İçindekiler
Hem bebek hem de aile için zorlu geçen bir aydan sonra bebeğin dünyadaki ikinci ayı başlar. Artık bebek yaşadığı dünyaya, aile de bebeğe alışmıştır. Peki, hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bebeğin ikinci ayında değişecek özellikleri nelerdir? Bebekle ilgilenen kişiler bebeğe nasıl yaklaşmalı ve nelere dikkat etmelidir?
2 aylık bebeklerde uyku ve sosyalleşme
İlk ayına göre daha fazla uyanık zaman geçiren iki aylık bebek, artık gece ile gündüzün ayrımını yapabilir. Uyanık olduğu zamanlar daha çok gündüz saatlerine denk gelir ve bu sayede kendisiyle ilgilenen insanlarla iletişim kurar. Bu iletişim karşısındaki insana bahşettiği bir gülümseme ya da ‘agu’ sesi çıkarmasıyla gerçekleşir
2 aylık bebeklerde fiziksel gelişim
İlk ay kısıtlı bir görüş açısına sahip olan bebeğin ikinci ayda görüş açısı artar. Artık parlak ve canlı renkler ilgisini çekmeye başlar. Bebek bu ayda görüş açısına giren cisimleri takip edebilir.
İki aylık bebeğin en büyük keşfi ise elleridir. Bu ayda ilgisini ellerine yöneltir ve gün içerisinde sık sık ellerini incelemeye başlar.
Bebek ikinci ayında kadın ve erkek sesi arasındaki farkı öğrenir ve bu sesleri birbirinden ayırt etmeye başlar. Annesinin sesi bebek için tanınır hale gelmiştir. Annenin sesini duyan bebek sese tepki verir.
İlk ayında kafasını kontrol etmeyi beceremeyen bebek bu ay kafasını kontrol etmeyi öğrenir. Yüz üstü yatırıldığı zaman kollarından destek alarak gövdesini kaldırmaya çalışır.
Uzmanlara göre iki aylık bir kız bebeğin ağırlığı 4350 – 5000 gram arasındayken, erkek bebeğin ağırlığı 4700 – 5400 gram arasında olmalıdır. İki aylık bebeğin ortalama boyu 56.7 santimetre, baş çevresi ise 39.2 santimetre olmalıdır.
2 aylık bebeklerde beslenme
Anne sütü, bebeğin ikinci ayında da alması gereken en temel gıdadır. Ancak anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ilk olarak anne sütünü arttırmak için önerilen yöntemler denenmelidir. Bu yöntemler sonuç vermez ise mama takviyesine başlanmalıdır. Mama takviyesine başlansa bile bebeğe anne sütü verilmeye devam edilmelidir.
2 aylık bebeklerde doktor kontrolü
Bebeğin sağlığında gözle görülür bir problem olmasa bile ebeveynleri tarafından rutin olarak doktor kontrollerine götürülmesi gerekmektedir. Bu kontroller annenin kafasında oluşan soruları doktora sorması ve bebeğinin gelişimi hakkında bilgi sahibi olması açısından önemlidir.
Rutin doktor kontrolleri bebeğe yapılması gereken aşıların takibi konusunda da önem teşkil eder.
İki aylık bebeğe yapılması gereken aşılar şunlardır:
- BCG / Verem Aşısı
- DTacB – IPV – Hib / Beşli Karma Aşı
- KPA 13 / Pnomökök Aşısı / Zatüre Aşısı
- Rotavirüs Aşısı / İshal Aşısı.
2 aylık bebeğin gelişimini desteklemek için yapılabilecek şeyler
Bebeği boyun ve sırt kaslarının güçlenmesini desteklemek için karnının üzerine yatırabilirsiniz. Ancak bu esnada bebeğin yanında olmak bebeğin yüz üstü düşmesi durumunda nefessiz kalmasını önleyecektir.
İki aylık bebek oyuncakları elinde tutmayı sever. Ona elinde tutabileceği ve kendisine zarar vermeyeceği türden yumuşak oyuncaklar verebilirsiniz.
İkinci ay bebeğin sosyal ilişkiler geliştirmeye başladığı aydır ve bu ayda onunla sık sık göz teması kurarak konuşabilirsiniz. Bu konuşmalar sırasında basit cümleler kurmak ve bebeğe ismiyle hitap etmek önemlidir. İletişim esnasında bebeğin size cevap niteliğinde çıkardığı sesleri tekrar etmeniz onun dil gelişimine de katkı sağlayacaktır.