından sonra plasenta tarafından salgılanmaya devam eder.

Her ay rutin bir şekilde seyreden regl döngüsünde de benzer rolü oynamaktadır. Nitekim dokusu değişen rahim kasılmalarla birlikte kanama yoluyla atılır ve yeni doku oluşumu sağlanır. Aslında her ay regl yaşanmasının nedeni rahim dokusunun yenilenmesidir. Başka bir deyişle progesteron yumurtalıkların salgıladığı bir cinsiyet hormonudur. Döllenen yumurtanın daha rahat yerleşebilmesi için rahim dokusunun değişmesine yardımcı olan bu hormon aynı zamanda hamilelikte diğer hormonlar ile beraber meme dokusunu geliştirerek doğum sonrasında süt salgılanmasına yardımcı olur.

Progesteron hormonunun miktarının düşük olduğu durumlar

Yukarıda değinildiği gibi yumurtanın döllenmesinde, adet döngüsünde ve doğumsonrası süt salgısının oluşmasında etkin rol oynamakta olanprogesteron hormonununseviyesi kan testi ile ölçülür. Söz konusu test kadının gebekalması doğru orantılı olduğundan kısırlık şikayetiolanlarda bu testin sonucuna yumurtlama probleminin olup olmadığıanlaşılmaktadır.

  • Adet düzensizliği problemi,
  • Üst üste meydana gelen düşük,
  • Erken doğum riski olan,
  • Tüp bebek tedavisi görmek isteyen,
  • Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda progesteron hormon takviyesi görebilmektedir. Elbette ki belirtilen şikayetlerden en az birini yaşamakta iseniz en kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmalısınız. Şikayetinize göre en doğru tahlil ve değerlendirmeleri doktorunuz karar verecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top