Close

Doğumu ertelerken yumurta rezervi kontrolü

Yumurta Rezerv (AMH) Düşüklüğü Nedir? Yumurta Rezerv kontrolü nasıl yapılır?

smiling cute blue-eyed baby

Günümüz hayatının daha iş odaklı olması ve bu durum bireylerin çocuk sahibi olmayı ertelemelerine neden olmak olmaktadır. Ancak ileri yaşlarda kadınlarda yumurta rezervi azalır, çocuk sahibi olmak zorlaşır. Bu yüzden çocuk sahibi olmak isteyen bireyler çok geç kalmamalıdır. Peki Yumurta Rezerv (AMH) Düşüklüğü Nedir? Yumurta Rezerv kontrolü nasıl yapılır?

YUMURTA REZERVİ NEDİR?

Yumurta (over) rezervi, yumurta sayısını ve yumurta kalitesini ifade etmekte kullanır. Her kadın doğduğundan itibaren 1-2 milyon yumurtaya sahiptir. Bu sayı ergenlikle beraber yaklaşık 400 bine düşer. İleriki yaşlarda yumurta sayında ve kalitesinde düşüşler gözlenir. Yumurtaların tükenmesiyle beraber menopoz başlar.

Yumurta rezervindeki düşüklük hamile kalmayı zorlaştırır. İleri yaşlarda hamile kalınsa bile yumurta kalitesine bağlı olarak düşük yapma riski yüksektir. Yumurta rezervi yüksek olduğu takdirde hamile kalma süreci hızlanacak ve iyi bir hamilelik dönemi gerçekleşecektir. 

Yaş, sigara tüketimi, kemoterapi, genetik hastalıklar, yumurtalık ve kist ameliyatları gibi birçok faktör yumurta rezervinde düşüşe sebebiyet verir.

YUMURTA REZERVİ KONTROLÜ

Çocuk sahibi olmadan, belirli bir yaştan itibaren doktor tarafından yumurta rezervi kontrol edilir. Bunun için yapılabilecek bazı tanı yöntemleri vardır. Özellikle sebebi belli olmayan kısırlıklarda, 35 yaş üstü kadınlarda, yumurtalık ve kist ameliyatı sonrasında ve sonuçsuz kalmış hamile kalma tedavilerinde bu kontroller yapılması gerekmektedir

Transvajinal Ultrasonografi:  Yumurtalıklarda bulunan antral folikül adı verilen küçük yumurtaların adetin 3. gününde sayılmasıdır. Antral foliküllerin 4’ten az olması yumurta rezervinin azaldığını göstermektedir.

FSH Ölçümü: Folikül stimülan hormonu yani FSH, adetin 3. gününde kan testi ile ölçülür. FSH yumurtaların büyümesine ve estrojen hormonu salgılanmasına neden olur. Yeteri kadar estrojen hormonunun salgılanmaması ve yumurtaların büyümemesi durumunda FSH değerinde yükselmeye neden olacaktır.

LH Ölçümü: Luteinizan Hormon yani LH, FSH hormonu yardımıyla yumurtlama döngüsünü kontrol eder. LH ölçümü kan veya idrar testi ile yapılabilir. Belli bir LH seviyesi yaşla beraber değişiklik göstemektedir. LH düşüklüğü veya yüksekliği farklı hastalıklara sebep olmaktadır.

Bunların dışında yapılan ölçümler:

  • İnhibin B seviyesi,
  • Estradiol (E2) ölçümü,
  • AMH (Anti Müllerian Hormon) ölçümü,
  • CCCT ( Clomiphene citrate challenge test).

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ

Eğer yumurta rezervinde bir düşüş meydana gelmekte ise ve ilerisi için çocuk beklentisi olan kadınlar yumurta dondurma işlemine başvurmaktadırlar. Dondurma işlemi 35 yaşından önce yapılmalıdır. Dondurma işlemi yapıldıktan sonra herhangi bir süre kısıtı yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top