Close

17 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

17 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

17 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

17 aylık bebek, gelişimi açısından önemli bir dönemdedir ve ebeveynler de bu dönemde çocuklarını yakından takip etmelidir. Bu dönemin en önemli özelliklerinden birisi motor becerilerinin kazanılmasıdır. 17 aylık bebek aktiviteleri motor becerileri üzerinde etkilidir. Bebekler gördükleri şeyi taklit etmeye başlarlar. Bu yüzden bebeğinizle vakit geçirmeniz ve öğrenmesini istediğiniz davranışları ona göstermeniz gerekir. Unutmamak gerekir ki alışkanlıklar erken yaşlarda kazanılır. 17 aylık bebek ne yapar, ebeveynler bebekleriyle neler yapabilir sorularına uzmanlar tarafından verilen cevaplar arasından seçimler yapabilirsiniz. Aile içerisindeki huzurlu ve eğlenceli havayı bebeğinize yansıtmak onun psikolojik sağlığına da olumlu yönde etki eder. Anne ve baba ile birlikte yapılan aktiviteler ve oynanan oyunlarla bebeğinizin daha öz güvenli ve sosyal olmasını sağlayabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Neler Yapar 
17 Aylık Bebek Neler Yapar

17 Aylık Bebek Neler Yapar? 

17 aylık bebek neler yapar sorusu ebeveynlerin çocuklarına olan tutumlarını ve beraber yapacakları aktiviteleri etkiler, bu yüzden önemlidir. 17 aylık bebek, çevresindeki uyaranları algılayabilme konusunda başarılıdır. Ebeveynlerinin tavırlarını yorumlayabilir ve kendisine kızıldığında ya da takdir edildiğinde bunu anlayabilir. Ebeveynler bebeklerine bir şey anlatmak istediklerinde jest ve mimik kullanırlarsa bebekler kendilerine verilen mesajı daha kolay kavrar. 17 aylık bebek gelişimi sırasında bazı eşyalara bağlılık gösterebilir. Uyku oyuncakları kullanmak bebeğinizin uyku vakti geldiğinde daha hevesli olmasında da etkili olur. Bebeğinizin oyuncaklarına ve çevresinde bulunan nesnelere özen göstermelisiniz.

17 aylık bebek ne yapar sorusuna verilebilecek farklı cevaplar da mevcuttur. Yürüme ve konuşma konusunda bu aylarda büyük gelişme görülür. Bebekler herhangi bir desteğe gerek kalmadan yürüyebilir. Bu süreç düşe kalka devam edecektir ve ebeveynlerin çok koruyucu davranmaması gerekir. Yürüdüğü zeminde halı gibi düşüşünü hafifletici eşyalar bulunması iyi olacaktır. Bebeğiniz yürürken sürekli yanı başında olmanız ise desteksiz şekilde yürümesini zorlaştırır. Genel olarak bebeklerin 12-18. aylar arasında yürümeye başladığı bilinmektedir fakat on yedi aylık bebek gelişimi herkeste aynı olmaz. Bazı bebeklerin hiçbir sağlık sıkıntısı olmamasına rağmen daha geç yürümeye başladığı raporlanmıştır. 20. aydan sonra bebeğiniz hala yürümeye başlamadıysa bir uzmana başvurmayı düşünebilirsiniz.

17 Aylık Bebek Dil Gelişimi
17 Aylık Bebek Dil Gelişimi

17 Aylık Bebek Dil Gelişimi

17 aylık bebek gelişimi, konuşma becerilerinin artması konusunda da büyük önem taşımaktadır. Ailelerinin bebekle sürekli olarak konuşması onu bu konuda cesaretlendirir. Evet, hayır gibi basit kelimelerin öğrenilmesi bu dönemde gerçekleşir. Bebekler genellikle 17 aylıkken cümle kuramaz fakat kendilerini kelimelerle ifade ederler. Üç dört kelimeyi birleştirebilir ve çevresindeki insanlarla bu şekilde iletişim kurmaya çalışabilirler. Çığlık attıklarında bir karşılık aldıklarını fark etmeleri onları daha fazla çığlık atmaya itebilir. Bazı harf ve kelimeleri düzgün olarak telaffuz edemeyebilirler fakat aileler zamanla bu bebeklerine özgü kelimeleri de anlamaya başlarlar. Bebeğinize nesnelerin adlarını öğretebilmek adına size sorduğu sorulara yanıtlar vermeli ve sürekli onunla konuşmalısınız. 17 ay bebek gelişimi, bebeğinizin ileride daha özgüvenli konuşabilmesi ve kendisini daha iyi ifade edebilmesi için önemlidir.

