Close

18 Aylık Bebeğin Gelişimi

 

1,5 yaşına giren bebekler 18 aylık olurlar. Duygusal tepkilerinin daha da belirgin olduğu bir dönemdir. 18 aylık bebeklerin mimikleri ve tepkileri daha anlaşılır hale gelir. Bebeklerin bu dönemde hem uykusu hem beslenmesi değişiklikler gösterebilir.

18 Aylık Bebeğin Uykusunda Neler Değişir?

18 aylık bebeklerin artık gündüzleri uyumaya ihtiyaçları kalmaz. Gündüzleri uyumaları zararlı değildir. Gelişimlerine bir zararı yoktur; ancak uyku süreleri 12 saat civarında olmalıdır. O yüzden bebekler gece uykusuyla yetinebilir ve gündüzleri uyumak istemeyebilir. Geceleri 8 saat civarında uyuyan bebekler öğlen uykusuna ihtiyaç duyabilirler. Bebeğinizin uyuma süresini doldurması gelişimi için önem taşımaktadır. Fakat bebeğinizi öğlen zorla uyutmanız gerekli değildir.

18 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz 18 aylık olduğunda; alerjisinin olmayan tüm besinleri bebeğinize verebilirsiniz. Yumurta, süt ve süt ürünleri olan hayvansal gıdaları tüketmek gelişimine katkıda bulunan çok önemli besinlerdir. Eğer bebeğinizin hayvansal gıdalar tüketmesini istemiyorsanız muhakkak doktorunuza danışmalı ve besinler hakkında bilgi almalısınız. Zengin beslenme türleriyle bebeğinizin gelişimine katkıda bulunmalısınız. Et, sebze, meyveler ve fiziksel gelişiminde katkı sağlayacak tüm besinlerle gelişmesini sağlayabilirsiniz.

18 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

18 aylık bebeklerde ortalama boy 80 cm civarındadır. Kilo olarak ortalama 10 kilogramdır. Tabii bu genetik durumlara göre değişiklikler gösterebilir. Bebeğinizin minimum 70 cm’in üstünde ve 8 kg ağırlığında olması yeterlidir. Bebeğiniz eğer 85 cm’in üzerinde veya 13 kilogramdan daha ağır ise bu gelişim problemlerinin işaretçisi olabilir. Bebeğinizin hastalıklarına bağlı olarak beslenmelerinin düzensiz hale gelmesi sonucu, daha zayıf olması ve daha kilolu olma gibi problemlerle karşı karşıya gelebilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı bir gelişimi için düzenli besleyerek, boy ve kilosunu ideal ortalamada tutabilirsiniz.

18 Aylık Bebeğin Sosyal Olaylarla İlgili Gelişimi

Bebekler soyut şeyleri 18. aydan sonra daha iyi kavrarlar. 18 aylık bebek artık, etrafta olup biteni anlayabilir. Soyut olaylar bebeğinizin ilgisini çekerler. Televizyon veya tabletleri anlamlandırabilme yeteneği kazanırlar. Kelime haznesine yeni yeni kelimeler ekleyerek, iletişim kurmaya çalışabilirler. Artık daha iyi mimikler ortaya çıkar. Kızdıklarında, mutlu olduklarında, merak ettiklerin de veya şaşırdıklarında bulundukları duruma göre tepkiler gösterebilirler. Bebeğinize bu dönemde resim yapmayı öğreterek, ona müzikler söyleyerek, çeşitli enstrümanlar çalarak ya da çeşitli aktiviteler yaparak zihnini ve hayal gücünü kuvvetlendirebilirsiniz.

18 Aylık Bebekle Neler Yapabilirsiniz?

  • Bebeğiniz artık vücudunda olan bölümleri size gösterir ve eğer bebeğinize vücut bölgelerini söylemeyi öğrettiyseniz, ağrı olduğu zaman size ağrıyan yerinin adını söyleyebilir. 
  • Rahatlıkla hızlı adımlar atarak koşmaya başlayabilir. 
  • Çatal ve kaşık kullanımını öğrenebilir.
  •  Öğrendiği kelimelerle size bir şeyler anlatabilir. 
  • Sorduğu sorulara cevap almak için size bağırabilir ve kızabilir. 
  • Farklı insanları yadırgayabilir. Çevrenizdeki insanlarla bebeğinizin tanışmasına yardımcı olarak sosyal ilişkilerinin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top