Close

Mis Gibi Çam Kokusu: Terebentin

 

Terebentin esasında çam ağacından yapılan bir sıvı maddedir. Kokusu alışkın olmayanlara göre biraz yoğun olabilir. Terebentin özel bir yöntem olan ayırma yöntemi kullanılarak ağaçtan alınır. Kullanıma hazırlanması için çam terebentin yanı sıra reçine asidi ile piren asidi belirli miktarlarda kullanılır. Çam terebenti doğal bir madde olması nedeni ile birçok alanda kullanılır. Eski zamanlarda da kullanılan bu maddenin son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde bilimsel olarak da birçok faydasının olduğu kanıtlanmıştır. Çam terebenti bir esans olarak nitelendirilemez. Ancak yapı olarak esans ile oldukça yakın bir yapıya sahiptir. 

Terebentin Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Terebentin bir diğer adı da çam yağıdır. Son dönemde yapılan araştırmalar çam terebentinin antibiyotik özelliğinin olduğunu göstermiştir. İlaç sanayisinde de terebentin maddesinden sıklıkla yararlanılır. Tüm bunların yanı sıra oldukça etkili bir maddedir. Fazla kullanımı bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Terebentin kullanım alanına göre değişebilir. Bu nedenle miktar alana göre farklılaşır. Genellikle doğrudan uygulanması uygun değildir. Başka bir madde ya da yağ ile inceltilerek kullanılmalıdır. Fazla kullanımı istenmeyen etkilerin oluşmasına neden olur. Çam terebenti yağının kullanım alanları ve kullanım şekli şu şekildedir;

  • Saç için sıklıkla bakım amacıyla kullanılır. Ancak kullanımında doğrudan saça uygulanmaz. Şampuana damlatarak saçınızı yıkayabilirsiniz. Ortalama bir kutu şampuana 15-20 damla çam terebentini damlatılabilir. 
  • Farklı bir kullanım alanı ise cilttir. Bu yağın doğrudan cilt ve ten ile teması ciltte tahrişe neden olur. Bu nedenle badem yağı, hindistan cevizi yağı gibi yağlarla inceltilmelidir. Bu şekilde cilde uygulanmalıdır.
  • Solunum ve akciğer rahatsızlıkları olanlar için de çam terebentin yağı oldukça faydalıdır. Sıcak suya birkaç damla damlatarak buharı içinize çekin. Bu şekilde ciğerlerinizin rahatladığını göreceksiniz. Ancak bu işlemi uygularken mutlaka gözlerinizi kapalı tutun. Ayrıca sıcak suyu koyacağınız kabı da küçük tutun. Böylelikle gözünüzle temasına engel olursunuz.

Çam Terebentinin Faydaları

  • Çam terebentini cilt dostu bir üründür. Doğru kullanımı ile cildin canlanmasını ve parlamasını sağlar. Kuru ciltlerin kullanımında cildin nem dengesini yerine getirir. 
  • Ayrıca ciltte bulunan sivilce problemlerine karşı etkili sonuçlar verir. 
  • Çam terebentinin bir başka faydası da saçlara ve saç derisine olur. Özellikle dökülen saçlarda dökülmeye karşı oldukça etkili sonuçlar verdiği bilinir. 
  • Ayrıca saç derisini besleyerek yeni saçların oluşumunu destekler. Saçların canlı ve gür görünmesini sağlar. 
  • Çam terebenti solunum yolu enfeksiyonları ya da problemlerine karşı çok güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Doğal bir öksürük gidericidir.
  • Soğuk algınlığına karşı etkili bir antibiyotik görevi görür. Balgam problemine karşı etkilidir. 
  • Migren ve sinüzit gibi sorunlarda ağrının hafifletilmesine yardımcı olur. 
  • Solunum yolu problemlerinde çam terebentini okaliptüs ağacı yağı yada nane yağı gibi yağlarla inceltilerek kullanılmalıdır. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top