Close

Varoluşsal Sancı Belirtileri ve Çözümleri

Varoluşsal sancılar, uçsuz bucaksız evrendeki var olma sebebinizi derinlemesine düşündüğünüz zaman ortaya çıkabilir. Yaratılış konusunu sorgulama, boşlukta olma hissi, kaygı bozukluğu, geçmeyen üzüntüler, boşvermişlik hissi gibi durumlar varoluşsal sancı nedir sorularını cevaplar. Varoluş sancısı belirtileri yaşamınızın belirli bir döneminde, bir olay ve olaya bağlı yaşanan süreç içerisinde ya da yaşamınızın tüm aşamalarında ortaya çıkabilir. Hayatınızda seçim ve özgürlüklerinize dair ciddi bir huzursuzluk yaşıyorsanız varoluşsal boşluk içerisinde olabilirsiniz. Herkesin bir gün nihayet öleceği gerçeği kişilerin yaşamın anlamını sorgulamasına ve umutsuzluğa kapılmasına neden olabilir. Ancak bu durum zaten bilinen bir şeydir. Yaratılış gereği bu gerçek ile iç içe yaşarız. Fakat hayatın belirli dönemlerinde yaşanılan olaylar ve depresyon gibi nedenlerden dolayı ciddi bir sancı süreci doğabilir. Varoluşsal sancı kişilerin yaşam standartlarına, çevresel koşullarına ve yaşam şartlarına göre değişen pek çok nedene bağlıdır. Tek bir nedenden dolayı böyle bir süreç oluşmaz. Varoluşsal sancının net belirtileri şu şekildedir:

 

  • Kaybolmuşluk hissi
  • Amaçsızlık
  • Aşırı bunalma hissi
  • Sosyal çevreden uzaklaşma
  • Eskiden sevilen aktivitelere karşı isteksizlik
  • Hiç bir şeyden zevk alamama
  • Hayattaki amaç ve yerin derin bir şekilde sorgulanması
  • Devamlı hüzünlü hissetmek
  • Enerji ve motivasyon düşüklüğü
  • Sürekli yalnızlığı tercih etmek

Varoluşsal Bunalımın Nedenleri

Varoluşsal kaygılar psikolojik bunalım neticelerinde ortaya çıkabilir. Genellikle hayatın değişim dönemlerinde ortaya çıktığı görülür. Tek bir nedene bağlı olmayan ve kişiden kişiye değişen sebepler mevcuttur. Hayatınızdaki değişim süreçleri başlı başına sancılı bir süreç demektir. Yeni bir işe başlamak, aile evinden ayrılmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, şehir veya ülke değiştirmek gibi somut değişiklikler belirli bir alışma süreci ister. Bazı durumlarda alışma süreçleri uzayarak travmatik hale gelebilir. Bu durumda güvensizlik hissi ve hayata karşı güvenliği kaybetme gibi hissiyat oluşabilir. Bu tür bunalımların altında yatan nedenler ise şu şekildedir;

 

  • Sevdiğiniz birini kaybetmek: Aileden birinin veya sevilen bir yakının kaybında oluşan yas süreci varoluşsal kaygıyı tetikler. Aynı zamanda eş ve sevgiliden ayrılmak gibi kayıplarda yas süreci içerisine girer. 
  • Beklenmeyen olaylar: Hayatınıza dair aniden değişen durumlar da tetikleyici etkenler arasındadır. Hastalık, kaza, iş değişikliği, işten kovulma ve haksızlık yaşama gibi…
  • Köklü Değişiklikler: Şehir veya ülke değiştirmek, çocuk sahibi olmak, hastalık sahibi olmak gibi durumlarda yaşam motivasyonu kökten sarsılabilir. Bu durum istenilen amaç dışında ise gerçekleşme olasılığı daha yüksektir. Örneğin şehir değişikliği istemiyorsunuzdur fakat iş ya da özel faktörlerden oluşan sebepler ile taşınmak zorunda kalmanız gibi. 
  • Sebebi bilinmeyen durumlar: Bazı durumlarda herhangi bir sorun görülmeden kaygı bozukluğu yaşanabilir. Bu durumda derin bir araştırma ve fizyolojik sağlığa dair testler yapılabilir. 

Varoluşsal Krizlerin Çözümleri 

Varoluşsal yalnızlık hissi kendi kabuğunuza çekilip hiçbir şeyden keyif alamama sonucu doğurabilir. Sürekli hayal kırıklığı, yoğun düşünce sarmalı ve anlamsızlık içinde kalabilirsiniz. Acilen uzman tarafından destek gerektiren varoluşsal sancı belirtileri şu şekildedir;

  • İş, arkadaş ve aile yaşamını ciddi derecede etkileyen olumsuz yoğun duygu sarmalı
  • Aşırı düşünmeye bağlı korku ve panik durumu
  • Alkol vb. benzeri maddelere karşı ciddi bir yönelim
  • İntihar düşüncesi
  • Akıl sağlığınızdan endişe duymak

