Close

10 Aylık Bebek Beslenmesi

 

6 aydan itibaren ek gıdalar tüketmeye alışan bebeğiniz bu dönemde ek gıdalar ile tanışıklığı sayesinde yabancı olmayacağı bir döneme girer. 10 aylık bebekler önceki ayların aksine artık 3 ek gıda öğünü alarak beslenebilir. Her ne kadar 6. aydan itibaren ek gıdalarla tanışmış olsa bile 1 yaşına ulaşana kadar kesinlikle anne sütü bırakılmaz, ana öğün olarak bebeğe verilmeye devam edilir. Besinler arttıktan sonra bebeğinizin anne sütünü az alması halinde bile anne sütünü bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vermelisiniz. Bebeğin beslenme programında anne sütü %60 iken, %40’ı ek gıda şeklindedir. Bu anne sütü %50, ek gıda %50 şeklinde de olabilir hiçbir sakınca yoktur. Bebeğinize 10. aya ulaştığı döneme kadar alerji yapan ürünler ek gıdalar içine alınmamalıdır. Bebeğinizi taze ve mevsiminde olan ürünler ile beslemeniz bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşır.

Beslenme Programı Oluşturmak

10 aylık bir bebek için, diğer aylara göre daha fazla besin eklememelisiniz. Bu ayda da diğer aylarında olduğu gibi en önemli besin kaynağı anne sütü olmak zorundadır. Mamalar ve ek gıdalar anne sütüne bağlı kalınarak verilmelidir. Bebeğin sindirim sistemi biraz daha geliştiği için bu ayda metabolizmasında problemlere yol açacak şeyler olmadan yediğiniz şeylerden verebilirsiniz. Yemeklerde baharat oranına dikkat etmelisiniz. Beslenme programını üç öğün şeklinde oluşturmalısınız: Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Kahvaltıda ana öğün olarak anne sütü veya doktorunuzun önerisinde var ise devam sütü kullanabilirsiniz. Sonrasında ara öğün olarak, tahıllı ballı bir kahvaltı seçebilirsiniz. Öğle yemeğinde de aynı şekilde anne sütü ana öğün olarak verilir ya da devam sütü. Ara öğünde ise çorba tercih etmenizi öneririz. Akşam yemeğinin de tüm öğünlerde olduğu gibi ana öğünü anne sütü ya da devam sütü olmak zorundadır. Bu sefer ara öğünde tam tahıllı pekmezli kurabiye verebilirsiniz. Bunun gibi çeşit çeşit programlar uygulayarak bebeğinizin ara öğün alışkanlığı edinmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede sizinle yemek yemeye alışmış olur. Bebeğiniz 10 aylık döneminde tuzsuz olmak üzere beyaz peyniri ve lor peyniri ile tanışabilir. Fakat çok fazla miktarlarda değil, sadece iki bozuk para büyüklüğünde verilmesi yeterlidir. Kahvaltı yerken protein ihtiyacını karşılayabileceği için günde iki kez verebilirsiniz. Programa dahil edebileceğiniz gıdalar arasında sebze püresi, ezilmiş bebek bisküvili muhallebi, yoğurt ve meyve püreleri ile çeşitlendirebilirsiniz.

10 Aylık Bebeklere Verilmemesi Gereken Gıdalar

Unhappy Baby Being Fed In High Chair At Meal Time

10 Aylık bebeklerin çoğunda dişler çıkmamıştır. Sert ve büyük besinleri ağızlarında gevelemeyecekleri için ezilmiş besinler vermeniz gerekir. Bebeklerin sindirim sistemlerinin gelişme dönemleri olmasına rağmen tamamen gelişmiş bir sindirim sistemine sahip olmaları zaman alır. Bu yüzden sindirim sistemlerini zorlayacak ve zarar verebilecek şeyleri vermemeniz, vereceğiniz gıdaları özenle seçmeye dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top