Close

1 aylık bebeklerde nasıl günlük rutin oluşturulur?

1-aylik-bebek-rutini-eniyikadin

0-1 ay bebeklerde rutin oluştururken nelere dikkat edilmeli? Yeni doğan bebeklerin gelişiminde rutinin etkisi nedir? Rutin oluşturmanın anne – bebek ilişkisine etkileri, rutin programı nasıl hazırlanmalı, nelere dikkat edilmeli gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Dünyaya gözünü yeni açmış bebeklerin bakımı oldukça önemli. Özellikle ilk aylarında dış dünyaya alışma sürecinde oldukları için onları hazırlamakta ebeveynlerin görevi. Bundan dolayı bebeklerin de belli rutinlere sahip olması gerekiyor. Bu rutinler aslında onların hem kendilerini güvende hissetmeleri için hem de onları anlamak için gerekiyor. 0 – 1 ay bebeklerde rutin oluştururken beslenme, uyku ve annenin kendine ayırdığı zamanı doğru kullanmak gerekiyor. Temel durumlar yerine getirilirken belli başlı şeylerin tekrarlanması rutinleri oluşturmaktadır.

Rutin oluşturmak için tavsiyeler

Rutinlerin temellerinden biri olan beslenme düzenine dikkat etmekte fayda var. 0 – 1 ay bebeklerde rutin işleminde emzirme beslemenin tek yolu. Emzirme bebeğe göre ayarlanması lazım. Bu sebepten dolayı sıklığını bebeğin iştahına göre belirlenmeli. Tabii ki bunun zamanlamasını iyi belirlemek gerekiyor. Bebeğin her ağlaması veya parmağını emmesi aç olduğu anlamına gelmeye bilir. Emme işlemi doğuştan gelen bir dürtüdür. Anneler bu yüzden bebekleri ile iyi ilişki kurarak aç olup olmadıklarını anlamalılar.

Emzirmeden önce bez değişikliği yapmakta rutine eklenebilir bir şey. Bu bebeğin daha rahat olmasını sağlayabilir. Lakin gece değiştirmeye gerek yok. Emzirme işlemi uyku öncesi hazırlıkta da yapılabilir. Böylece bebek daha iyi bir uyku çekebilir ve daha hızlı uykuya dalabilir.

0 – 1 aylık bebeklerde rutin içerisinde en çok zaman kaplayan uykudur. Ortalama 15 -20 saat uyumaları normaldir. Hatta ilk başlarda günde 22 saat bile uyuyabilirler. Gece uykusu genelde parçalıdır. Gündüz uykusu ise geceye göre daha uzundur. Uyku aralarında bazı çok yormayan aktiviteler yapılabilir. Yorucu aktiviteler bebeği uyarılmış hale getirir ve uymasını zorlaştırır. Gece uykusu öncesi uygulanabilecek rutinlerden biri de sıcak banyodur. Sıcak banyonun ardından yağ ile masaj yapmak bebeği rahatlatabilir.

Uyku aralarında anne – bebek arasında ilişki kurulmalıdır. Mesela bebek ile konuşulabilir veya şarkı söylenebilir. Anne rahminde iken sürekli anne sesini duyan bebek bu seslere de tepki vermeye başlayabilir.

Örnek günlük rutin arayanlar için

0 – 1 ay bebeklerde rutin oluşturulurken hem bebeğe hem de anneye uyan bir program hazırlanabilir. Beslenme, aktivite, uyku ve anneye ayrılan zaman olarak belli bir döngü halinde günlük rutin oluşturulabilir. Uyum dönemi olarak adlandırılan 0 – 1 ay dönemi dış dünyaya alışmaya çalışan ve genelde bebeğin uyuduğu bir dönemdir. Ama bu uykular çok parçalı olabilir.

Sabah uyanış ardından emzirme yapılabilir. Ardından bebeğe yorucu olmayan bazı aktiviteler yapılabilir. Konuşma, şarkı söyleme veya onunla oynama gibi birçok aktivite türetilebilir. Ardından uyku hazırlığı yapılmaya başlanabilir. Bu dönemde bebekler kucakta kolayca uykuya dalabilirler. Genelde 1 buçuk veya iki saat civarı uyumaktadırlar. Bu süre de anneye ayrılan zamandır. Ardından bu döngü gece uykusuna kadar devam edebilir.

Rutini, bebeğe göre belirlenen ve belli tekrarların olduğu faaliyetler olarak tarif edebiliriz. Önemli olan aynı şeylerin aynı sıra ile yapılmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top