Bu tür sancılar yukarıda bahsettiğimiz gibi dönemsel veya bazı olaylara bağlı oluşabilir. Etkilerinin hafif bir şekilde aşılması ve kısa süreli tedavi ve iyileşme aşaması için terapi tercih edilmelidir. Psikolojik terapiler ve psikiyatr görüşü sizleri kısa sürede bu olumsuzluklardan uzaklaştırır. Dünyadaki yeriniz, yaşam amacınız ve bağınızla yeniden bağlantı kurmak tüm kaygı bozukluklarınıza iyi gelir. Kişilerin kendilerini amaçsız, kaybolmuş ve yaşam değerleri ile bağlarını kopmuş hissetmeleri varoluşsal sancı ne demek sorusunu cevaplar. Bu tür krizler depresyon ile karıştırılabilir. Hayatınızda oluşan değişiklikler ya da elinizde olmadan yaşadığınız üzüntüler depresyona neden olabilir. Toplum içerisinde depresyon yaygın olarak görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Kısa veya uzun süren tedavi yöntemleri ile depresyondan kurtulmak mümkündür. Kişiler hayatı boyunca birden fazla depresyon süreci yaşayabilir. Psikolog ya da psikiyatrlar tarafından destek almak bunalım nasıl geçer sorusunu cevaplar. Bunun dışında varoluşsal kriz belirtileri sadece kötü manada bir rahatsızlık değildir. Değişim süreci her anlamda sancı yaratır. Dolayısı ile varoluşsal krizler hayattaki amacınızı ve hedeflerinizi netleştirmede size yardımcı olabilir. Varoluşçuluk felsefesine dayanan bu durum çözülmesi gereken problem olarak görülmez. Dolayısı ile bu durumda yaşamış olduğunuz kaygı krizi olumlu ya da olumsuz yaşamanız gereken deneyimden ibarettir. O an da size imkansız gelen durumlar hayatınızın başka bir değişim evresinde kolaylık olarak çıkar. Varoluşsal kaygı sizlere ciddi bir yaşam farkındalığı kazandırır. Kendi seçimleriniz dışında hayatınızda oluşan olayları tümüyle kontrol edemezsiniz. Hatta bazı durumlarda kendi seçimlerinizin doğruluğundan dahi emin olamayabilirsiniz. Hayatınızda bir seçim yaptığınızda kendi seçiminiz dışında herhangi bir alternatifi red etmiş olursunuz. Bu durumu kabullendiğinizde kaygı krizleri önlenir. Kaygı krizleri herkes tarafından yaşanabilen öz farkındalık oluşturur. Bu nedenle kaygıyı normalleştirmek ve duruma geniş çerçeveden bakmak gerekir. Seçimlerimize yönelik hep başka bir alternatifin oluşu fikri ile sonuca dayalı endişelerinizi dengeleyin. En nihayetinde değiştirilemeyen olağan akış sizin için en doğru seçenekleri ortaya çıkarır. Kendinizi dinleyerek bu krizden faydalı bir şekilde çıkabilirsiniz. Hedeflerinizi sorgulamak ve netleştirmek bu krizden güçlü bir şekilde çıkmanızı sağlar.

Tedavide Yenilikçi Bakış Açıları

Varoluşsal sancı nasıl geçer, sorusunun cevabı ruh sağlığı uzmanlarındadır. Varoluşsal kaygı durumları normal bir süreçtir. Herkes hayatında en az bir defa bu süreci belirli dereceler ile deneyimler. İnsanlar kaybedilen huzuru yakalamak ve yaşam ile yeniden bağlantı kurmak zorunda kalabilir. Panik atak, endişe bozukluğu, uykusuzluk, iştah kaybı veya aşırı iştah artışı, motive eksikliği, ilgisizlik gibi rahatsız edici sebepleri bulunan varoluşsal krizler ruh sağlığı uzmanları tarafından kontrol altına alınır. Hatta bu alanda sadece varoluşsal kaygıları inceleyen terapi uzmanları da mevcuttur. Yenilikçi bakış açıları ve farklı tiplerdeki terapi yöntemleri ile sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Yenilikçi bakış açılarında günümüzde en öne çıkan yöntemlerden biri de aile dizimi terapi yöntemidir. Hayatınızda iş, eş, para, aile ve çocuk gibi konularda her şey yolunda gidiyor fakat siz yine de varoluşsal sancı etkileri taşıyor iseniz yenilikçi tedavi yöntemleri işinize yarar. Aile dizimi konusunda eğitim alan ve alanında uzmanlaşmış hekimlerden yardım alabilirsiniz. Hayat döngüsünde yaşam amacı oluşturmak kadar yaşam amacını kaybetmek de normaldir. Sağlıklı bireyler değişim süreçlerinde varoluşsal kriz yaşayabilirler. Bu hayat döngüsünün bizlere sunduğu normal deneyimler arasında yer alır. Bu nedenle bu tür sancı ve bunalım yaşayan kişiler durumu çözümsüz olarak görmemelidir. Tıpkı her türlü fizyolojik rahatsızlıkların tedavisi gibi psikolojik rahatsızlıkların da tedavisi mevcuttur. Bu tür durumlarda duyguları bastırmak iyileşmeyi önleyerek duyguların daha da derinleşmesine neden olabilir. Bu nedenle kısa sürede iyileşebilmek adına uzman desteği almak önemlidir. Uzman desteği ile sorunlarınız ile sağlıklı bir şekilde yüzleşebilir yaşam iyiliğinize katkıda bulunabilirsiniz. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top