Close

Aileye Yeni Bebek Geliyor

Aileye Yeni Bebek Geliyor

Aileye Yeni Bebek Geliyor

Çiftler hayatlarını birlikte geçirmeye karar verdikten sonra bir aile olmaya karar verir ve aileye katılacak yeni bir bebek, düzenlerini tepetaklak edebilir. Bebekleri olacağını öğrenen çiftler, yaşadıkları mutluluğu ve sevinci bir kenara bırakıp aileye yeni katılan üyenin telaşı ile doluyor. Bebek bekleyen anne ve baba adayları bu yeni haberle birlikte hamilelik sürecinde ve sonrasındaki hayatı kolaylaştırmak adına bir araştırmaya girişiyor. İlk aşamada her yeni ebeveyn gibi bocalama ve ben şimdi ne yapacağım düşüncesi belirmeye başlıyor. Endişelerle doluyorlar. Anne ve baba olmaya hazırlanmak belki de bu endişelerin en başında geliyor.  Ebeveynlerin öncelikle tüm kaygılarından arınmaları ve yaşanan bu yeni duruma adapte olmaları gerekiyor.

Hamilelik süreci anne ve baba adayları için karmaşık gibi dursa da en hızlı şekilde duruma ayak uydurmak gerekmektedir. Yaşanacak her değişim çiftlerin beraber hareket etmesiyle kolaylaşacak, huzurla bir evlat yetiştirmek arzusuyla bir bütün olacaktır. Mükemmel anne baba olmak, hata yapmadan bir hayat geçirmek mümkün değildir. Çiftler hata yapmaktan çekinmemelidir.

Bebek Bekleyen Anne ve Babaların Yapması Gerekenler

Çocuğu olacağını öğrenen herkes önce mutluluğu sonrasında da kaygıyı hissetmeye başlar. Hamilelik süreci nasıl geçecek? Hamilelikte neler yapılabilir? Anne ve baba olmaya nasıl hazırlanılır?

Hamilelik sürecini ve sonrasını endişe etmek yerini hızlıca öğrenmeye bırakmalıdır. Hamilelik  9 aylık bir süreçtir ve bu da daha çok araştırmak ve öğrenmek adına bir avantajdır. Bu süreyi olumlu değerlendirmek isteyen anne  babalar bebeğin gelişimi ve sağlığı adına okuyup araştırabilirler. Bir çocuğu yetiştirecek olmak, ona rol model bir ebeveyn olabilmek adına doğru adımlar atmak sanılanın aksine daha kolaydır. Anne-baba olma içgüdüsü ile çocuğunuzu korumak ve iyi bir gelecek sunmak istemek kadar doğal bir şey yoktur. Fakat kaygılar yerini adaptasyona ve yeni aile üyesinin mutluluğuna bırakmalıdır. Bunun için anne ve çocuk sağlığı üzerine yazılan kişisel gelişim kitaplarından edinebilirsiniz. Bu sayede hamilelik ve doğum sürecine ilişkin detaylar hakkında bilgi edinebilir ve sizleri nelerin beklediğini öngörebilirsiniz.Bu süreçte sizin gibi birçok ebeveyn de endişe duymakta ve bu yeniliğe ayak uydurmak anne-baba adayları için zor olmaktadır. Ama bu yaşanan fiziksel ve duygusal değişimlerin içinde olmak, anne ve baba olmaya hazırlanmakta büyük rol oynamaktadır.

Yenidoğan bebek için doğduktan sonraki sağlığı, hamilelik süresince annenin sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik geçirmesi ile doğru orantılıdır. Hamilelik esnasında anne ve babalar zararlı alışkanlıklarından (sigara, alkol,uyuşturucu) vazgeçmeli ve daha sağlıklı bir hayata adım atmalıldır. Bu gibi kötü alışkanlıklar anne karnındaki bir bebeğin direkt maruz kalacağı şeyler olduğu için hem anne sağlığı hem de bebek sağlığında kalıcı hasarlara yol açabilir. Bebek bekleyen anne ve babalar yeni bir döneme girdiğinin farkında olmalı, yenidoğan bebek için sağlıklı bir hayatı tercih etmelidir. Değişimin başlaması, ebeveynlik sürecinde sizi rol model alacak çocuğunuzun ileriki hayatında çok önemli adımlar atmasını sağlayacaktır. olacaktır. Birçok araştırma anne karnında bebeklerin dışarıda olan biteni hissedebildiğini ve bunun çocuk gelişimi açısından önemli olduğunu göstermektedir. Hayatınızdan atılan her kötü alışkanlık çiftler arasındaki uyumu ve huzuru arttıracaktır. Huzurlu bir gebelik geçiren çiftler gelecek süreç için bebeklerine yoğunlaşarak onun gelişimi adına doğru adımlar atabilecektir. Anne ve babanın fiziksel sağlığınına dikkat etmesi ve bunu koruması, hayatları adına radikal adımlar atması bu sürecin en önemli aşamalarından olacaktır.

