Close

3 haftalık bebeklerin gelişim özellikleri

3-haftalik-bebeklerde-gelisim-eniyikadin

3 haftalık bebeklerin gelişim özellikleri gözle görülür derecede ilk iki haftadan daha çok fark etmektedir. İlk iki haftada gelişen reflekslere ek olarak artık işitsel olarak da geliştikleri en dikkat çeken gelişim özelliklerinden birisidir.

3 haftalık bebeklerde beslenme, uyku ve hareket gelişimleri

Bebekler 3 haftalık olduğunda beslenmeleri düzene girer ve kilo almaya devam ederler. Bu sayede vücutları güzelleşir ve yüz çizgileri oturmaya başlar. Anne bebeğine yeterince alışmış olur ve şaşırtıcı bir sezgiyle bebeğin ihtiyaçlarını kendisi fark eder.

3 haftalık bebeklerde en dikkat çeken gelişimsel özelliklerden biri işitsel olarak gelişimidir. Artık ses duyduklarında ya da onlarla konuşulduğunda dikkat kesilirler ve dışarıdan gelen tepkileri dinlemeye başlarlar. Bu bebekleri heyecanlandırır ve kendine özgü tiz sesler çıkarmaya başlayabilirler. Bu yüzden işitsel olarak geliştikleri bu dönemde, ona şarkılar söylemeli, uyanık olduğu her zamanda bebeklerle konuşmanın zihinsel gelişmeye de çok yardımcı olduğu bilinmektedir. Bebeklerin her birinin ayrı bir birer olduğunu bilmeli ve bu tür gelişimsel özelliklerin bebekten bebeğe değiştiğini her zaman göz önünde bulundurmak gereklidir.

3 haftalık bebeklerde hareket özellikleri günden güne daha hızlanır. Baş hareketlerinde sağa ve sola çevirmenin yanında artık yavaşça başını kaldırmaya da başlarlar. Narin yapılarından biraz sıyrılırlar ve kucağa alındıklarında onların güçlendiğini anlamak kaçınılmazdır. Buna rağmen hala minik bedenlerinin desteğe ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.

Uyku düzenlerini 6. aya kadar oturtmak zor olsa da gün içerisinde beslenme saatlerini programlayarak gece daha çok ve düzenli uyumaları sağlanabilir.

3 haftalık bebeklerde duygu durumları değişkendir. İşitsel ve görsel olarak geliştikleri için bazı bebekler dış dünyaya karşı adaptasyon problemi çekebilirler. Bebeklerin sağlık sorunu olmadığı halde adapte olamamaktan kaynaklı anlık ağlama krizleriyle karşılaşılabilir. Bu ağlama krizlerine ‘kolik’ denmektedir. 6. haftaya kadar süren bu adaptasyon evresini iyi takip etmek gerekir. Sonrasında atlatılan bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top