Close

Yalnızlık Korkusu (Monofobi)

Monofobi, yalnız kalma ya da bir şeylerle tek başına baş etmek zorunda kalma korkusudur. Bu yalnız kalmada bahsedilen yakınlığa, kişiye ve korkunun şiddetine göre değişir. Bazen bir evde başka insanların olduğunu bilmek yeterli olabilirken bazen aynı odada olma zorunluluğu olabilir. Anksiyetenin durumuna göre yanında başka kimse olmadan tuvaleti bile kullanamayan monofobikler vardır. Bazı kişilerde de sadece belirli kişilerden ayrı kalamama şeklinde görülebilir. Sadece bir topluluk içinde yalnız kalma, kimsenin sizi fark etmemesi ya da kimsenin sizinle konuşmak istememesi şeklinde bir korkuya sahipseniz bu sosyal fobiniz olduğunu gösterir ve monofobi kadar ciddi değildir.

Yalnızlık Korkusunun Sebepleri

  • Yapılan araştırmalar çocuklukta yaşanan bazı cezalandırmaların ya da yaşam boyu yaşamak zorunda kalınan travmaların yalnız kalma korkusu için önemli bir risk faktörü olduğunu ortaya çıkarmıştır. 
  • Odaya kapatılma, korkulan bir ortama kapatılma, sokağa atılma gibi çocuklukta yaşanan cezalandırmalar monofobiklerin hikâyelerinde en çok bulunan konulardır. 
  • Yalnızlık hissini özdenetimdeki zorluklar da tetikleyebilir. Kendini yetersiz hissetme, yüksek suç oranlarına sahip bir yerde yaşamak gibi sebeplerle aşırı güvenlik önlemi almaya başlayan kişilerde sonradan da gelişebilir.

Ne Zaman Endişe Edilmeli?

Çoğu yalnız kalma korkusu hafiftir ve nispeten kısa ömürlüdür. İnsanların başka insanlara ihtiyaç duyması basit bir gerçektir. En içe dönük insanlar bile çok uzun süre yalnız kaldığında rahatsız edici bir deneyim yaşar. “Arkadaşlarımla sürekli beraber olmazsam beni unuturlar” ya da ya “Yalnızsam ve etrafımda kimse yokken kalp krizi geçirirsem…” gibi düşünceler genelde masum sayılır. Küçük çocuklarda ise hafif olan durumlar daha yaygındır ve gelişimin normal bir parçası olarak kabul edilir. Uzun süreli sıkıntı, güvensizlik gibi aşırı durumlar anksiyete bozukluğunun bir göstergesi olabilir. Monofobinizin hangi biçimini alırsanız alın öncelikle korkunuzun altında yatan meşru riskleri en aza indirmek için elinizden geleni yaptığınızdan emin olmalısınız. Örneğin yaşadığınız yeri değiştirmeye, daha güvenli bir yerde yaşamaya çalışın. Bunu yaptıktan sonra da korkularınız devam ediyorsa kendinizi gevşetmeye çalışmalısınız. Eğer durumun üstesinden gelemiyorsanız uzman bir doktora danışmalısınız.

Yalnızlık Korkusunun Tedavisi

  • Nefes alıştırmaları, meditasyon ve yoga gibi yalnız başınıza yapabileceğiniz egzersizler en kolay yoldur. 
  • Yine de korkunuzla baş edemiyorsanız ve korkularınız hayatınızı önemli ölçüde etkiliyorsa bir oyuncak taşımak, yalnız kaldığınızda internet ortamında sosyalleşmeye çalışmayı deneyebilirsiniz. 
  • Son olarak kendi başınıza üstesinden gelemiyorsanız mutlaka destek almalısınız. Yalnız kalma korkunuz şiddetliyse ve günlük yaşamınızı etkiliyor ise en iyi çözüm profesyonel tedavi almaktır. 
  • Tüm diğer korku ve fobiler gibi yalnızlık korkusu ve monofobi de çeşitli tedavi seçeneklerine olumlu yanıt verir. Monofobi bazen diğer korkulara hatta agorafobi gibi kalabalık ortamlara bulunma korkusu gibi kendisine zıt görünen fobilere bağlı da olabilir. Terapistiniz tüm endişelerinizi dinleyerek bunları ortadan kaldırmaya ya da en aza indirmeye yarayacak kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top