Bebek Bekleyen Anne ve Babalar Nasıl Hazırlanmalı
Bebek Bekleyen Anne ve Babalar Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Bekleyen Anne ve Babalar Nasıl Hazırlanmalı

Aileye yeni katılacak olan bir üye, yalnızca ne annenin sorumluluğu ne de babanın sorumluluğu altındadır. Hamilelik süreci çiftlerin beraber yürüttükleri ve karar aldıkları yeni bir başlangıçtır. Anne adayları bu sürece daha kolay adapte olur ve annelik içgüdüsü ile daha rahat başa çıkarlar. Pek tabi bu fiziksel ve psikolojik değişimler karşısında anne adaylarının desteğe ve ilgiye ihtiyaçları olacaktır. Baba adayları da bu süreçte aktif rol almalı ve anne-bebek sağlığını ve gelişimini korumak adına, daha bilinçli bir ebeveyn olmak için anne ile birlikte yol almalıdır. Günümüz teknolojisinde bilgiye rahatlıkla  ulaşmak, bu bilgiyi kolayca kullanımımıza sunmaktadır. Ebeveynler hamilelik sürecinde ve sonrasında yapılması gerekenleri de rahatlıkla araştırabilirler. Doğumun nerede gerçekleşeceği,doğuma kimlerin katılacağı, doğum sonrasında atılacak adımların belirlenmesi ve planlı davranmak ebeveynleri rahatlatacaktır. Ev düzeni ve yaşantısında değişikliklere gitmek, doğum sonrası yaşanacak telaşı da azaltacaktır. Bu yeni durumda yaşanacak her yeniliğin ya da değişikliğin öncesinde bilinmesi ve bunlara hazırlıklı olunması da çiftlerin huzurları açısından çok önemlidir. Ebeveynlerin farkındalıklarını arttıkça kaygılarda akıllarından uçup gidecektir. Hamileliğin ilk üç ayında çiftler destek almaktan çekinmemelidir. Bu bebek ilk çocuğunuz ya da dördüncü çocuğunuz da olsa aileye katılan her yeni üye anne ve babalar için yeni bir başlangıç demektir. Her çocuk, anne ve baba da yeni hislerinde doğmasına sebep olur. Baba adayları da bu süreçte öğrenmeye ve sorumluluk üstlenmeye daha açık olmalıdır. Baba adaylarının gebelik sürecinde ve yenidoğan bebek bakımında ilgisiz ve sorumluluk almayan bir tavır takınması annenin hamilelikteki huzurundan bebek emzirmesine kadar etkili olmaktadır.

Bebek bekleyen anne ve baba olmak ilk kez yaşanan ya da sadece sizinle sınırlı kalacak bir olgu değildir. Doğum, olağan ve anlaşılabilir bir süreçtir. Çocuk sahibi olmuş kişilerle bilgi paylaşmaktan, doktora danışmaktan, doğum koçlarıyla çalışmaktan çekinmemelisiniz. Eviniz bir bebek için nasıl daha yaşanabilir hale getirileceği, hangi bezi kullanmanız gerektiği, bebeğin nasıl yıkanacağı gibi bilgiler kolayca ulaşabileceğiniz ve hayata geçirebileceğiniz türden bilgilerdir. Günün sonunda arkanıza yaslanıp bebeğinize ve ona vereceğiniz sevgiye odaklanmak, kaygılarınızdan arınmak sizleri de rahatlatacaktır.

Yenidoğan Bebek ile Anne ve Babanın Değişen Hayatı
Yenidoğan Bebek ile Anne ve Babanın Değişen Hayatı

Yenidoğan Bebek ile Anne ve Babanın Değişen Hayatı

Hamilelik haberini alan çiftler öncelikle en sevdikleri ile bu haberi paylaşır. Peki her zaman beraber vakit geçiren ve zamanlarını birbirlerine göre ayarlayan çiftler bu yeni duruma nasıl alışabilirler? Bir bebekten sonra ev içi düzen ve çiftler arasında ki sohbet konuları bile evrimleşecektir. Bebek bekleyen anne baba adayları sağlıklı bir hamilelik ve çocuklarına kavuşma arzusuyla dolup taşacaktır. Hem anne adayları hem de baba adayları bu süreci verimli ve birlikte yönetmelidir. Tabiki de yenidoğan bebek ilgi noktası olacak ve çiftler evlatlarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba gösterecektir.

Ama çiftlerin birbirlerine, arkadaşlarına ve ailelerine de vakit ayırmaları gerekmektedir. İletişimi kuvvetli olan anne ve baba adayları hem birbirleriyle korkularını paylaşarak rahatlayacak hem de çevrelerinden gebelik süreci ile ilgili bilgiler aldıkça sürecin olağan ve alışılmış bir evre olduğunun farkına varacaktır. Aile düzeninin değişmesi ve artık sohbet konularının bebek üzerinden şekillenmesi son derece normaldir. Ama çiftler hem kendilerine hem de birbirlerine vakit ayırmayı ihmal etmemelidir. Çiftlerin psikolojik ve fizyolojik durumu ne kadar sağlıklı olursa, bebekleri ile ilgilenmeleri de o kadar kolay olacaktır.

