İçindekiler
‘Renk analizi nasıl yapılır’ son dönemde sıkça sorulan soruların başında geliyor. Renklerin dünyası sanıldığı kadar basit değildir ve aslında insanın kişiliğinden tutun da ortamlardaki yarattığı etkilere kadar birçok alanda görünmez bir şekilde rol oynar. Özellikle yapılan araştırmalara göre ilk görüşmelerde giydiğiniz kıyafetlerin rengi o görüşmenin nasıl geçeceğini çok derin bir şekilde etkilemektedir. Bu yüzden renklerin gücünü hafife almamalıyız. Renk analizi nedir, nasıl yapılır? İşte renklerin anlamları
RENK ANALİZİ NEDİR?
Aslında her birimiz belirli bir bireysel renk karakteristiğine sahibizdir. Her bireyin kendine has renkleri vardır ve bunlar rengin 3 farklı özelliğinin farklı miktarlarda birleşmesiyle oluşmaktadır. Kişisel renk analizlerinde bu üç özellik bilimsel olarak kişinin kendi renklerini belirlemede kullanılır. Bu üç özellik ise şunlardır:
- Derinlik
- Netlik
- Cilt altı renk tonu
Bunların yanında ekstra olarak dördüncü bir özellik daha vardır ve ismi kontrast seviyesidir.
RENK ANALİZİ NASIL YAPILIR?
Renk analizi yapan renk danışmanları vardır ve bu konu için onlara danışılabilir. Bu renk danışmanları bireyin cilt renginin tonlarını gözlemler ve kişiyi belirli bir renk grubuna dâhil ederler. Bu renk grubu, bireyin en iyi görüntüsünü ortaya çıkaran ve bütünleyen bir tondur. Renk analizi seansı sonunda ise temsili bir renk kartelâsı verilir. Bu renk kartelâsı bireyin dâhil olduğu mevsim grubunu belirtir.
PEKİ, RENK ANALİZİNİN FAYDASI VAR MIDIR? VARSA NEDİR?
Tabi ki de birçok açıdan avantajı vardır. Bu avantajları şöyle sayabiliriz:
- Daha doğal ve genç bir görüntü
- Bir bütün halinde gözüken giysi tercihi
- Hatırlanır olma şansını yükseltme
- Daha rahat kombin hazırlama
- Giyim alışverişinde zaman ve nakit açısından tasarruf
Fakat belki de en önemli avantajı kişi de renk bilgisinin oluşması ve hayatının birçok alanında bu bilgiden yararlanabilmesidir.
BAZI RENKLER VE ANLAMLARI
- Koyu mavi: Güven ve ciddiyet anlamı vardır. Mantık ve zekâyı da temsil eder. Fakat duygu eksikliği anlamına da gelebilir.
- Açık mavi: Yaratıcılığı ve iletişimde açık olmayı temsil eder. Aynı şekilde bu da duygu eksikliği olarak algılanabilir.
- Pembe: Sıcaklığı, samimiyeti ve şefkati temsil eder.
- Kırmızı : Sempatikliği simgeler. Bunun yanında kişini güvenilir olduğu vurgusunu uyandırır. Fakat bunun yanında agresiflik anlamına da gelebilir.
- Sarı: Kişinin olumlu olduğunu temsil eder. Bu renk mutluluğun sembolüdür diyebiliriz.
- Yeşil: Sakinliği ve huzuru temsil eder. Yeşil rengin ana mesajı rahatlatıcılıktır.
- Mor: Güvenilirliği ve doğruculuğu simgeler. Karşınızdaki kişinin size daha rahat bir şekilde güvenmesini sağlar.
- Kahverengi: Ciddiyeti temsil eder. Fakat bunun yanında esprisi anlayışından yoksun olduğunu gösterebilir.
- Gri: Korunmacı bir kişiliği temsil eder. Fark edilmek istenmediği mesajını verebilir. Özgüven eksikliğini de gösterebilir.
- Beyaz: Netliğin ve verimliliğin sembolüdür. Bunun yanında soğuk bir görüntü uyandırabilir.
- Siyah: Otoriterliği ve gücü simgeler. Dışarıdan ise soğuk ve ulaşılması zor biri olduğunuz anlamına gelebilir.