Close

Gaz Lambası Tekniği (Gaslighting)

 

Gaz Lambası Tekniği (gaslight) , ilişkilerde manipülasyon tekniği olarak kullanılmaktadır. Gaz lambası tekniği, ismini 1938 yılında çıkan ve manipülasyon konusunun işlendiği filmden almaktadır. Gaz lambası tekniği, kişide özgüven eksikliği, akıl sağlığında şüpheye düşürme, değersizleştirmeye sebep olmaktadır. Karşınızdaki kişi sürekli yüksek sesle konuşuyor ise, sizi yakınlarından uzaklaştırmak ve yalnızlaştırmak istiyorsa, sürekli sizi suçluyorsa, sürekli şüphe duymanızı sağlıyorsa gaslight tekniğiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Gaslight tekniği, psikolojik bir şiddet türüdür. Terminolojik kökene sahip olan kişilik bozukluğunu gösteren bir psikolojik rahatsızlıktır. Gaz lambası tekniğine maruz kalan insanları nasıl anlarsınız?

Gaz Lambası Tekniğini Uygulayan Kişilerde Görülen Özellikler

  • Gaz lambası tekniğini uygulayan kişilerde görülen en belirgin özellik, egolarının yüksek olmasıdır. Her egosu yüksek olan kişi tabii ki de psikolojik şiddet uygulamamaktadır. Tek belirgin özellik bu değildir.
  • Karşınızdaki kişi tarafından sürekli aşağılanma hissediyorsanız, ona bu hissiyatı verdiğini söylediğinizde bunu inkâr ediyor ve yapmamış gibi davranıyorsa,
  • Yaşadığınız alanda bulunan küçük eşyaların yerlerini değiştiriyor ve sizin algıda şüphe duymanızı sağlıyorsa, 
  • Ailenizden veya yakın çevrenizden uzaklaştırıp yalnızlaştırmaya çalışıyorsa, 
  • Her konuda sizi suçluyorsa, kendinizden şüphe duymanızı sağlıyorsa karşınızdaki kişi size karşı gaz lambası tekniği uyguluyor olabilir.

Gaz Lambası Tekniğine Maruz Kalan Kişilerde Görülen Durumlar

  • Gaz lambası tekniğine maruz kalan kişiler genellikle içlerine kapanık bir ruh haline bürünürler. Bu aniden veya uzun süre sonra ortaya çıkabilmektedir.
  • Günlük hayatında çok neşeli veya hiperaktif olan kişi öz saygısını kaybeder bir şekilde asosyalleşebilir ve karamsarlığa düşebilir.
  • Gaz lambası tekniğine maruz kalan kişilerde karşısındakinden sürekli özür dileme ve aşağılık kompleksi belirtileri görülmektedir.
  •  Özgüven eksikliğinin azalmasından kaynaklı, sürekli hata yaptığını düşünme ve sürekli hatalı olduğuna inanma düşüncesine girebilir. 
  • Psikolojik şiddet uygulayan kişiye karşı hayranlık hissi duyabilir. Karşısındakini kusursuz, mükemmel ve masum olarak görür. 

Gaz Lambası tekniği 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; inanamama, ciddiye alma ve son olarak depresyon aşamasıdır.

Gaz Lambası Tekniği Aşamaları

İnanamama aşaması: Karşınızdaki kişiyle tartışırken küçük sebeplerden doğan bir tartışma olduğunu ve çözümlenebileceğini bildiğiniz halde çözüme ulaştıramadığınızı kendinize telkin etmeniz; kendi içinizde vermiş olduğunuz ilk savaştır. Karşı tarafla tartışırken içinde bulunduğunuz tartışmaya kendinizi kaptırır ve bu küçücük gördüğünüz tartışmanın, dağlar kadar büyüğüne gözlerinizle şahit olursunuz ve inanmak istemezsiniz.

Ciddiye alma aşaması: İkili ilişkilerde sık sık karşılaşılan ve duygusal olarak karşıdaki kişiye kendi kanıtlama çabası yaşanabilir bir durumdur. Ortada sorun olduğunu fark edip hatayı kendinizde arayabilirsiniz. Kişi, karşısındakini sürekli hatasız ve bu durumun kendinden kaynaklı olduğunu düşünerek aşağılık kompleksine girer.

Depresyon aşaması: Bu son aşamadır. Depresyon aşamasına geldiğinizde, artık tamamen hayat sevincinizi tüketmiş ve size psikolojik şiddet uygulayan kişiye karşı mecburiyet hissi duymaya başlamışsınızdır. Bu durum sizi daha içine kapanık ve özgüvensiz birey haline getirir. Çevrenizdeki insanların durumu fark etmesi ve sizi uyarmasında her zaman kötü olanı algılamaya başlarsınız. Size uzatılan eli görmek istemezsiniz. İkili ilişkilerde ve çevrenizden, gaz lambası tekniğini size karşı uygulandığını hissettiğiniz takdirde ilişiğinizi kesmek en doğrusu olacaktır. Kişi için psikolojik destek alması böyle durumlarda sıklıkla tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top