Close

9 Aylık Bebeklerde Kilo

 

9 aylık olan bebeğiniz artık ek gıdalar geçmiş ve oldukça büyümüş durumdadır. Her geçen gün merakları ve ilgileri daha çok artar. 9. ayda bebeğinizle iletişim kurmak çok zevkli ama eskiye göre bir o kadar da yorucudur. Bu dönemde beslenmesi ve sağlığına çok dikkat edilmelidir. 9. ayında gelişimi biraz yavaşlar ama öğrenme süreci artar. Meraklı olan bebeğiniz meraktan ve ilgiden evde dokunmadık nesne bırakmaz. Bu nedenle evlerinizi bebeğinizin güvenliği için düzenlemelisiniz. 

9 aylık bebeğinizin kas ve iskelet sistemi de her geçen gün gelişir. Emeklemeleri 8. aydan itibaren başlar. 9 aylık bebeğinizin kilosu ise kızlarda ve erkeklerde farklılıklar gösterir. Kızlarda ortalama 8 kg civarında erkeklerde ise ortalama 8,8 kg civarındadır. Kiloya bağlı olarak da boy ve baş çevresi de orantılı olarak gelişir. Boylar kızlarda ortalama 68,5 cm erkeklerde ise ortalama 70 cm civarında olur. Baş çevresi ise kızlarda ortalama 43,8 cm erkeklerde ise 45 cm civarındadır. 

Peki 9 aylık bebeğinizde kilo alt sınır ve üst sınır nedir? 

9 Aylık Bebek Kilo Alt Ve Üst Sınır

  • 9 aylık kız bebeklerde kilo alt sınırı 6400 gramdır; ortalama 8 kg, kilo üst sınırı 10,8 kg’dır. 
  • 9 aylık erkek bebeklerde ise alt sınır 6,5 kg, ortalama kilo 8,8 kg, üst sınır ise 11,3 kg’dır.

Kiloya bağlı olarak da boy ve baş çevresi de orantılı olarak gelişir. Bu aylarda bebeğin beslenmesi de oldukça önemlidir.

9 Aylık Bebeklerde Beslenme

Baby Eating On Baby Chair; Shutterstock ID 1066915691; Purchase Order: –

9 aylık bebeğiniz artık sizinle sofraya oturmaya başlar. Bebeklerinizin açlık ve tokluk metabolizması doğuştan gelişmiş olduğundan bebeğinizi yemek yemekte, yiyeceği miktar konusunda zorlamamalısınız. Bırakın bu kararı bebeğiniz kendi versin. Besinleri verirken de isimlerini söyleyerek vermeniz çok önemlidir.

Bebeğinizin bu aylarda yemesi gereken önemli 10 besin ise şöyledir:

Patates

Brokoli

Tahıllar 

Peynir

Yoğurt

Süt 

Yumurta

Ton balığı (doktora danışarak)

Sığır eti

Bebeğinize 9. aydan itibaren çiğ sebzeler verebilirsiniz. Domates, salatalar, çok iyi yıkamış olduğunuz çiğ  mevsiminde yetişmiş olan sebzeleri verebilirsiniz. Bunların yanı sıra anne sütüne devam demelisiniz. Ek gıda desteği de yapabilirsiniz. Örnek olarak; haşlanmış ve yumuşamış patates, yumuşak peynir, olgunlaşmış armut, pişmiş havuç gibi yiyecekleri verebilirsiniz. 

Kahvaltıda bebeğinize şu besinleri vermelisiniz:

Öncelikle bebeğinizin neleri sevdiğini bilmelisiniz. Zira bebeğinizin sevmediği türden hazırladığınız kahvaltıyı yedirmekte zorlanacaksınızdır. Haşlanmış yumurta sarısı, lor peyniri veya tuzsuz beyaz peynir, tereyağı , zeytin kabuğu, ev yoğurdu, ve muhallebi bunlardan gerekli miktarda karıştırarak bebeğinize verebilirsiniz.

Kahvaltıda bebeğinize şu besinleri vermemelisiniz:

Bal 

Çilek

Balık harici deniz ürünleri

İnek sütü

Yumurta beyazı

Salam,sucuk,sosis

Konserveler

Sakatatlar

Kafeinli içecekler

Doğal olmayan meyve suları

Asitli içecekler

Şekerli içecekler

Tatlandırıcı içeren tüm hazır gıdalar

Tütsülenmiş balıklar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top