17 Aylık Bebek Uyku Düzeni

17 aylık bebek kaç saat uyumalı sorusu ebeveynler için merak konusu. Uzmanlar 12-14 saatlik kesintisiz gece uykusunun gelişim için önemli olduğunu vurgulamaktadır. Gece uykusunda sorun yaşamayan ve kesintisiz bir şekilde uyuyabilen bebeklerde 1,5-2 saat gündüz uykusu yeterli olmaktadır. 17 aylık bebek uykusu zihinsel gelişim ve öğrenme kabiliyetinin artması açısından önemlidir. Uykusuz kalan bebeklerde gelişim gerilikleri yaşanabilir. 17 aylık bebek uyku düzeni oluşturulurken tutarlı davranmak gerekir. Ebeveynler bebeklerini hep aynı saatlerde uyutmalıdır ve bebeklerinin kontrolü ele almasına izin vermemelidir. Ağladıkları zaman istediği şeyin yapıldığını gören bebekler bu durumu kullanmaya başlayabilir.

Bebeklerin sessiz ve karanlık ortamda uyuması gerekir. Karanlık ortam, büyüme hormonlarının salgılanabilmesi ve vücut dengesinin sağlanabilmesi için önemlidir. Gece lambalarını bebeğiniz çok fazla korkmadığı sürece kullanmayın. Uykudan önce on yedi aylık bebek neler yapar, ne yapmaktan hoşlanır sorusuna verilen birçok cevap mevcuttur. Uyumadan önce bebeğinize masal anlatmanız ya da ona bir kitap okumanız dil gelişiminde fayda sağlayacaktır. Sürekli olarak yatağında bulunan ve ona uykuyu hatırlatan bir oyuncak olması, uyuma sürecini hızlandırabilir.

17 Aylık Bebek Oyunları  
17 Aylık Bebek Oyunları

17 Aylık Bebek Oyunları  

17 aylık bebek, oyun oynamaktan büyük keyif duyar. Ebeveynlerin görevi ise bu oyunları öğretici hâle getirmektir. Bebeklerin bitmek bilmeyen enerjilerini atabilmesi için onları yoracak oyunlara ihtiyaçları vardır. Açık alanda vakit geçirip oyunlar oynaması, koşması ve yürümesi faydalı olacaktır. Ev içinde de bazı nesneleri bir yerden bir yere taşımasını sağlayabilir, motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Birlikte top oynayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar için çevrelerindeki her nesne oyun aracı gibi algılanır bu yüzden evde kendiniz de oyuncaklar yapabilir ya da yeni oyunlar üretebilirsiniz.

17 aylık bebek gelişimi için özel olarak üretilen oyuncakları da satın almayı düşünebilirsiniz. Renkli halkalar oyuncağıyla bebeğinizin el koordinasyonları gelişir. Renkleri tanıyabilmesi için de bu oyuncak faydalı olacaktır. Oyununu oynarken yanında durarak her bir halkanın rengini bebeğinize söyleyebilir, sonrasında rengi söylediğinizde halkayı göstermesini sağlayabilirsiniz. Bebekler için özel olarak üretilmiş küplerle çeşit çeşit oyunlar oynanabilmektedir. Bebeğiniz küpleri üst üste dizmeye çalışabilir ya onlarla kendine yeni oyunlar yaratabilir. Anlayabileceğiniz üzere 17 aylık bebek oyunları yaratıcılığa açık. En dikkat edilmesi gereken husus ise oyuncakların yapıldığı malzemelerin bebeğinizin sağlığını tehdit etmemesidir. Bu sebebeple oyuncak alırken yapıldığı meteryale dikkat edilmelidir. Bebeğinizin yaş grubuna uygun olmayan oyuncaklar ondan uzak tutulmalıdır. Bebeğiniz diş çıkartma dönemlerinde oyuncakları ağzına alma eğilimi gösterebilir bu sebeple küçük ve keskin oyuncaklar tercih edilmemelidir.

17 Aylık Bebek Boy ve Kilosu

17 aylık çocuğun gelişimi geçmiş aylara göre azalmaya başlamıştır. Boy ve kilo artışı daha az olmaktadır. Kız ve erkek bebekler arasındaki fiziksel farklılıklar yaş büyüdükçe daha fazla olmaktadır. 17 aylık erkek bebek boy kilo bebek gelişimi kız bebeklere göre daha fazladır. Kız bebeklerde 17 aylık bebek kilosu 10,2 kg iken erkek bebeklerde 10,9 kg’dır. Her bebekte bu süreç aynı şekilde gerçekleşmeyebilir ve ortalama bebeğiniz ortama değerlerden daha fazla ya da daha düşük kiloya sahip olabilir. 17 aylık bebek gelişim tablosu bu konuda bir örnek teşkil etse de kilo farkı tablodakinden çok fazla olmadığı sürece endişelenmeye gerek yoktur. Erkek bebeklerin ortalama boyu 81,3 cm, kız bebeklerin ise 80,7 cm’dir. 17 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için gerekli gördüğünüz durumlarda bir doktora başvurmalısınız. 17 aylık bebek boy kilo olarak yeterli seviyede olsa da beslenmesi ve uyku düzeni aksatılmamalıdır. Gelişim döneminde olan bebeğe sahip ebeveynlere bu konuda büyük bir görev düşüyor.

