Close

7 Aylık Bebeğin Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebek, dünyaya geldikten sonra bir süre kendisini anne karnında zannetmeye devam eder. Bu savunma mekanizması, bebeğin gerçek dünyaya alışması için önemli bir süreçtir. Bebek dış dünyayı algılamaya başladıktan sonra etrafında olan her şey onun karakterini oluşturmaya başlar. Aydan aya bebeğinizde gözlemlediğiniz gelişmeler, zamanın ne kadar hızlı geçtiğini size kanıtlayacaktır. Onunla beraber sizin de yeni şeyler deneyimleme ve öğrenme fırsatınız olacaktır.

Bebeklerde 7. Ay

Yeni doğan bebeklerde ilk altı aydaki gelişim sürecinin oldukça hızlı yol kat ettiği gözlemlenir. Bu gelişim altı ay sonrasında önceki sürece göre yavaşlama eğilimi gösterir. Her bebekteki gelişim farklılık göstermekle beraber aşağı yukarı yakın sayılar ve davranışlar gözlemlenir. Bu farklılıklar ebeveynleri korkutmamalıdır fakat tabii ki de endişe edilen durumlarda doktora başvurmaktan da çekinilmemelidir.

7 aylık bebek gelişmeye başlayan duyuları sayesinde etrafındaki şeyleri algılamaya ve nesne veya canlılara merak duymaya başlar. Etrafında gelişen olayları algılayarak tepki veren bebekler, duygularını da ifade etmeye başlarlar. İstedikleri şeyin olması için inatlaşmaları, kızdıklarında bağırmaları ve tanımadıkları insanlara olan korkularını mimikleriyle veya ağlamalarıyla ifade etmeleri bu durumlara örnektir.

Duygularını ifade etmeye başlayan 7 aylık bebeklerde dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de bebeğe güven hissini aşılamaktır. Gelişmeye başlamış duyuları ve merak duygusuyla etrafındaki insanları tanımaya çalışan bebek, anneye daha bağlı olacak ve sizden ayrılmak istemeyecektir. Dünyayı annesiyle beraber tanıyan bebek için güven duygusunun kaynağı annesi haline gelecektir. Bu yüzden bebek, anneden veya günlük hayatta sürekli beraber olduğu kişiden ayrılmak istemeyecek ve kendisinden ayrı geçirdiğiniz sürede terk edilme duygusunu yaşayacaktır.

Bu içgüdüyle bebek yabancılara karşı daha hassas olacağından onun için yeni bir yüz olan insanlarla yalnız bırakılmama konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu yakın bir akraba bile olsa bebeklerin güven duygusunun çok kolay kurulmadığı ve etrafındaki insanları yavaş yavaş tanıdığı akılda bulundurulmalıdır. Bu süreçte sizin karşıdaki insanla iletişiminizi inceleyen bebek, karşı tarafa buna göre tepki verecektir. Yabancıların kucağındayken veya onlar tarafından sevilirken, mimikleriyle veya çıkardığı seslerle bu durumda rahat olup olmadığı kontrol etmeli ve bu yeni tanıma aşamasında bebeğinizi zorlamamalı ve mümkün olduğunca onun yanında olmalısınız.

7 Aylık Bebekte İletişim
7 Aylık Bebekte İletişim

7 Aylık Bebekte İletişim

7 aylık bebek gelişimi itibarıyla artık iletişimi anlayabilecek bir evreye gelmiş demektir. Bu sebeple ona verdiğiniz tepkileri kolaylıkla anlayabilir. Ona kızdığınızda bunu anlayarak tepki gösterebilir. Bu yüzden kızdığınızda sesinizi yükseltmek yerine mimiklerinizle göstermeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Taklit ederek öğrenmesinden dolayı bebek, bir süre sonra sesin yükselmesini bir savunma mekanizması olarak algılayacak ve kızdığında benzer tepkiler vermekten kaçınmayacaktır. Fakat istemediğiniz bir şey yaptığında bunu üzüldüğünüzü belli eden bir mimikle gösterdiğinizde bu onun tarafından kötü bir şey olduğu anlaşılacak ve tekrar sizi üzmemek için bunu yapmaması gerektiğini fark edecektir.

Daha doğum öncesinde annesinin ve her gün sesini duyduğu insanların sesini tanıyan ve onlara güven duyan bebek, doğum sonrasında da annesinin sesi sayesinde iletişim becerileri kazanır. Önceki aylarda çıkardığı sesler artık tek heceli seslerin ikilemelerine dönüşecektir. Aynı şekilde sürekli duyduğu seslerden taklit ettiği üzere hislerini ifade etmek için tonlamalar yapacaktır. Size anlamsız gelen sesler aslında onlar için isteklerini veya duygularını ifade etme araçlarıdır. Çıkardığı sesler bazen anlamsız gelen mırıldanmalar olurken bazen ise anlamlı kelimeler olabilir. Bunlar fark göstermekle beraber eğer bebeğiniz normalden daha sessizse bir doktora başvurmanızda fayda olacaktır.

