Close

Kolik Rahatsızlığı

 

Kolik, hasta veya aç olmayan bir bebeğin günde 3 saatten fazla, haftada 3 günden fazla ve 3 haftadan fazla ağladığı durumdur. Genelde 2 hafta veya daha erken doğumlarda yaşanır ve 4 aylıkken kendi kendine geçer. Bebeğinizin cinsiyetine, doğum şekline, emzirme durumunuza ya da beslenme şekline bakılmaksızın gerçekleşebilir. Korkulacak olmayan tarafı ise kolik olan bebeklerin, diğer bebeklerden farklı büyümezler, zekâ ya da sağlık konusunda herhangi bir fark görülmez.

Kolik Rahatsızlığının Olası Sebepleri

Kolik rahatsızlığının sebebi tam olarak bilinmese de bu konuda bazı fikirler vardır. Sıklıkla büyüyen sindirim sistemindeki kasılmalar olduğu düşünülse de bunun yanında gaz, bazı hormonlar, karın ağrısı, gelişen sinir sistemi, bir tür migrenin erken formu, korku, hayal kırıklığı ve heyecan gibi sebepler de etkili olabilir. Her ağlama ya da uzun süren ağlamalar bebeğinizin kolik olduğunu göstermez. Reflü, çok fazla ya da az yemek yemiş olması, anne sütüne ya da devam sütüne duyarlılık, göz problemleri, kalp ritmi bozukluğu, fark edilmeyen yaralanmalar da şiddetli ve tekrar eden ağlamalara sebep olabilir.

Kolik Belirtileri

Bebekler genelde her gün aynı saatte ve genelde akşamları kolik belirtileri gösterir. Eğer karnı tok olduğundan, gazını çıkardığınızdan ve altının temiz olduğundan eminseniz yani açık bir sebebi yoksa sanki acı çekiyormuş gibi ağlaması, sıkılmış yumruklar, sert kollar, kıvrılmış bacaklar gibi belirtiler olur. Ağlarken çok fazla hava yutabileceği için karnı sertleşmiş ve şişmiş hale gelebilir.

Kolik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolik için net bir neden olmadığından tek bir tedavisi de yoktur. Çocuğunuzun doktoru, onu sakinleştirebilecek uygulamalar önerebilir. Hepsini tek tek denemelisiniz. Ve her bir denediğiniz adıma zaman vermelisiniz. Bebeğinizi rahatlatmak için öncelikle karnını doyurun, duruş pozisyonlarını değiştirin. Siz dolaşırken kucağınızda farklı şekillerde tutmayı deneyin. Yorulduğunuzda yatırarak sırtına masaj da yapabilirsiniz. Emzik kullanmak da bebeğinizi oldukça rahatlatır. Dikkatlice kundaklamak da tavsiye edilir ancak bunun yapılışını doktorunuzdan öğrenerek denemelisiniz çünkü fazla sıkı ya da yanlış bir uygulama kalça çıkığı gibi daha ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bebeğiniz teninin sizin teninize değmesine izin verin. Ayrıca bebekler bazı gürültüleri anne karnındaki seslere benzediği düşünüldüğünden severler. Onlara çamaşır ya da kurutma makinesi, fön makinesi gibi sesler dinletebilirsiniz. Bu sesleri internette çok kolay şekilde bulabilirsiniz. Araba sesi ve titreşimi de bebeğinizi rahatlatır. Eğer arabanız varsa, bebeğinizle küçük bir gezintiye çıkabilirsiniz. Eğer arabanız yoksa evde kendi imkânlarınızla bir salıncak yapabilir ya da titreşimli yataklardan alabilirsiniz.

Kolik Bebeğe Sahip Ebeveynlere Tavsiyeler

Kolikli bir bebek bakımı zor olabilir. Pek çok ebeveyn, huysuz bir çocuğa karşı bunalmış ya da kızgın hissedebilir. Bu duygular sizi kötü bir ebeveyn yapmaz. Arada kendinizi toparlamanız gerekir, bu durumda bir süre bebeğinizi beşiğine ya da oyun parkına koyarak ağlamasına izin verin ve odadan ayrılın. Hala kendinizi iyi hissetmiyorsanız mutlaka bir dostlarınızdan, ailenizden ya da bakıcıdan yardım istemelisiniz. Sizin stres seviyenizin düşmesi, bebeğinizin de stresini azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top