Close

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

 

Ebeveynlerin çocuk gelişimiyle ilgili merak ettikleri konuların başında, bebeklerinin temel motor beceri geliyor. Bu motor beceriler arasında; yürümeye ilk adım olan oturma becerisi yer alıyor. Doğumdan itibaren oldukça hızlı bir şekilde gelişimine devam eden sağlıklı bir bebek, kasları güçlenip hareket kabiliyeti kazandığında ilk olarak dik bir şekilde oturmayı öğreniyor. Öncelikle yanlarındaki yastık gibi nesnelerle desteklenerek oturmayı öğrenen bebek, çok kısa bir süre sonra desteksiz oturuşlara geçebiliyor. Ortalama bir bebek 4 ile 7 ay arasında ilk oturma denemelerine başlarken, 8. ayın sonunda, çevreden hiçbir destek almadan dik bir şekilde oturabilecek hale geliyor. Bu zamanlar geldiğinde, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bebeğin sağlıklı omurga gelişiminin sağlanması ve duruş bozukluğuna bağlı hasarların önlenmesinde anne babalara büyük görev düşüyor.

Bebeğimi Oturturken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeklerde doğumdan sonraki ilk altı ay, fiziksel gelişimin çok hızlı olduğu bir dönemdir. Bu dönem boyunca annenin; bebeği kucağında tutma, oturtma ve yatırma şekillerine özel önem vermesi gerekir. İlk altı aya kadar anne sütü haricinde bir besin verilmediği için yatar pozisyonda biberon ile besleme yapılabilir. Altıncı aydan sonra, anne sütünün yanında ek gıdaya geçiş ile birlikte, bebeğin oturma pozisyonuna alıştırılmasında fayda vardır. Katı ek gıdalar, yatar pozisyonda bebeğe verildiğinde boğulma tehlikesi oluşturabilir. Eğer yavrunuz 4. aydan itibaren kendini öne doğru itmeyi başarabiliyorsa, hafif eğimi olan özel bebek koltukları kullanılmaya başlanabilir. Henüz denge gelişimi tam olarak gerçekleşmediğinden, eğimli koltukta oturan bebeğinizi sağ ve sol yanlarından desteklemeniz gerekebilir. Bu süreç boyunca bebeğinizi oturmaya zorlamamalısınız. Her çocukta, oturmaya başlama zamanı farklılık gösterir. Eğer çocuğunuz, oturma koltuğunda dengesini kaybederek savruluyorsa veya başı sürekli olarak geriye doğru düşüyorsa, oturmaya başlamak için hazır değil demektir. Böyle durumlarda çocuğunuzun sırt ve boyun kaslarının biraz daha gelişip kuvvetlenmesi için ona süre vermelisiniz. Yeterli gelişimi sağladığında, yaptığı hareketler ile oturmak için hazır olduğunu size anlatacaktır. Yattığı yerden kollarını yukarı kaldırarak bedenini size doğru itmeye çalışması buna bir örnektir. Bebeğiniz oturmaya kendisi karar verdiği zaman onu desteklemeniz, gelişim sürecini hızlandırır. Aksi yönde bir tavır sergileyerek zorla oturtmaya çalışmanız ise sakatlanma ve duruş bozukluklarına sebep olabilir.

Bebeklerde Oturmanın Faydaları

Birçok bebek, gelişim süreci içerisinde kendiliğinden oturmayı öğrenir. Gözlemlerini doğru yapan ebeveynler, bebeklerine yardımcı olarak bu süreci hızlandırırlar. Kaslarını etkin bir şekilde kullanarak dik durmaya çalışan bebek, oturma denemeleri sırasında takip edilmelidir. Denge kurmasına yardımcı olmak için ayakları iki yana açılabilir. Böylece, doğru oturuşun bebekte yerleşmesi sağlanarak kas ve kemik sağlığı korunur. Oturmaya alışan bebekler, çevre ile çok daha fazla etkileşim kurmaya başlar. Böylece, fiziksel gelişimlerinin yanında zihinsel gelişimleri de büyük ölçüde hızlanır. Etrafındaki nesne ve olayları gözlemler. Algılama kapasitesi artar. Artık seslerin kaynağını görsel olarak da takip edebilir. Buna bağlı olarak kelimeleri anlamlandırma ve seslendirme yeteneği gelişir. Oturur pozisyonda olduğunda aktif hareket edebildiğinden, ebeveynleriyle oyun oynamaya daha çok müsaittir. Bu sayede sosyal zekası aktifleşir. Başlarda kendisini çevreleyen desteklerle oturan bebeğiniz, zaman içerisinde yalnız başına oturmak için hazır olduğunu size belli eder. Bu zaman geldiğinde, destekleri birer birer azaltarak dik ve desteksiz oturma seviyesine geçiş yapabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top