17 Aylık Bebek Yemekleri

17 aylık bebek beslenmesi gelişimi açısından büyük önem taşır. Uzmanlar 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmenin önemini belirttiklerinden annelerin bu dönemde de emzirmeye devam etmesi gerekir. Anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlar ve bebeklerde oluşan birçok hastalığı engeller. Anne sütü besin değeri olarak da zengindir. 17 aylık bebek kilosu ve boy olarak ideal değerlere ulaşabilmesi için beslenme konusunda özenli davranılmalıdır.

Ek gıdalara başlanılan bu yaşlarda anne sütü hazır süt ile desteklenebilir. Süt ve süt ürünleri içerdikleri kalsiyum açısından kemik gelişimine etki eder. Güneş ışığı ve kalsiyum birleştiğinde sağlıklı bir kemik gelişimi meydana gelir. 17 aylık bebek kahvaltısı artık ekmek vermek için idealdir. Diş gelişimi sayesinde ekmek sertliğindeki besinleri tüketebilirler. Evde yapılan ekmeklerin besleyici değerleri daha yüksektir ve içinde katkı maddesi bulunmaz. Beyaz un yerine yulaf unu ya da buğday unu kullanarak daha sağlıklı ekmekler yapabilirsiniz. 17 aylık bebek gelişim tablosu diş gelişimi dikkat edilerek incelenirse, 17. ayda köpek dişlerinin oluşabildiği görülmektedir. Küçük azı dişlerinin de 13-18. aylar arasında çıktığı bilinmektedir. Bebeklerin diş gelişimlerine bakarak yiyecekleri gıdalara karar verebilirsiniz.

Bebeğiniz yemek seçmek gibi kötü bir alışkanlık edinebilir bu yüzden yemeğin sunumunu güzel yapabilirsiniz. Hayvan şeklindeki tabaklar ya da renkli suluklarla yemek deneyimini daha eğlenceli bir hâle getirebilirsiniz. Yemeğin dokusu ve rengi de bebeğinizin onu yememesine sebep olabilir. O yüzden yemeğin dokusunun homojen olmasına özen gösterin.

Bebeğinizin meyve ve sebzelere karşı önyargılı yaklaşmasını istemiyorsanız küçük yaştan itibaren ona alışkanlık kazandırmaya çalışın. Muz gibi daha yumuşak meyveleri işlem yapmadan ona verebilirsiniz ve ara öğünlerinden bir tanesini bu şekilde meyve tüketimine ayırabilirsiniz. Örneğin muz, magnezyum ve potasyum gibi vücut için önemli mineraller taşıyan besleyici bir meyvedir. Yemekleri püre olarak değil katı olarak vermeye başlamanız gerekir. 17. ay bu anlamda bir geçiş dönemidir. 1,5-2 yaş aralığında beslenme düzeninin tamamen katı gıdalara geçmesi önerilmektedir. Sebzeyi direkt olarak yemeyi reddeden bir çocuğunuz varsa sebzeleri farklı yemeklerin içine gizleyebilirsiniz. Sebzeli omlet, sebzeli köfte gibi tarifleri sevdirmek daha kolay olacaktır.

Bebekler bu dönemde çok hareketli olduğu ve sürekli olarak çevreyi keşfettikleri için acıktıklarını unutabilirler. 17 aylık bebek menüsü bir adet sevdiği bir adet sevmediği yiyecekten oluşabilir. Bu sayede sevmediği yiyecekleri de ona yedirebilirsiniz. Aileler bebeklerinin az yemek yediğini düşünüp endişelenebilirler fakat bu yaşlarda bebeklerin sabit bir yeme düzenlerinin olmaması doğaldır. Geçmiş dönemlere göre daha az yemeleri ebeveynler için bir endişe kaynağı olmamalıdır. Dikkat etmeleri gereken asıl şey öğünlerde bebeklerine besleyici değeri yüksek yemekler yedirmeleridir.

Balık, tavuk, kırmızı et gibi protein değeri yüksek yiyecekler de bebeğin menülerinde yer almalıdır. Balık omega 3 ve omega 6 bakımından zengin ve zeka gelişiminde etkili besinlerden birisidir. Kırmızı et yeterli tüketilmediğinde B-12 vitamini eksikliğine yol açar. B-12 vitamini eksikliğinde yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtiler görülür.

Gece beslenmeleri bu aylarda tamamen son bulmalıdır. Bebeğin buna ihtiyacı kalmamıştır ve uyumadan önce yemek yemesi sindirimi zorlaştırabilir. Bu alışkanlıktan vazgeçemiyorsa gece yatmadan önce az miktarda süt verebilirsiniz. 2 yaşına kadar verdiğiniz süt miktarını yavaş yavaş azaltarak bu alışkanlığın son bulmasını sağlayabilirsiniz. Gece saatlerinde inek sütü yerine anne sütü verildiğinde sindirim çok daha kolay olmaktadır. 1 çay bardağı kadar anne sütünden daha fazla süt verilmesi gerekli değildir ve bebeğinizin gece beslenmesini bırakmasını zorlaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top