Close

Soğuk havalarda içinizi ısıtacak aroma: Sıcak şarap

Şarap, çok eski zamanlara dayanan bir tarihe ve bir o kadar çok çeşide sahip bir içkidir. İlk ortaya çıkışı tam bir tesadüf denebilir. Yiyeceklerin bozulmaması için ağaç kovukları ve taş mağaralarda saklandığı dönemlerde, üzümlerin kendi kendilerine fermante olmalarıyla ortaya çıkmıştır. Günümüzde teknoloji destekleriyle birlikte temeli korunarak pek çok yöntem geliştirilmiş ve pek çok çeşit de meydana gelmiştir. Sıcak şarap da tam olarak bir içki değil aslında tedavi amaçlı yapılan karışımlarla ortaya çıkmıştır. İçerisinde pek çok meyve ve baharat barındırmasını şarap desteğiyle tamamlanmıştır.

Sıcak şarap nedir?

Sıcak şarap,şarabın meyveler ve baharatlarla birlikte kaynatılarak elde edilir. Şarabın kaynamasıyla alkolü biraz buharlaşıp azalsa da içerisinde bulunan meyvelerin de şekerleriyle etkileşim sağlanmasıyla alkol değeri sıfıra düşmez. Meyve ve baharatlarla tatlandırılması ve kış aylarında lezzetli bir içecek tercihi olarak popülerliğini korumaktadır. Şarabın tek başına da kan yapıcı bir özellikle tedavi için de tercih edildiği bilinmektedir. Sıcak şarapda aynı şekilde kan yapıcılığı çeşitli meyve ve baharat desteğiyle daha vitaminli bir hal alarak alkolden ziyade sağlıklı bir içecek olarak değerlendirilebilir. Peki, sıcak şarap nasıl yapılır?

Sıcak şarap tarifi

  • 1 lt şarap – kırmızı şarap veya sofra şarabı
  • 2 adet portakal – suyu ve kabukları ayrı ayrı kullanılır
  • 1 adet elma – kabuklarını kullanmak tercihtir, kabuklu olarak küçük parçalarla da eklenebilir
  • 2 adet çubuk tarçın
  • Birkaç adet karanfil

Öncelikle portakalların kabuklarına karanfillerin batırılması gerekir. Kaynama işleminden sonra bu parçaları içinden almayı kolaylaştıracaktır, ayrıca kabukların esaslarını almayı da sağlayacaktır. Portakalların suları da ayrıca sıkılarak eklenir. Elmayı kabuklarıyla birlikte küçük küpler halinde doğrayarak direkt kullanmak mümkün. Şarabı, hazırlanan meyveleri ve çubuk tarçını birleştirerek kısık ateşte kaynatılarak işlemler tamamlanır. Çok uzun kaynamamasına özen gösterilmelidir kaynama noktasına ulaşması yeterli olacaktır.Hemen sıcakken tüketilebileceği gibi biraz soğumasını beklemek ve hatta ılık ve soğuk olarak da tüketmek mümkündür. Daha dolu tariflerle ve damak tadınızla birlikte farklı lezzetler eklenebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top