Bir yandan 7 aylık süreçte ismine alışan bebek, kendisine seslenildiğinde tepki vermeye başlayacak ve benlik duygusu oluşacaktır. Oluşmaya başlayan benlik duygusuyla kendisini tanıması daha da kolay olur. Ayna karşısında veya telefon kamerasında kendisini gördüğünde dakikalarca incelemesinin sebebi budur. Benliğinin yeni farkında olan bebek etrafındaki nesneleri veya canlıları tanımaya çalışırken aynı şekilde kendisinin görünümüne de alışmaya çalışır. Bu yüzden ayna karşısında bebeği ve kendinizi tanıtarak onunla konuşmanız hem sizin hem de kendisinin görünümünü tanıması açısından faydalı olacaktır.

7 Aylık Bebekte Gelişim

Bebeğin görme yetisi daha anne karnındayken gelişmeye başlar. Büyüdükçe artan göz koordinasyonuyla 7. Aya gelindiğinde bebek artık küçük nesneleri de uzaktan görebilmeye ve seçebilmeye başlar. Nesneleri takip edip ayırt edebilen bebeğin tepkileri de artar. Daha önce de belirtildiği gibi kendi adına karşı duyarlı olan bebek, aynı şekilde evde sürekli onunla beraber olan insanların da adlarını duydukça öğrenir ve onlara seslenildiğinde o da artık o insana bakabilmektedir.

7 Aylık bebeğin gelişimi kaslarında minik minik artmaya devam eder. Öncelerinde kendisini geri geri atarak emekleyen bebek, gelişen bacak ve kol kasları sayesinde oldukça hareketli bir döneme girecektir. Emeklemeye ve kollarından tutarak ayağa kalkmaya başlayan bebek için etrafındaki nesnelerin tehlike oluşturabileceği akılda tutulmalı. Etrafındaki tehlike oluşturan nesneler kaldırılarak, oturuşu yastıklarla dengelenmelidir.

7 Aylık Bebeğin Kilo ve Boy Durumu
7 Aylık Bebeğin Kilo ve Boy Durumu

7 Aylık Bebeğin Kilo ve Boy Durumu

Genellikle genetik özelliklere göre farklılık gösteren bu duruma dair net sayılar olmaması ebeveynleri korkutmamalı. Her bebek özellikleri itibariyle birbirlerinden çok farklılardır. Fakat ortalama olarak kabul edilen 7 aylık bebek kilosu, genellikle kız bebeklerde 5600 ve 9500 arasındayken, erkek bebeklerde 6200 ve 11000 arasında olduğu görülür. 7 aylık bebeklerin boyları ise kız bebeklerde 60 cm ile 74 cm arasındayken, erkek bebeklerde 62 cm ile 78 cm arasındadır.

7 aylık bebeğin görüntüsünde önceki aylarda fark edilmeyenler fark edilebilir. Bu aydan itibaren oturmaya başlamış surat şekillerinden dolayı ebeveynlere benzerliklerini daha kolay görebilirsiniz. Oluşan bu farklılıklar genellikle ilk aylardaki saç ve göz rengi değişmesi ve boyunun daha fazla uzamaya başlamasıdır.

7 Aylık Bebekler Neler Yapar
7 Aylık Bebekler Neler Yapar

7 Aylık Bebekler Neler Yapar?

Bebeklerde 7. ayda artık kas olarak daha gelişmiş ve hareketleri daha da artmış olacaktır. Artık bebeğinizin yardımsız bir şekilde oturabildiği veya emeklemeye benzer hareketlerle evin içerisinde gezindiğini görebilirsiniz. Merak ve keşfetme duygusundan dolayı bir yerlere veya size tutunarak kalkmaya çalışan bebek, tehlikelere daha açık bir duruma gelecektir. Bu yüzden onun olduğu ortamda hareketlerini kısıtlamayacak ve ona zarar verebilecek eşyalar olmadığına dikkat etmelisiniz. Örneğin, bebeğinizi bir anda yerde yüz üstü yatarken, ikinci saniye oturuyor ve hemen ardından kendisini geriye doğru atıyor halde bulabilirsiniz. Her saniye gözünüzü üzerinde tutamayacağınız için etraftaki sehpa, sandalye tarzı eşyaları kaldırmanızda fayda olacaktır.

Gelişen kaslarından dolayı eşyaları çok daha rahat tutan bebeğiniz, aynı zamanda bu eşyayı bir elinden diğerine alma koordinasyonunu da sağlayacak duruma gelir ve kendi kendine kayısı veya kraker gibi yiyecekleri de yiyor olacaktır. Emeklemenin ilk adımlarını atmış olan bebek 7. ayda dik tutulduğu takdirde çok kolay bir şekilde ağırlığını bacaklarına verebilecek duruma gelmiştir.

7 Aylık Bebeklerde Beslenme

Yeni anne olanların en çok meraklandığı ve araştırdığı konulardan bir diğeri ise 7 aylık bebeklerde ek gıda tüketimidir. 6. Ayda başlayan ek gıda tüketiminin devamında da alerjik etki yaratabilecek yiyecekler verilmediğine dikkat edilmelidir. Her bebeğin alerjik tepkimeleri farklı olacağından her yeni verilen yiyecekten sonra cildi dikkatli bir şekilde incelenmesi faydalı olacaktır.

