Close

9 Aylık bebeklerde gelişim süreci nasıl olur?

9-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni-nasildir

9 aylık bebeklerde gelişim süreci hızla devam etmektedir. Bebek 9. ay itibari ile fiziki gelişiminde de ilerleme kat eder. Uyku, beslenme ve sosyal gelişimi de ileri yönde ilerler. Dinleme ve algılama da bu dönemde artış gösterir. 9 aylık bebek gelişimi nasıl olur? Bebekteki değişimler ve gelişimler nelerdir? Bebeğe yaklaşım nasıl olmalıdır?

9 aylık bebeklerde gelişim nasıl olur?

9 aylık bebeklerde gelişim, fiziki, sosyal, algılama, dinleme gibi çeşitli boyutlarda değişim gösterir. Bebek 9. ay ile birlikte çevreyi daha çok kopyalamaya ve yansıtmaya başlar. Sesleri yansıtır. Konuşmalara başlar. İlk olarak mama, dede, baba, anne gibi iki heceli ve söylemesi kolay sesleri taklit ederler. Bunlar dışında duydukları diğer seslerde ve davranışlarda da bebeğin taklit ve yansıtma eğilimi olur.

9 aylık bebeklerde gelişimin başında ilk adımlar da gelir. İlk adımlar genellikle bu aylarda atılır. Çok fazla olmadan birkaç saniye ayakta kalabilirler. Genetik faktörlere göre bebeğin erken yürüme ihtimali de mevcuttur. 9 aylık bebekler gelişim sürecinde desteksiz oturabilir.

9 aylık bebekler gelişim sürecinde hangi davranışları gerçekleştirirler?

9 aylık bebeklerde gelişim süreci, farklı davranışlara da kapıyı aralar. Bu dönemde bebekte yeni davranışlar meydana gelir. Tırmanmaya çalışmalar başlar. Ayakta durmaya başlar. Birden kendini yere atarak oturur pozisyona geçer.

Bebekler, 9 aylıkken emekleyebilir, kısa adımlar atabilir. Anlamlı veya anlamsız sözler çıkarabilir. Söylenenleri anlayabilir. Denilen sözleri ve gösterilen nesneleri takip edebilir.

9 aylık bebeğin kilosu ve boyu kaç olmalıdır?

9 aylık bebek gelişiminde kilo ve boy hesabı yaparken bebeğin cinsiyeti de önemlidir. Kız ve erkek bebeklerdeki gelişim ortalaması farklılık göstermektedir. 9 aylık kız bebeklerin; 6400 gr – 10800 gr arası kiloya sahip olması beklenir. 9 aylık erkek bebeklerin; 6500 gr – 11300 gr arası olması normaldir.

9 aylık bebeklerde boy ölçüsü de cinsiyete göre değişmektedir. Kız bebeklerde; 62 cm – 76 cm arası, erkek bebeklerde; 64 cm – 77,5 cm normal kabul edilmektedir.

9 aylık bebek gelişimi standartlar dışında genetik faktörler ile de doğru orantılıdır. Aile genetiği uzun boylu olan bir bebek, standart boy ölçülerinden daha uzun olabilmektedir. Kilo olarak da yine aynı şekilde genetiksek faktörlere göre daha kilolu ve daha zayıf olması mümkündür. Bebeğin gelişimi ile ilgili en doğru sonuçlar için mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top