Close

6 Aylık Bebek Kahvaltısı

 

İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi bu aylarda başlar. Kahvaltı yetişkinlerde olduğu gibi bebek gelişimi ve sağlığı açısından da çok önemlidir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta içerisinde bulundurduğu protein, kolesterol, potasyum ve sodyum açısından oldukça zengindir ve bebeğinizin kemik ve kas gelişimine önemli derecede katkı sağlar. Bebeğinizin kahvaltısına artık yumurta ekleyebilirsiniz. Ancak yumurtanın beyazı bebeğinizde alerji yapacağı için bu dönemde bebeğinize yalnızca yumurtanın sarısını yedirmeniz gerekir. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde yumurtanın beyazını yedirmeye başlayabilirsiniz.

6 aylık olan bebeğinizin kahvaltısında ilk hafta yumurtanın sarısının ⅛’ini vermeniz çocuğunuzun gelişimi açısından yeterli olur. İkinci hafta ise bu porsiyonu artırıp ¼ yumurta sarısı verebilirsiniz. Sonraki haftalarda da yavaş yavaş artırıp bir süre sonra tam yumurta sarısı verebilirsiniz. Fakat bir hafta içerisinde her gün tam yumurta sarısı vermek yerine haftada 2-3 gün vermeniz yeterli olur.

6 aylık bebekler için örnek kahvaltı:

  • Kibrit kutusu büyüklüğünde tuzsuz yumuşak keçi peyniri
  • Yarım yumurta sarısı
  • Tam buğday unu ile yapılmış krep

Bebeğinizin 6 aylıkken inek sütü tüketmesi sakıncalıdır. Sindirim sistemi henüz inek sütünün içinde bulunan besinleri sindirme seviyesine ulaşmamıştır. Bebeğinizin inek sütüne alerjisi de olabilir. Süt ve süt ürünleri verirken (peynir vs. gibi) inek sütü yerine keçi sütüyle yapılmış olmasına dikkat edin. Ama her zaman fazla miktarlardan kaçının. Bebeğinizi ek gıdaya başlattığınız zaman bebeğinizin su ihtiyacı doğar. Ek gıdayla birlikte bebeğinizin su ihtiyacını da karşılayın.

Bebeğinizin kahvaltısında yemesini kolaylaştırmak için püreler de hazırlayabilirsiniz. Bu pürelerin içinde meyveler, yoğurt, pekmez gibi besleyici gıdalar bulundurabilirsiniz.

Bebeğinize yedirebileceğiniz kahvaltı ürünlerine örnekler şöyle listelenebilir:

Yoğurtlu Meyve Püresi

  • Yarım muz
  • Yarım armut
  • 4 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt

Hazırlanışı

Kullanacağınız malzemelerin organik ve ev yapımı olmasına özen gösterin. Muzu bir kaba alıp ezin. Bunun için bir çatal kullanabilirsiniz. Armudun kabuğunu soyun ve onu da çatal yardımıyla ezin. Ezdiğiniz muz ve armutları yoğurdun içerisine ekleyip karıştırın ve püre haline getirin. Hazırladığınız bu kahvaltılık yoğurt dışarıdan aldıklarınızdan daha sağlıklıdır ve içerisinde ne olduğunu bildiğiniz için bebeğinize güvenle yedirebilirsiniz. İçerisinde bulunan yoğurt sayesinde bebeğinize hem protein kazandırmış olursunuz hem de içerdiği meyveler sayesinde vitamin ve enerji almasını sağlarsınız.

Kahvaltılık Basit Mama

  • Yarım muz
  • 1 tatlı kaşığı lor peynir veya labne
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • Mamayı açmak için 1 çorba kaşığı anne sütü

Hazırlanışı

Pekmezin, peynirin ve muzun organik olmasına özen gösterin. Muz ve peyniri birlikte çatal yardımıyla ezin. İçerisine pekmezi de ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışım çok katı olursa anne sütüyle yumuşatıp kıvam almasını sağlayabilirsiniz.

Her şeyden önce bebeğinizin hala anne sütüne ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bebeğinizin günlük anne sütü ihtiyacını giderin. Bebekler için en iyi besin anne sütüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top