Bebeğiniz 7. Ay itibariyle annelerine daha yapışık bir süreç geçireceğinden dolayı daha sık emme durumu söz konusu olabilir. Yine de ek gıdaya geçildiği bu süreçte emme düzenini bozmamanız ve bu durumlara önlemler almanız daha sağlıklı olacaktır. 7 aylık bir bebek artık yumurta yiyebilecek duruma gelmiş demektir. Fakat yumurtanın beyazı alerjik özelliklere sahip olduğundan 1 yaşından önce yumurta beyazı yedirilmesi önerilmez. Bu yüzden başta çok düşük miktar yumurta sarısıyla başlayıp miktarını zamana göre arttırarak ay sonuna doğru bir tam yumurta sarısı yiyebilir.

Bu süreçten öncesinde tamamıyla sıvı hale getirilmiş pürelerle beslenen bebeğiniz artık yarı sıvı pürelerini kolaylıkla damağıyla ezip yutabilecek hale gelecektir. Bu yüzden yarı sıvı püre tüketiminde, yumuşak ve topaksız olduğuna dikkat edildiği sürece hiçbir sorun bulunmamaktadır.

Bebeğiniz için şekersiz ve tuzsuz meyve ve sebze püreleri hazırlayabilirsiniz. 7. Ay itibariyle bebeğiniz elma, armut gibi meyvelerin püresini yiyebiliyorken, sebze olarak da havuç, patates, kabak gibi alerjik etkileri bulunmayan yiyeceklerin pürelerini yemeye başlayabilir. Artık ek gıdaya geçildiği dönemde su tüketimi de başlamış demektir. Bebeğinizin gelişmeye başlayan böbrekleri için su tüketimine dikkat edilmeli. Bebeğe verilen suyun sodyum oranının düşük olduğuna gösterilmelidir.

7 Aylık Bebekler İçin Oyunlar

Bebekler 7 aylık olduklarında artık etrafında olan dünyayı algılamaya ve tepkiler vermeye açık hale gelir. Duydukları seslere tepki verir ve gördükleri resimleri incelerler. Bu sebepten dolayı telefonlar veya televizyonlardaki reklamlar onun için çok ilgi çekici olacaktır. Telefonların kayan ekranları ve televizyonlardaki onun için aşırı renkli olan görüntüler aynı zamanda bebeklerin algısı için zararlı ve hareket etme isteklerini kısıtlayacak şeylerdir. Bunlara maruz kalmamasına dikkat ederken aynı zamanda onun için seçtiğiniz oyunların bebeğinizi daha aktif tutacak ve hareket etmesini sağlayacak oyunlar olması önemlidir. Çünkü oyun oynamak bebeğinizi hareket etmeye teşvik ederken aynı zamanda kaslarını geliştirmeye de yarar. Kasları gelişirken sizin onunla oynayacağınız oyunlar sayesinde sosyal olarak da gelişir.

Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit etmek, onun konuşma gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çıkardığı anlamsız görünen sesleri taklit edip, ona cevap verdiğinizde sizinle iletişime geçme hissini yaşayacak ve özgüveni kuvvetlenecektir. Canlıları tanımaya olan ilgisinin artmaya başladığı bu süreçte, hayvan seslerini taklit ederek onun etrafında olan dünyayı tanımasını oyun yardımıyla sağlayabilirsiniz.

7 aylık bebeklerin en sevdiği oyuncakları şüphesiz ki diş kaşıyıcılarıdır. Yakın süreçte çıkmaya başlayacak ilk dişlerinden dolayı damaklarında bir kaşıntı meydana gelecektir. Bu yüzden onun için seçeceğiniz sağlıklı maddelerden yapılmış ve 7. Aya uygun diş kaşıyıcılarla oldukça fazla vakit geçirecektir. Ek gıdaya geçilmesi ile beraber bebek etrafındaki nesneleri ağzıyla tanımaya başlayacaktır. Bu yüzden etrafında gördüğü nesneleri sürekli ağzına sokmak istemesi sizi endişelendirmemelidir. Fakat yerde veya erişebileceği alanlarda; onun için tehlike yaratacak, küçük boyuttaki yutulabilecek nesneler bulundurulmaması konusunda daha dikkatli olunmalıdır.

Aynı şekilde kendisini de tanımaya başlayan bebek, el ve ayaklar ile oynamak isteyecektir. Onun için oyun olan bu aktiviteye siz de katılarak ve onunla el ve ayak çırpma oyunları oynayıp, bebeğinizin sosyal gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

7 aylık bebek oyuncakları seçiminde genellikle oyuncakların yumuşak olmasına dikkat edilmeli. Yumuşak hayvan figürleri, onlar için hem tehlikesiz, hem de eğlenceli birer oyun arkadaşlarıdır. Aynı şekilde yumuşak toplarla oldukça eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Artan algısıyla beraber renkli oyuncaklar onun favorisi olacağından seçimlerinizi bu yönde yapabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top