Close

Hareket zamanı: Bebeğiniz 4 aylık

4-aylik-bebeklerde-gelisim-eniyikadin

Hayatının üç ayını geride bırakan bebek artık dört aylık oldu. Dördüncü ayında da hız kesmeden gelişmeye ve öğrenmeye devam ediyor. Çevresine ve insanlara daha hâkim bir hale gelen bebek bu ay tam bir oyun bebeği haline geldi. Peki, bebeği dördüncü ayında neler bekliyor?

4 aylık bebeklerde fiziksel gelişim

Daha az hareketle geçen üç aydan sonra bebek nihayet bağımsız hareket etmeye başlar. Artık bir yanından diğer yanına dönebilmekte ve desteklendiği zaman oturarak başını dik tutabilmektedir.

Bebek bu ay ayaklarını keşfetmiştir. Ayakları en sevdiği oyun malzemesi haline gelir.

Dört aylık bebeğin görüş açısı üç metreye kadar çıkar. Bu ayın sonunda bebek her rengi görebilir hale gelir. Gözüne kestirdiği nesnelere uzanır ve o nesneleri rahatlıkla tutar.

Bu ay bebeğin duyma yetisi tamamen gelişmiş olur ve tek heceli sesler çıkararak konuşmaya bir adım daha yaklaşır. Daha önceki dönemlerde gıdıklandığı zaman gülmeyen bebek bu ay gülmeye başlar.

Dört aylık bebeğin boy ve kilosunda da artık görülür. Erkek bebekler ortalama 6500 gram iken, kız bebekler ortalama 6100 grama ulaşır. Dört aylık bebeklerde ortalama boy 62.2 santimetre, baş çevresi ise 41.6 santimetredir.

Dördüncü ay bebeklerin dış çıkarma sıkıntılarının da başladığı dönemdir. Bu dönemde bebek elini ve elindeki oyuncakları sık sık ağzına götürür.

4 aylık bebeklerde sosyal gelişim

Dördüncü ay bebekte mizah duygusunun gelişmeye başladığı dönemdir. Dikkatini çeken oyuncaklar ve abartılı hareketler onu güldürür. Kendi davranışlarının insanları güldürdüğünü fark edince bu davranışları tekrarlar.

Dört aylık bebek aile bireylerini ve sık gördüğü insanları tanır. Tanıdığı insanları görünce sevinir ve bunu belli eder. Kendisi ile konuşan insanlara sesler çıkararak cevap verir. İlgisiz kaldığı durumlarda insanların dikkatini çekebilmek için sesler çıkarır.

4 aylık bebeklerde beslenme:

Bebek beslenmesinde ilk altı ayda yalnız anne sütü verilmesi önerilir. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar bireysel gelişimini tamamlayan bebeklerin ilk altı ay içerisinde de katı gıdaya geçebileceklerini ortaya çıkarmıştır. Bebeğin gelişimi katı gıdaya geçişe müsait ise bu ay anneler doktorlarına danışarak katı gıdaya geçiş yapabilirler.

4 aylık bebeklerde uyku

Bu dönem bebeğe uyku eğitimi vermek için ideal bir dönemdir. Dört aylık bebek gece boyunca 10 – 11 saat uyumaya başlar. Ayrıca gün içerisinde de 2 – 3 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Bebeğin uyku esnasında hep aynı kıyafeti giymesi ve yorgunluk belirtileri gösterince yatırılması bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

4 aylık bebeklere yapılması gereken aşılar

  • DTB / Difteri, Tetanos, Boğmaca
  • OPV / Çocuk felci
  • HIB / Hemofilus Influenza
  • Hepatit B / Sarılık.

4 aylık bebeğin gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Dört aylık bebek artık bir tarafından diğer tarafına dönebildiği için ev içi kazalara daha yakın bir haldedir. Bu tür çarpma ve düşme kazalarının önüne geçmek için gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Bebeğe farklı dokulara sahip nesneler verilerek bebeğin dokunma duyusu desteklenebilir.

Koku farkındalığı oluşmuş olan bebeğe yeni kokuları keşfetme fırsatı verilebilir.

Dört aylık bebekler tekrardan oldukça hoşlanmaktadırlar. Bebeği hem eğlendirmek hem de öğrenmesine destek olmak için sesler, oyunlar ve olaylar tekrar edilebilir.

Bebek ile sık sık konuşularak ona çevresinde bulunan eşyalar, insanlar ve olaylar tanıtılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top