Close

Yerleşme Kanaması Nedir?

yerlesme-kanamasi-nedir

yerlesme-kanamasi-nedir

Yerleşme kanaması anne adaylarının sıklıkla duyduğu bir terim olan, oldukça doğal bir durumdur. Pembe ya da kırmızı bir akıntı olarak kendini gösterir. Regl dönemi başlangıcı olduğunu ya da bir hastalığa yakalandığınızı düşünebilirsiniz. Ancak lekelenme şeklinde kendini gösteren bu akıntının en önemli işareti, hamile olmanız olabilir. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yerleşme kanaması yer alır. Döllenmiş yumurta rahimde kendine yer bulma işlemini gerçekleştiğinden ve yerleşmeye çalıştığından hafif kanamalar görülmesi oldukça normal bir durum olarak kabul edilir. Bazı tüp bebek tedavisine giren anne adayları, kanama gerçekleşince regl olduğunu düşündüğünden ilaçları bırakabilir. Ancak yerleşme kanaması da gerçekleşmiş olabilir. Bu tip durumlarda hamilelik testine başvurmanız ya da doktora gitmeniz en doğru kararlardan olacaktır. Bazı durumlarda ise adet başlangıcından hemen önce de yaşanabilir. Yani kesin bir yargıya varmak için mutlaka bir test yaptırmanız gerekmektedir. Yerleşme kanaması gerçekleşirken herhangi bir ağrı ortaya çıkmadığı gözlemlenmiştir. Bazı durumlarda hafif ve kısa süreli ağrılar yaşandığı görülebilir. Bu da kişinin fizyolojisinden kaynaklı bir durumdur. Eğer bu lekelenme ile birlikte aşırı ağrı ve başka semptomlar görünüyorsa başka bir soruna işaret ediyor olabilir. Ortaya çıkan hafif sızı ya da ağrı anne adayının acı eşiği ile doğrudan ilgili bir durumdur. Kişinin acı eşiği ne kadar düşükse, o kadar fazla ağrı hissedebilir. Ancak yüksek şiddetli ve uzun süreli bir ağrı olursa mutlaka bir doktora gitmeniz tavsiye edilir. İmplantasyon denilen yerleşme kanaması her anne adayında görülmeyebilir. Mutlaka olması gereken durumlardan biri değildir. Gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi durumları oldukça normal kabul edilir.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Yerleşme kanaması ne zaman olur sorusunun cevabı, genel olarak adet döneminden birkaç gün öncedir. Hamilelik döneminde; sperm yumurtayı dölledikten sonra embriyonun rahme ulaşması ve oraya yerleşmesi gerekir. Bu yerleşme esnasında kanamanın gerçekleşmesi de gayet olağan bir durum olarak görülür. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalmak isteyen kadınlar için yerleşme kanaması, bazen hayal kırıklığı olabilir. Bu hafif kanama görüldüğünde çoğu kadın adet dönemlerine girdiklerini düşünür. Bu da onların hamile olma ihtimallerini sıfırlar. Ancak hamilelik testinden birkaç gün önce yerleşme kanaması gerçekleşmiş olabilir. Mutlaka bir test yapıp sonucu öğrenmek en kesin yöntemlerden biri olarak görülür. Halk arasında üstüne görme olayı düzenli olarak yaşanmaz bazıları ise hiç yaşamayabilir. Özellikle kanamanın rengine ve kıvamına dikkat edilmelidir. Adet dönemindeki kanamalardan oldukça farklı olduğu gözlenir.

Yerleşme Kanamasının Nasıl Olması Gerekir?

Yerleşme kanamasının kıvamı ve rengi farklı bir yapıya sahiptir. Bu kanama soluk pembe ya da kahverengi tonlarında olabilir. Genellikle adet dönemlerine yakın dönemlerde gerçekleşir. Embriyonun hareketlerinden kaynaklı olarak gerçekleşir ve herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeyen bir durumdur. Kanamadan daha çok akıntıya benzer bir kıvamı vardır. Vajinal akıntı tarzında olur ancak rengi akıntıdan farklıdır. Eğer bunlardan ve adet döneminden farklı bir kanama ile karşıya karşıya kalırsanız doktora gitmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Yerleşme Kanamasını Adet Kanamasından Farklı Kılan Özellikler

