Close

Doğum sonrası cinsel yaşam nasıl şekillenir?

Doğum sonrasında çiftlerin cinsel yaşamlarında değişimler meydana gelebilir. Bazı çiftler bu değişimlerden olumsuz etkilenebilirken çözüm arayışları esnasında uzmanlara başvurabilirler. Doğum sonrası yaşanan bu cinsel değişimler neler olabilir?

Doğum sonrası cinsel değişimlerden çiftler olumsuz etkilenebilir

Doğumdan sonrası yaşanan cinsel değişimlerin çiftleri etkilemesi normaldir. Bu konudaki en önemli noktalardan biri çiftlerin karşılaştıkları probleme karşı çözüm odaklı düşünmeleri gerektiğidir.Karşılaşılan cinsel değişimler birbirinden çok farklı olabilmektedir. Doğum sonrası yaşanılan cinsel değişimler arasında kadınların vücutlarındaki hormonal değişiklikler sayılabilir.

Doğum, kadınları doğrudan etkileyen bir durum olduğundan, cinsel yaşama dair değişimlerden kadınlar daha fazla etkilenebilmektedir. Nitekim kadınlar görüntüleri ya da cinsel fonksiyonları hakkında negatif algılara kapılabilirler. Vajinismus ya da cinsel istekte düşüklük problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Çiftler doğumla beraber çocuklarının gelişimlerine odaklandığından dolayı ilişkilerine gerekli ilgiyi veremeyip çeşitli iletişim problemleri yaşayabilirler.

Doğum sonrası yaşanan cinsel değişimler nelerdir?

Doğum sonrası yaşanan cinsel değişimler kadınlarda ya da erkeklerde farklı olabilmektedir. Olumsuz etkilerine rağmen pek çok cinsel değişim için çözümler bulunmaktadır. Bu çözümler bazen uzman doktorlardan bazen de psikologlardan gelebilmektedir.

Doğum sonrası yaşanan cinsel değişimlerden biri disparonidir. Disparoni kavramı cinsel ilişkinin ağrılı geçmesine karşılık gelir. Bu rahatsızlığın görülme nedenleri arasında kadının doğum sonrası vücudu hazır olmadığı halde, cinsel ilişkiye girmesi olabilir. Kadınların “Acı yaşarım” korkusuyla cinsel ilişkiye girmekten çekindikleri görülebilir. Bu ön yargı daha da ileriye giderek vajinismus probleminin görülmesine de sebep olabilir. Vajinismus ilişki sırasında kadınların kendilerini kasarak penisin içeri girmesine engel oluşturması olayıdır. Vajinismusun pek çok psikolojik nedeni olmakla beraber bu durum istem dışı gerçekleşir.

Cinsel yaşamı olumsuz etkileyen bir diğer değişim ise kadınlarda ıslanmanın gerçekleşememesidir. Bu durum cinsel isteksizlik sorunu ile bağlantılı olabilir. İsteksizlik meydana geldiği için yeterli derecede uyarılmamak, vajinal bölgenin kuru olmasına sebep olabilir. Kuruluk aynı zamanda ağrılı cinsel ilişkiye sebep olabilir. Bazen de doğumdan önce cinsel uyarı noktaları olabilen vajina ve göğüs bölgeleri doğum sonrası annelikle çok fazla özdeşleştirildikleri için erkeklerin eşlerinden uzaklaşmasına sebep olabilmektedir. Örneğin göğüsler önceleri tahrik unsuru iken bebeği emzirme görevi görmekle beraber imajı zedelenerek bu özelliğini kaybedebilmektedir.

Cinsel yaşamdaki değişiklikleri için ne yapılabilir?

  • Kadınlarda doğum sonrası yaşanan cinsel değişimler içerisinde psikolojik olan problemlerin çözülmesi için psikologlara başvurulabilir.
  • Kadın ve erkek beraber çift terapisine başvurabilir.
  • Cinsel problemleri çözümü olabilecek ilaçların, kremlerin ya da spreylerin seçiminde uzmanların görüşü alınabilir.
  • Erkeklere özgü cinsel problemler için ürologa başvurulabilir.
  • Cinsel probleme hangi faktörün sebep olduğu öğrenildikten sonra çiftler cinsel terapi alabilir. 12 seanslık bir terapi sürecinden sonra başarılı sonuçlar alınabilir. Sonuç alınmadığı takdirde sonrasında çiftlerden herhangi biri bireysel psikoterapiye başvurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top