Close

Yeni doğan bir bebeğin uyku düzeni hakkında dikkat edilecek noktalar

Yeni doğan bir bebeğin uykusunu takip etmek kafalarımızın karışmasına sebep olabilir. Öyle ki, kimi bebekler gündüzleri daha çok uyurken kimileri ise gece uykusunu daha çok tercih ederler. Bu durumda önemli olan bebekler ne zaman uyudukları değil, ne kadar uyudukları. Peki yeni doğan bir bebeğin günde kaç saat uykuya ihtiyacı vardır?

Yeni doğan bebeklerin uyku düzeni karmaşıktır. Her bebeğin yetişkinler gibi birbirinden farklı karakter ve yapıya sahip olduğunu unutmamak gereklidir. Bu nedenle bir başka bebek ile kıyas yapmadan bebeğinizin uyku düzenini kendinizin takip edip, zamanla düzene girmesini sağlamalısınız.

Bebeğinizin çok fazla uyuduğunu düşünüyorsanız;

  • Dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren altı haftalık olana kadar bebeğinizin 16-20 saate kadar uykuya  ihtiyacı olduğunun ve günün büyük bir bölümünü uykuda geçirmesinin doğal bir olay olduğunu unutmamak gerekir.
  • Yeni doğanların 6 hafta sonrasında ise uyuma saatleri günde 14-16 saat arasında değişebilmektedir.
  • Bebekler ilk altı ayını tamamladıktan sonra, uyku düzenleri belli bir şekilde oluşmaya başlar ve günde yaklaşık 12 saat uyuyabilirler.
  • Artık bir senedir gözlerini açmış oldukları bu hayatta yaklaşık 10 saat uykuyla idare edebilirler. Tabii bu uykunun yanında 2 kısa ara uyku ile zaman geçirebilirler.

Bebeklerin uyku düzeni hakkında;

Bebekler farklı uyku düzenlerine sahiplerdir. Bir önceki çocuğunuzla ya da komşunuzun bebeğiyle arasında farklılıklar olması doğaldır. İkiz olarak doğan bebekler dahi birbirlerinden çok farklı karakterlere sahip oldukları unutulmamalıdır. Bu yüzden bebeklerin uyku düzeylerindeki farklılıklar da normal karşılanmalıdır.

Uyku zamanında dikkat edilmesi gereken konular ise;

  • Bebeğin uyku uyuduğu odanın sıcaklığı ortalama 24 derecenin dışına çok fazla çıkmamalıdır.
  • Uyku uyuyacağı odanın ışıklandırılması çok önemlidir. Bebeğiniz gündüz uyuyup geceleri uyanıksa; ona gece ve gündüz farkını öğretmek amaçlı gündüzleri odayı aydınlık tutup gece karanlık, loş tutmalısınız.
  • Bebeğin yattığı zemin de çok önemlidir. Bebekler yumuşak zemin yerine daha sert zeminlerde başı yukarıda kalacak şekilde yatırılmalıdırlar.
  • Unutulmaması gereken başka bir husus ise bebeğin uyumadan karnının doymuş ve altının değiştirilmiş olmasıdır. Altının temiz olması bebeğin daha rahat bir uyku çekebilmesini sağlar. Hareket etmesi durumunda ise altının temiz olması nedeniyle hareketinde bir engelle karşılaşmadan uyanmamasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top