Close

Hamilelikte Karın Ağrısı

 

Hamileliğin ilk dönemlerinde ya da son dönemlerinde belirli aralıklarla çeşitli nedenlerden dolayı karın ağrısı yaşanır. Gebeliğin ilk haftalarında hem hormonal hem de fiziksel değişimlerden ötürü anne adayları karın ağrısı, kasık ağrısı ve bel ve sırt ağrısı yaşayabilirler. Bu ağrıların çeşitli bir takım sebepleri vardır. 

Rahmin genişlemeye başlamasıyla bağırsak ve iç organlara baskı yapması sonucu da kasık ve karın ağrıları sık sık görülebilir. Karın ağrısı ve karın batması gibi durumlar hamilelikte normal olsa da, hamileliğin belirtileri değildir. 

Yaşanan her karın ve kasık ağrısı kişinin gebe olduğunu göstermez. Kadınlar hamile kalmak istedikleri dönemlerde yaşadıkları karın ve kasık ağrılarını hamilelik işareti sayabilirler ancak açıklandığı gibi her kasık ve karın ağrısı hamilelik belirtisi değildir.

Gebelik dönemlerinde kadınların fiziksel ve hormonal olarak tüm vücut dengeleri değişir bu durumda çeşitli zorlukları ortaya çıkartır. Gebe kadınlarda görülen fiziksel değişimlerin hamileliğin ilk haftalarından beri başlamasından dolayı karın ve bel bölgelerinde zaman zaman ağrılar yaşanmasına neden olur bu durum gebelik döneminde oldukça normal bir durumdur, bu nedenle karın ağrısından dolayı endişelenip korkmaya gerek yoktur. 

Hamileliğin ilk dönemlerinde anne adaylarının önce kilo vermeye başlaması ardından da kilo alması gibi durumlardan dolayı da vücutta çeşitli ağrılar meydana gelebilir. Kilo alma sürecinde bebeğin oluşumunu da bağlı olarak karında bir gerilme ve baskı durumu yaşanır bu nedenle karın ağrısı, ayak ve bel ağrıları gibi ağrıların yaşanması oldukça normaldir.

Hamilelik Döneminde Anne Adaylarının Karın Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Gebelik dönemlerinin daha ilk haftalarından itibaren, embriyonun oluşurken rahimde kendisine yer edinmeye başlamasıyla karın ağrıları başlayabilir. Embriyonun rahmin içerisinde kendisine tamamen yer edindikten sonraki süreçlerde karın ağrısının görülme sıklığı azalabilir. Bu süreçten sonra oluşabilecek hafif hafif seyreden ağrı ve sızılar da bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adaylarında görülebilir bu gayet normal bir durumdur ve hemen hemen her anne adayında gözlemlenir.

Beş ve Yedinci Aydan Sonra Karın Ağrıları Artar Mı?

Hamilelik dönemlerinde bebeğin gelişimine bağlı olarak büyüyen karınla birlikte karın ağrılarında da artış gözlemlenebilir. Özellikle hamileliğin beşinci ayından itibaren artık karnın tam olarak belirgin hale gelecek şekilde büyümesiyle karın ağrılarında da artış olabilir. Bebeğin büyümesiyle karın bölgesine ve diğer iç organlara yapılan baskıdan dolayı oluşan bu karın, kasık, bel, ayak ağrıları oldukça normal bir durumdur.

Karın ağrısına neden olan farklı durumlar arasında da bağırsak sorunları ve stres vardır. Bağırsaklarda herhangi bir sorun olması sindirim sistemi sorunları karın ağrısına neden olabilir. Bu durumu engellemek için sindirimi kolay ve sindirim sistemine iyi gelecek besinlerin tüketilmesi gerekir. Öte yandan anne adaylarında görülebilecek stres de karın ağrısı oluşumuna neden olabilir. Yaşanan ani duygu durumu değişiklikleri, sinirlenmek, üzülmek, stres yapmak hamilelik döneminde karın ağrısına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top