Bu süreç ilk kez anne ve baba olacak çiftler için yeni bir deneyimdir ve çiftler yaşadıkları duyguları paylaşmalıdır. Bu sayede yalnız olmadıklarının farkına varırlar. Bebek için hazırlanacak odayı, alınacak eşyaları ya da taşınılacak yeni bir ev düşüncesini çiftler birbirine danışmalıdır. Her aşamada aktif ve birlikte yol alan çiftler aralarındaki bağın da sıkılaştığını görecektir. Ben olma duygusundan biz olma duygusuna geçiş yapmak, bebekle de duygusal bağın kurulmasını kolaylaştıracaktır. Arkadaşlarınıza, ailenize, birbirinize hatta kendinize ayırdığınız vakit kısalacak ve odak noktanız bebeğiniz olacaktır. Her zaman yaptığınız arkadaş sohbetleri azalacak, uyku vakitleriniz kısalacak, ev içi düzen tamamiyle değişecektir, Ama bu aşamanın geçici ve ayak uydurulan bir evre olduğunu unutmamak gerekir. Beraber hareket etmek ve iletişimi kuvvetlendirmek bebek bekleyen anne ve baba adayları için hayat kurtarıcı bir  anektod olacaktır. Anne ve baba olmak için mükemmel olmanız gerekmez, hataların yapılacağını bilmek, korku ve kaygılarınızı da bir nebze azaltacaktır.

Anne ve Baba Adaylarındaki Değişimler ve Yenidoğan Bakımı

Hamilelik süreci anne ve baba olmaya hazırlanan çiftler için yeni bir hayatın da kapılarını aralar. Özellikle gebelik sürecinde annede yaşanan hormonal farklılıklar psikolojik ve fiziksel olarak değişimlere yol açacaktır. Anne adayları beden algılarında da değişime gitmelidir. Bedenlerinde oluşacak  farklılıklar  anne adaylarını daha duygusal ve kırılgan hale getirecektir. Bu yaşanacak değişimlerde anne adaylarına desteği partneri sağlamalıdır. Anne olmaya hazırlanan bir kadın için özgüven ve bedeniyle barışık olmak çok önemlidir. Anne adaylarında yaşanan her fiziksel ve duygusal değişimin bebeği de etkilediği unutulmamalıdır.  Hamilelik, dokuz aylık bir süreçtir ve yenidoğan bebek ile birlikte alınacak kilolar da kalıcı olmayacaktır. Anne adayları gebeliği yaşayan taraf olduğu için bebekle daha rahat bağ kuracaktır. Baba adaylarının yaşanan değişimlerde destek olması ve her aşamada etkin rol oynaması anne için kolaylaştırıcı bir unsur olacaktır.

Babalar için duygusal değişim biraz farklı ilerlemektedir. İlk kez baba olan çoğu erkek, bebek doğduktan sonra yoğun bir duygusal bağ kurabildiğini söylemektedir.  Bebeklerini ilk kucaklarına aldıklarında, ilk gülümsediğinde baba olduklarını hissettiklerini anlatmaktadırlar. Yoğun şekilde hissedilen koruma ve ihtiyaçlarını giderebilme düşüncesi korkuya kapılmalarına neden olmaktadır. Bu sebeple hamilelikte baba adaylarının aktif rol oynaması önemlidir. Gözlemledikleri ve şahit oldukları her an, baba adaylarını anne ve çocuğa daha çok bağlayacaktır. Annenin yaşadığı değişime, bebeğin anne karnındaki evrelerine ve daha nice ana, baba adayları da şahit olmalıdır. Bu her aşamada çiftlerin birlikteliklerini sıkılaştıracak, bağlarını kuvvetlendirecektir. Bu sayede yenidoğan bebek bakımı da daha rahat bir şekilde ilerleyecektir.

Bebeklerini kucaklarına alan çiftler onu koruma, iyi bir hayat sunma ve aile olma duygularını yaşayacaktır. Bu düşünceler bazen kaygı ve korku kaynağı da olabilir. Bu korku ve kaygıyı doğru yönetmek, fiziksel ihtiyaçlarını sağladığınız bebeğinize sevgi ve ilgi vermenize de kaynak olacaktır. Fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığınız bebeğinize, sevgi dolu ve huzurlu bir ortamda sağlamanız gerekmektedir. Anne ve babanın bedensel ve ruhsal sağlığına özen göstermesi bebeklerinin bakımında ve sonrasında yaşanacak her türlü zorluğu kolaylıkla aşmasına yardımcı olacaktır. Hamilelikte ve doğum sonrasında mükemmel olmak değil beraber hareket etmek en önemlisidir. Sonrasında huzurla kucağınıza aldığınız çocuğunuz ile keyifli bir hayat sizleri bekliyor olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top