  • Kanamanın rengi: Kadınların aşina olduğu bir kanama vardır. Genelde her ay düzenli olarak gördükleri adet kanamasına hemen hemen her kadın aşinadır ve rengini bilir. Açık ya da koyu kırmızı kanama olduğunda kadınlar adet dönemine girdiklerini anlarlar. Yerleşme kanaması ise kırmızı renkte değildir. Soluk pembe ya da kahverengi bir renge sahiptir. Soluk pembe ya da kahverengi olması kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.
  • Pıhtı olup olması: Adet kanamalarında zaman zaman pıhtı görülebilir. Bu durum oldukça normal kabul edilir. Ancak yerleşme kanamasında pıhtı görülmesi olası değildir. Az miktarda ve akıntı şeklinde gerçekleşir.
  • Kanamanın miktarı: Kadınlar genelde adet dönemlerinde 3- 10 gün aralığında kanama görürler. Kişiden kişiye gün sayısında değişiklikler görülür. Gördükleri gün sayısında sürekli olarak kanama gerçekleşir. Sürekli ped takmak ve değiştirmek durumunda kalırlar. Pedleri dolduracak kadar çok miktarda kanama ile karşılaşılır. Yerleşme kanamasında ise durum oldukça farklıdır. Kanama denmesine rağmen aslında çok fazla kanama yaşanmaz. Daha çok lekelenme şeklinde kendini gösterir. Az miktarda yaşanır. Günlük ped kullanımı bu durum için oldukça yeterlidir. Hafif bir şekilde yaşanan bu akıntı adet kanamasından rahatça ayırt edilebilir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Hamilelikte yaşanan yerleşme kanaması beraberinde farklı durumları da getirir. Kanamanın yanında aşağıda belirtilen semptomlar da olursa hamile olma olasılığınız oldukça yüksektir. Hamilelikte yerleşme kanamasının yanında olan belirtiler şunlardır:

  • Belli belirsiz kramplar: Adet dönemlerinde yaşanan yüksek şiddetli ağrılar ile alakası yoktur. O durumdan oldukça farklı bir şekilde yaşanır.
  • Ruh halinde değişimler: Hormonların deeğişimiyle birlikte ruh halinde yaşanan değişmeler de oldukça olağan kabul edilir. Adet döneminde de ruh hali değişimleri sıklıkla yaşanabilir.
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı: Halk arasında hamileliğin en yaygın belirtilerinden biri olarak görülür. Yerleşme kanamasından daha çok dikkate alınır.
  • Göğüslerde hassasiyet: Adet döneminde de yaşandığı gibi yaşanabilir.
  • Bel ağrısı
  • Yorgunluk
  • Kabızlık
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Yiyeceklere karşı aşerme: Herkes tarafından bilindiği gibi hamilelikte kadınlar normalde yemedikleri yiyecekleri bile aşerebilirler. Bazı yiyeceklere karşı oluşan tiksinme
  • Artan vücut sıcaklığı

Bazı durumlar yumurtlama belirtileri de olabilir. Bu belirtilerin yanında yerleşme kanaması da gerçekleşirse gebelik ihtimaliniz oldukça fazla artar.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Devam Eder?

Yerleşme kanaması kaç gün sürer sorusunun bilinmesi takip açısından önemlidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak bir hafta on gün civarı sürmektedir. Yerleşme kanaması gerçekleşmezse hamile olma ihtimalim yok diye düşünmeniz yanlış bir düşüncedir. Bazı kadınlar yerleşme kanaması görmeden gebe kalabilir. Bu ihtimali de gözden kaçırmamanız oldukça önemlidir. Gebelik için gerekli olan belirtilerden biri değildir. Ancak çoğu kadın hamilelik döneminde yerleşme kanamasıyla karşı karşıya kalmaktadır. Embriyonun rahme tutunma aşamasında görülür. Planlı bir gebelikte yerleşme kanaması kolayca ayırt edilebilir. Yerleşme kanaması günleri rahatlıkla hesaplanabilir.

Yerleşme Kanaması Şikayetleri

Yerleşme kanaması bazı durumlarda beraberinde birtakım sorunlar meydana getirebilir. Ancak bu sorunların meydana gelmesi oldukça doğal bir durum olarak görülür. Bu şikayetler şunlardır:

  • Ara ara sıcak basmalar yaşanabilir.( Vücut sıcaklığı da artar.)
  • İştahsızlık sonucu kilo kaybı yaşanması doğaldır. Uzun süreli bir durum değildir.
  • Agresif ve gergin bir ruh hali oluşabilir.
  • Daha sık idrar yapma gözlemlenebilir.
  • Ciltte yağlanma görülebilir. Bunun sonucunda cildinizde sivilceler ortaya çıkabilir.
  • Sürekli olarak kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Bunun sonucunda dışarı çıkmama, iş yapmama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu tarz şikayetler doğal süreçte yaşanabilecek belirtilerdir. Ayrıca mide bulantısı, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet meydana gelebilir. Bunların dışında ciddi bir sorun ortaya çıkarsa doktora gitmeniz kesin ve faydalı bir çözüm olacaktır. Yakın takipte kalmak ve sorunun neden kaynaklandığını bilmek müdahale açısından büyük önem taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top