Close

Ağız yarası acısından kurtulmanın yolları

Ağız yarası; günlerce devam eden ve fazlasıyla can acıtan bir durumdur. Öyle ki; yemek yerken, diş fırçalarken, konuşurken ve hatta tükürük salgılandığı her an hissedilen bir acı. Günlerce devam eden ağız yarasını kısa sürede tedavi etmek sizin elinizde. İşte ağız yarası acısından kurtulmak için yapmanız gerekenler…

AĞIZ YARASI NEDİR?

Ağız yarası; yanak içi, damak, diş eti ve dilde oluşan iltihaplı yaraların genel adıdır. Şiddetli ağız yaralarında acının şiddeti, bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Ağız yaralarının halk arasında bilinen bir diğer adı da AFT’dır. Ağız yarası, herhangi bir ek tedavi uygulanmaz ise ortalama 10-15 gün arasında kendi kendine iyileşebilir.

AĞIZ YARASININ NEDENLERİ

  • Vitamin eksikliği,
  • Bağışıklık sisteminin düşük olması,
  • Asitli içeceklerin fazla tüketilmesi,
  • Kullanılan diş macunu ( özellikle alerjik yapıya sahip olan kişilerde )
  • Stres ve sıkıntı
  • Hormonsal değişiklikler, gibi sebepler ağız yaralarının belli başlı nedenleri arasında yer alır.

AĞIZ YARASINI TEDAVİ ETMENİN YOLLARI

Ağız yarasının kendi kendine iyileşmesini beklemek, uzun ve ağrılı bir süreçtir. Bu tarz yaraların iyileşmesine yardımcı olacak ve evde rahatlıkla uygulanabilecek yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazıları;

  1. Karbonat; ağız yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Yaralı bölgeye bir miktar karbonat sürerek bekletebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise, az miktar su ve karbonat ile birlikte gargara yapılmasıdır. Sabah akşam düzenli olarak uygulanması önerilir.
  2. Çay çiçeği yağı; antiseptik içeriği sayesinde hem ağız yaralarında hem diş sağlığında faydalıdır. Bir miktar pamuğa biraz çay çiçeği yağını sürerek yaralı bölgede kısa bir süre bekletebilirsiniz. Ya da biraz su ile karıştırarak yine gargara şeklinde de uygulayabilirsiniz.
  3. Meyan kökü; birçok hastalıkta olduğu gibi ağız yaralarının tedavisinde de destekleyici bir bitkidir.
  4. Karanfil veya karanfil yağı; karanfili ağız içerisine iyice dolaştırarak (özellikle yara olan bölgede) çiğneyebilirsiniz. Karanfil yağını ise, pamuk yardımı ile ağız yarasına uygulayın. Kısa sürede yaranın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Yukarıda belirtilen uygulamalar da ağız yaralarının iyileşmesine yardımcı olmuyorsa durum düşünüldüğünden daha farklı olabilir. Bu tarz yaraların bazı hastalıkların belirtisi olarak da görüldüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle ağız yarasının, ağzın tamamına yayılması ve iltihaplı olması gibi durumlarda hiç beklemeden hekime başvurulması tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top